Gradnja hiše – kaj morate vedeti?

Gradnja hiše je vsekakor projekt, ki zahteva veliko pozornosti in raziskave, saj je skoraj nemogoče predvideti končni finančni strošek, z dobrim finančnim načrtom pa se lahko izognete večjim presenečenjem, ki se pojavijo med samo gradnjo.  Če ste eden izmed srečnežev, ki že ima parcelo, ki je zazidljiva je to odlična prednost. V primeru, da še iščete zemljo, so razlike v ceni ogromne, odvisno od lokacije, pred nakupom pa se morate tudi pozanimati, če je zemljišče zazidljivo. V prvi fazi morate pridobiti dovoljenje za gradnjo in plačati prispevke, ki pa so cenovno zelo različni, saj posamezne občine določajo ceno. Po opravljenih postopkih se gradnja hiše lahko prične, cena samega objekta pa je odvisna od več dejavnikov. Zagotovo je vrsta materiala, iz katerega želite graditi dejavnik, ki močno vpliva na končno ceno, odločiti se boste morali tudi za vrsto konstrukcije objekta in strehe, način gradnje – ali boste gradili sami ali pridobili gradbeno podjetje, kako energijsko učinkoviti hišo želite imeti in določiti tip – ali gre za večnadstropno ali pritlično hišo, kakšna bo njena velikost, razgibanost, razporeditev notranjih in zunanjih prostorov.  Vendar so vse to le osnove gradnje, saj boste zagotovo potrebovali vsaj še enkrat tolikšno vsoto za inštalacije, ureditev tal in sten, talne obloge, ogrevalni sistem, okna vrata in seveda pohištvo in opremo.

Gradnja hiše vključuje vse te stroške, zato jih predvidite že vnaprej. Razmislite tudi o električnih pripomočkih, od vtičnic, stikal do svetilnih elementov in zunanje razsvetljave. Tudi ureditev same okolice, če potrebujete ograjo, vrtno teraso, zunanje talne obloge in dekoracije so velik finančni zalogaj, na katerega je potrebno računati. Vsi ti izdelki so dostopni v zelo različnih cenovnih razredih, vaš izbor je odvisen predvsem od finančnih zmožnosti  in kompleksnosti celotnega projekta. Glede na tip hiše morate vedeti, da imajo pritlične hiše najvišjo finančno porabo, saj je njihov tloris večji od nadstropnih, gradnja hiše tega tipa zahteva več zemeljskih del, večjo streho in temelj, zato je strošek po kvadratnem metru seveda višji. Pri večnadstropnih hišah je tloris manjši in izračunani strošek glede na površino kvadratnega metra je nižji. Zelo velik vpliv na strošek pa ima izdelava kleti, če se seveda odločite zanjo. V prvi vrsti je odvisen od vrste terena, saj skalnata področja ter večji nakloni zahtevajo več zemeljskih del in porabo več materiala. Na finance močno vpliva tudi razgibanost strehe. Lahko se odločite za enokapnico, dvokapnico, če pa želite imeti streho v več nivojih, boste morali dosti globlje seči v žep, saj izdelava raznih frčad in strešnih oken znatno podraži izdelavo. Gradnja hiše zahteva kar nekaj časa za same priprave, vendar na ta način lahko veliko prihranite, zato si kar vzemite dovolj časa in svojo hiško najprej zgradite na listu papirja, prištejte še nepredvidene stroške v znesku vsaj dvajset odstotkov in s tem se boste že približali končni ceni. Seveda se ne boste jezili, če bo na koncu strošek nižji, če se boste držali skrbno izdelanega plana pa dosti višji tudi ne bo. Nekateri posamezniki se gradnje lotijo brez pravega znanja, zato lahko tudi ostanejo v neki gradbeni fazi, ker zmanjka finančnih sredstev, gradnja hiše pa vas bo spremenila v pravega strokovnjaka, če boste po korakih preučili vse njene faze. Pri izbiri strešne kritine  imate na voljo veliko različnih materialov v zelo različnih cenovnih razredih. Naslednji korak naj bo razmislek o tem, kako energijsko varčno hišo želite imeti. Lahko se odločite za nizkoenergijsko, pasivno ali samozadostno hišo, odvisno od tega, kaj želite in koliko denarja imate na razpolago. Stroški ogrevanja in hlajenja so v takšnih hišah veliko nižji, kot v klasično grajenih, zato se vam bo vaša investicija povrnila v največ desetih letih. Gradnja hiše, ki je energetsko varčna in uporabna za uporabo obnovljivih virov energije je najboljša rešitev, ki je zagotovo ne boste nikoli obžalovali. Vse več ljudi se odloča za gradnjo iz naravnih, ekoloških materialov, ki ne posegajo preveč v okolje, zato si naredite tudi takšen izračun in s tem boste naredili nekaj zase, za kvaliteto svojega življenja, obenem pa tudi za okolje in naravo.

V preteklosti za gradnjo hiše ni bilo potrebnega kakšnega večjega znanja, zgradil jo je lahko praktično vsak, ki se na osnove gradnje vsaj malo spozna. Za gradnjo hiše , ki je energetsko varčna, pa se je najbolje posvetovati s strokovnjakom in naj vam ne bo žal denarja za plačilo dobrega strokovnjaka, saj vam lahko s pravim načrtom prihrani zelo veliko denarja v naslednjih letih. Še zlasti je skoraj nujen nasvet, oziroma strokoven načrt, če se odločate za gradnjo samozadostne hiše. Začetna investicija bo v tem primeru višja za okoli 10 odstotkov, vendar se vam bo povrnila že v nekaj letih, če pa boste uporabili naravne materiale, pa boste tudi dvignili kvaliteto bivanja. Ne privoščite si napak, saj jih kasneje ne boste mogli popraviti, plačevali pa jih boste vsa leta bivanja v takšni hiši, zagotovite si popoln načrt, ki nima prostora za napake in tam, kjer potrebujete nasvet strokovnjaka to pač vključite v ceno.