Magnezijev klorid skrbi za srce, mišice in kosti

Magnezijev klorid je oblika magnezija, minerala, ki ga najdemo v telesu. Magnezijev klorid je oblika magnezija, ki ni telesu lastna, temveč ga v telo vnašamo v obliki prehranskih dodatkov. Magnezij je nujen za delovanje mišic in živčevja in pomaga ohranjati zdravo okostje. Srce, ledvice in drugi organi poleg že omenjenih mišic, živčevja in okostja nujno potrebujejo magnezij za to, da nemoteno delujejo in da lahko preživimo iz dneva v dan. Magnezij igra glavno vlogo v mnogih kemijskih reakcijah v telesu, pomaga uravnavati krvni pritisk in ravni glukoze v krvi, prav tako pa telesu pomaga uravnavati druge nujno potrebne hranilne snovi, kot so vitamin D, kalcij, cink, kalij in baker.

Ker telo nujno potrebuje magnezij, da normalno funkcionira, ima lahko njegovo pomanjkanje številne negativne posledice za zdravje, med drugim oslabljene mišice, nereden srčni utrip in razdražljivost.

Večinoma lahko zadostne količine magnezija v telo vnesete s prehrano. Živila, ki vsebujejo magnezij, so na primer oreščki, polnozrnata žita, fižol, špinača in druga listnata zelena zelenjava, grah, tofu (sojin sir), stročnice in pšenični otrobi.

Če iz kakršnega koli razloga s hrano, ki jo dnevno uživate, ne dobite dovolj magnezija, ga morate jemati v obliki dodatkov. Eden od teh dodatkov je že prej omenjeni magnezijev klorid, o katerem bomo podrobneje spregovorili tudi v nadaljevanju tega besedila, ostale oblike magnezija kot prehranskega dodatka pa so magnezijev glukonat, magnezijev laktat in magnezijev citrat. Vsi ti dodatki zvišujejo raven magnezija v telesu. Magnezijev klorid, naj bi, tako kot druge prehranske dodatke, jemale samo odrasle osebe, ki trpijo za pomanjkanjem – v tem primeru magnezija.

Magnezij se v telesu shranjuje v kosteh, določene bolezni, na primer kronične bolezni prebavnega trakta in diabetes tipa 2, pa lahko zmanjšujejo zaloge magnezija v telesu, zaradi česar postanejo prehranski dodatki nuja.

Kot smo že omenili, se posledice pomanjkanja magnezija v sistemu lahko kažejo v obliki težav z okostjem, mišicami ali srcem, pomanjkanje pa lahko povzroči tudi druge zdravstvene težave. Če v telesu nimate dovolj magnezija, je lahko motena tudi absorpcija drugih mineralov, kot je na primer kalcij in kalij.

Poleg zgoraj omenjenega omogočanja normalnega delovanja nekaterih sistemov v telesu ima lahko jemanje magnezijevega klorida tudi nekater druge pozitivne učinke na zdravje:

Magnezijev klorid stimulira delovanje možganov in prenos živčnih impulzev po telesu, s tem pa prispeva k splošni mentalni uravnovešenosti. Pomaga tudi pri odpravljanju nabiranja kisline v ledvicah in tako spodbuja zdravje ledvic in poleg tega preprečuje, da bi se v ledvicah nalagal kalcijev oksalat, iz katerega nastajajo ledvični kamni.

Magnezijev klorid je odlično pomagalo pri čiščenju krvi in pomaga uravnavati raven kislosti v telesu. Ravno zaradi tega lahko telesu pomaga premagati prenekatero bolezen. Spodbuja delovanje srčnožilnega sistema, hkrati pa, kot že omenjeno, aktivno deluje pri preprečevanju bolezni srca. Pomaga tudi pri čiščenju arterij in s tem pomaga preprečevati arteriosklerozo.

Kot dodatek prehrani je odličen tudi za športnike in druge ljudi, ki so pogosto fizično aktivni, saj vas bodo ob jemanju magnezijevega klorida manj grabili krči, ne boste se tako hitro izčrpali, vaše mišice bodo manj utrujene, možnosti za poškodbe v mišicah pa manjše. Dobra stran magnezijevega klorida je tudi ta, da pomaga raztapljati telesu škodljivi holesterol, saj spodbuja pretok krvi po telesu.

Zelo koristen je v boju proti hemoroidom. Izboljša lahko zdravje vašega prebavnega sistema in vam pomaga proti zaprtosti in drugim prebavnim težavah. Skrbi, da je vaš imunski sistem močan in vam pomaga boriti se proti prehladu in različnim okužbam.

Deluje kot močno zdravilo proti stresu in vam lahko tudi pomaga, da se ubranite vrtoglavice, utrujenosti in depresije. Preprečuje in pomaga zdraviti probleme s prostato pri moških, pri ženskah pa lajša simptome predmenstrualnega sindroma in pomaga uravnavati hormonske ravni.

Zelo pomembno vlogo igra pri regulaciji telesne temperature. Zelo velik pomen ima pri preprečevanju osteoporoze, saj se zaradi njega kalcij lažje obdrži v  kosteh. Telesu daje energijo, pomaga pri obnavljanju celic in deluje proti staranju telesa. Nekatere raziskave celo kažejo, da lahko magnezijev klorid pomaga preprečevati rakaste tumorje.

Jemanje magnezijevega klorida pa ima lahko tudi negativne učinke na vaše zdravje. Ti negativni učinki so lahko posledica predoziranja ali pa so pokazatelj alergične reakcije. Stranski učinek jemanja tablet magnezijevega klorida je lahko driska. Posvetujte se z zdravnikom, če po nekaj dneh ne preneha in v času driske poskrbite, da boste zaužili dovolj tekočine in se tako izognili dehidraciji.

V kar najkrajšem času pa morate priti do zdravnika, če opazite, da imate ob jemanju magnezijevega klorida alergijsko reakcijo nanj. Simptomi te alergijske reakcije so lahko precej hudi – med drugim imate lahko težave z dihanjem in občutek, kot da bi vas nekaj stiskalo čez prsi, lahko dobite izpuščaje, občutite srbečico na določenih delih telesa, lahko vam zateče obraz, jezik, zaradi česar boste težko govorili, zatečejo pa vam lahko tudi ustnice ali notranjost ust.

Vsekakor se pred jemanjem magnezijevega klorida, tako kot katerega koli drugega prehranskega dodatka, pogovorite z zdravnikom.