Zdravniški pregled za vozniški izpit – hitro in ugodno

Zdravniški pregled za vozniški izpit

Vozniški izpit je stvar, ki jo v določenem času v svojem življenju skorajda vsi opravimo oziroma pridobimo. Da pa se lahko povzpnemo na praktični del le tega, nas še čaka zdravniški pregled, s katerim si nekako »kupimo vstopnico« za začetek opravljanja izpita. Vsak ima svojo pot, nekateri boste šele začeli prvo vožnjo, drugi ste tukaj zato, ker ste bili kaznovani in popravljate svoje napake, spet tretji zato, ker ste v službi, kjer je treba imeti izpit drugih kategorij, kot so npr. tovornjak ali kombi. Za vse to seveda najprej potrebujete zdravniški pregled za vozniški izpit, za poljubno kategorijo motornega vozla.

V spodnjih vrsticah si bomo pogledali, kako zdravniški pregled za vozniški izpit poteka, kaj vse zanj potrebujete, koliko časa je veljaven ter njegovo predvideno okvirno ceno.

Kaj potrebujete za zdravniški pregled za vozniški izpit?

Na zdravniški pregled se je treba predhodno naročiti, če to delate v lastni režiji, se naročite sami, v nasprotnem primeru to vse uredi delodajalec.

Na datum pregleda vzamete s seboj (za kategorijo B):

  • veljaven osebni dokument;
  • če nosite očala: izvid od okulista, očala ali predpisane kontaktne leče;
  • če nosite slušni aparat, ga prinesite s seboj;
  • zdravstveni karton: za tega se dogovorite pri osebnem zdravniku, ki ga posreduje na lokacijo.

Pregled za kategorije B2, C, D in E:

  • osebni dokument;
  • izvid oz. mnenje psihologa;
  • če nosite očala ali kontaktne leče, jih prinesite s seboj z izvidom od okulista;
  • v primeru uporabe slušnega aparata ga prav tako imejte s seboj;
  • zdravstveni karton – ki ga posreduje vaš osebni zdravnik.

Prav tako je dobro, če imate terapijo za jemanje zdravil, da jih prinesete s seboj. V primeru opravljanja laboratorijskih preiskav bodite tešči (kar pomeni vsak 6-8 ur brez hrane). Če imate predpisana zdravila, jih vzamete z vodo. Pijte le vodo in nesladkan čaj.

Kako poteka zdravniški pregled za vozniški izpit?

Na datum in uro se zglasite pri zdravstveni službi, kjer boste opravljali zdravniški pregled za vozniški izpit. Zraven imejte vse potrebne dokumente, saj boste v nasprotnem primeru morali dodatno plačevati opravljene storitve.

Na zdravniškem pregledu za vozniški izpit se ugotavlja, ali ste telesno in duševno zmožni za vožnjo motornega vozila. Zdravniški pregled morate opraviti pred praktičnim delom usposabljanja. Po opravljenem pregledu boste prejeli zdravniško spričevalo o telesni in duševni zmožnosti za vožnjo motornih vozil.

Zdravniški pregled za vozniški izpit za motorna vozila kategorije B zahteva testiranje za zdravstvene preiskave, ki zajemajo: pregled vida (blizu, daleč, barvni vid ipd.) in pregled pri specialistu medicine dela, prometa in športa.

Za poklicne voznike oz. voznike kategorij B2, C, D in E so potrebne dodatne preiskave:

EKG preiskava (stanje srca); spirometrija (pljučna funkcija); preiskava sluha; laboratorijska preiskava krvi (krvni sladkor, hemogram ter jetrni testi) ter izvid in mnenje psihologa.

Glede na rezultate testiranja vas lahko v primeru, če bi želel še dodatno dokazilo o vaših zmožnostih, izvajalec zdravstvene dejavnosti napoti na pregled še k drugemu specialistu ali k psihologu.

Veljavnost in cena zdravniškega pregleda

Zdravniški pregled za vozniški izpit vam velja 3 leta, razen če osebni zdravnik ne odloči drugače. Njegova cena se giblje od 75 € vse tja do 150 €, odvisno od izvajalca in storitve, saj lahko posamezni javni zavodi določajo ceno samostojno.

Kot rečeno je zdravniški pregled za vozniški izpit potrebno opraviti pred praktičnim usposabljanjem vožnje. Tega pridobite pri izbranem javnem ali zasebnem zdravstvenem zavodu, kjer to storitev nudijo. Če si storitev plačate sami, se morate prav tako sami naročiti na pregled, če vam to nudi podjetje, imate pregled brezplačen in samo sprejmete spričevalo o telesni in duševni zmožnosti za vožnjo določene kategorije motornega vozila.

Varnost in zdravje sta na prvem mestu, zato si zagotovite termin še danes in opravite določene zahteve za brezskrbno nadaljevanje vozniškega izpita.