Stenske nalepke – namestitev in odstranitev

stenske nalepke

Prenova sob in stanovanja predstavlja velik finančni zalogaj. Posledično se mnogi pogosto odločijo, da prenove ne bodo izvedli in se prilagodijo trenutnim razmeram. Vas zanima kako lahko stenske nalepke pomagajo prenoviti vaš dom brez večjih finančnih vložkov?

Kdo je inovator, ki je iznašel stenske nalepke?

Stenske nalepke so izdelek, ki ga najdemo v skoraj vsakem domu. Zlasti v zadnjih letih so lično izdelani produkti, motivacijske misli in motivi izredno priljubljeni tako v domovih kot poslovnih prostorih. Pa ste vedeli, da jih uporabljamo že od začetka 20. stoletja? Leta 1935 je namreč inovator R. Stanton Avery oblikoval prvo samolepilno nalepko. Od takrat pa se je proizvodnja masovno povečala.

Kako namestiti stensko nalepko?

Namestitev stenskih nalepk je enostaven in hiter način s katerim prenovite videz sobe oziroma stanovanja. Nalepke so oblikovane na način s katerim jih enostavno namestite. Prvi korak zajema iskanje prostora, kamor jih boste namestili. Najbolje je, da najdete prazne stene, ki so same po sebi dolgočasne in same kličejo po prenovi. Upoštevajte barvo stene, sobnega pohištva ter si zamislite možne postavitve, velikosti, barve in oblike, ki bi prostoru dodale novo vrednost.

 

stenske nalepke

Nato na spletu poiščite možne motive stenskih nalepk ter izberite stensko nalepko, ki bo ustrezala vašim željam in potrebam stene. Ko bo stenska nalepka pri vas doma, sledi namestitev. Najprej očistite površino na katero boste namestili stensko nalepko. Odstranite morebitne prašne delce ter maščobo, saj v nasprotnem primeru stenske nalepke ne boste mogli ustrezno namestiti.

Pred samo namestitvijo je zelo smiselno, da natančno preverite, kje se bo stenska nalepka nahajala. Da bi dobili najboljši možen izid, priporočamo, da vnaprej s svinčnikom označite mesto, kjer boste z namestitvijo začeli in kje končali. Tako do odstopanj (vsaj večjih) pri namestitvi ne bo prihajalo. Stensko nalepko nato pridržite ob steni ter počasi odstranite ovoj nalepke. Nalepko postopoma nalepite na izbrano mesto. Za delo si vzemite čas, da boste povečali natančnost svojega dela.

Na koncu s pomočjo gobice zgladite površino in odstranite morebitne ostanke zraka. Pri tem prehajajte od sredine proti robu nalepke.  Če tega ne boste naredili, bo površina nalepke nagubana, povečalo pa se bo tudi tveganje, da bo prej odstopila.

Kako odstraniti stensko nalepko?

Tema, ki morda komu pomeni več kot sama stenska nalepka. Dejstvo je, da se v nekem trenutku nalepk naveličamo, ali pa začnejo, zaradi različnih vzrokov odstopati. Takrat je pomembno, da jih odstranimo. In kako to naredimo?

 

stenska nalepka
Stenske nalepke so različnih oblik, barv in velikosti.

 

Odstranjevanje stenskih nalepk je v resnici enostavno opravilo, podobno kot namestitev. Da bi stensko nalepko odstranili, jo enostavno počasi segrevajte s sušilnikom za lase. To bo nalepki omogočilo, da postopno odstopi od stene. Sam postopek običajno ne pušča sledi, ki bi nakazovale, da ste stensko nalepko odstranili.

Eden od načinov za odstranjevanje stenskih nalepk (tistih, ki so podobne tapetam) predstavlja tudi uporaba redčene raztopine otroškega olja, ki ga nanesete na spužvo. Z njo olje prenesete na stensko nalepko, pustite, da se nalepka »namaka« približno 20 minut ter ostanek nalepke odstranite s pomočjo gobice ali papirnatih brisač. Pri tej metodi včasih ostanejo sledi, zato je pogosto potrebno barvo stene popravljati s pleskanjem.