Turčija, nepozabna dežela tisočerih okusov

Še danes leži na dveh kontinentih, pred nekaj stoletji pa je obsegala skoraj polovico Evrope in je na trenutke segala vse do Dunaja. Ta veličastna dežela, prepredena z zgodovino in tradicijo je seveda Turčija. Čudovita starodavna dežela, ki leži v Evropi in v Aziji, vmes pa jo deli le Bospor, preko katerega se pne čudoviti most in tako tudi simbolno povezuje dve svetovni celini.

Če si želite doživeti nekaj novega, nekaj povsem drugačnega in eksotičnega, potem je Turčija prav gotovo prava destinacija. S svojo bližino nam olajša obisk, prav tako je dežela odlično povezana z Evropo preko številnih letalskih povezav, saj je Carigrad eden od glavnih letalskih vozlišč med Evropo in Bližnjim vzhodom in Azijo. Letalske povezave so torej pogoste in cenovno ugodne, leti pa ne trajajo predolgo.

Turčija kot destinacija pa vam ponuja neverjetno pestrost kulture običajev in doživljajev. Carigrad kot zgodovinsko mesto, ki leži na dveh celinah, tako tudi živi. Kot mesto dveh cesarstev je bilo vedno razpeto med Evropo in Azijo in tako živi še danes, sproščeno živahno in aktivno. V njem boste našli vse, od veličastne mošeje Hagia Sofija, do čudovitih tržnic, kjer boste barantali za najboljše slaščice na svetu. Tukaj boste na enem mestu doživeli 1.600 let zgodovine, zgodb in dogodkov, vse skoncentrirano v enem veličastnem mestu.

Ankara kot glavno mesto, ki se je razvilo pod ustanoviteljem sodobne turške države Kemalom Ataturkom, je danes moderna prestolnica te veličastne države, ki vas bo navdušila s svojo sodobnostjo in razvitostjo. Pa vendar, srce in duša, ki ju nosi Turčija, se skriva drugje. V majhnih vasicah, kjer lahko vzpostavite pristen stik z domačini, ki vas bodo navdušili s svojo gostoljubnostjo. V mestecu Konya, kjer boste uživali v predstavah svetovno znanih plešočih dervišev, Assos in Troja, ti zgodovinski mesti, ki ju poznamo iz učnih ur zgodovine. Obiščite tudi Pamukkalah, ki je neverjetno lepo in zanimivo področje, kjer se nahajajo čudovita bela jezera.

Turčija vam tako ponuja prav vse, od sodobne arhitekture do zgodovine, ki se razteza nekaj tisočletij v preteklost, od odličnih slaščic, ki so tako rekoč zaščitni znak te dežele, do čudovitih bazarjev, kjer si boste z malo spretnosti pribarantali odlične cene za najboljšo svilo ali pa izdelke iz zlata in dragih kamnov. V svojem bistvu je Turčija še vedno tradicionalna dežela, ki je uspela obdržati svojo kulturo, svoj način življenja, hkrati pa vam ponuja čudovite možnosti uživanja v vrhunski hrani in kulinariki, v neverjetno pestri zgodovini, ki odseva dobesedno iz vsakega kamna, položenega v mošejo ali na cesto. Ta nenavadni preplet kulture in zgodovine, pogojen z razvojem Turčije in njeno geografsko lego, vas bo preprosto navdušil. Kot edina dežela, ki leži na dveh celinah in kot edino mesto na svetu, ki leži na dveh celinah, že to je nekaj, kar je potrebno videti in doživeti. Če k temu prištejemo še nekaj tisočletij zgodovine, razvoja in sprememb, potem hitro dobimo izjemno zanimivo deželo, ki nas bo navdušila in ki prav nikogar ne bo pustila ravnodušnega. Obiščite jo torej s pomočjo Agencije Oskar, ki vam bo pripravila zelo pester in zanimiv program potovanja, s katerim boste doživeli tisto pravo dušo Turčije.

Turčija je nastala na ozemlju nekdanje Anatolije, kjer je bila tako rekoč od pradavnine dežela, kjer so se rojevale in umirale civilizacije. V 11. stolletju so Seldžuški Turki postali prvo ljudstvo, ki se je na tem območju naselilo, vzpostavilo svojo oblast in kulturo in se uspešno razvilo v močno in uspešno ljudstvo z lastnim imperijem. Iz teh korenin se je razvil Osmanski imperij, ki je na svojem vrhunscu obvladoval tako rekoč celotni Bližnji Vzhod in tudi skoraj polovico Evrope. Razpadel je šele po koncu prve svetovne vojne, ko je Kemal Ataturk po zmagi nad Grki ustanovil sodbno in sekularno Turčijo, kot jo poznamo še danes. Turčija, polna zgodovine, vas pričakuje, bodisi da jo boste obiskali samo za nekaj dni, ali pa se boste odločili za večdnevno popotovanje in spoznavanje njenih lepot, skrivnosti in zgodovine, v vsakem primeru je to dežela, ki v sebi skriva posebno dušo.