Ali je samohipnoza res zelo učinkovita?

samohipnoza

Samohipnoza se nam dogaja vsak dan. Ste se že kdaj znašli globoko zatopljeni v knjigo, to je lahko samohipnoza. Ali ste bili tako ujeti v film, da se je zdelo, da čas teče brez truda? Če je tako, ste morda doživeli rutinsko obliko hipnoze, kar mnogi zdravniki imenujejo “vsakdanji trans”. Hipnoza je normalno stanje, v katerega vstopimo večkrat čez dan, vsakič, ko se resnično osredotočimo na nekaj, na kar smo osredotočeni. Sposobnost, da se poljubno osredotočite, je neprecenljiva veščina in je temelj za prakso samohipnoze.

Kaj je samohipnoza?

Samohipnoza vključuje, da postanete zelo osredotočeni in zatopljeni v izkušnjo, medtem ko si dajete pozitivne predloge o načinih, kako doseči svoje cilje. Samohipnoza je individualna praksa, za razliko od dela s terapevtom. To je lahko zelo opolnomočujoča praksa, saj se naučite bolje nadzorovati svoje misli in reakcije, medtem ko uživate v fizičnih in čustvenih koristih sprostitve, ki je značilna za tehnike samohipnoze.

samohipnoza

Kaj lahko dosežete s samohipnozo?

Kaj lahko ljudje dosežejo, če so v “pravem” stanju? Ko so ljudje osredotočeni in motivirani za dosego cilja ter najbolj učinkovito uporabljajo svoje sposobnosti, so na vrhuncu svoje osebne moči. Uporabiti to moč za lažje učenje novih veščin, izvajanje atletskih podvigov, biti bolj ustvarjalen, prenašati bolečino in se soočiti z neznanim z večjim zaupanjem, je le nekaj od neskončnih primerov vrednosti samohipnoze. Samohipnoza je način učenja, kako se osredotočiti, motivirati, se bolj zavedati samega sebe in kar najbolje izkoristiti svoje prirojene sposobnosti. Če dobro pomislite, ko vidite druge ljudi, da počnejo neverjetne stvari, so običajno močno osredotočeni na to, kar počnejo in kaj poskušajo doseči. Pri samohipnozi gre za razvijanje in uporabo vaše osredotočenosti na ciljno usmerjen način.

Samohipnoza je zelo podobna meditaciji, saj obe vključujeta vstop v umirjeno in sproščeno stanje. Glavna razlika je v tem, da imajo ljudje, ko izvajajo samohipnozo, v mislih določen cilj, nekaj, kar bo izboljšalo njih in njihovo kakovost življenja v na nek način. V tipični praksi meditacije ni posebnega cilja, le enostavno sprejemanje vsega, kamor gre um, brez presoje ali namere. Obe tehniki imata potencial za spodbujanje fizičnega in duševnega zdravja na vzporedne načine, s čimer poudarjata prednosti učenja razvijanja in smiselne uporabe fokusa.

Kako se hipnotizirati?

Hipnoza je popolnoma varna in ves čas boste imeli nadzor. Konec koncev je to vaša izkušnja. Če želite sejo hipnoze kadar koli končati, preprosto preštejte do pet in si naročite, da ste ponovno prisotni.

  • Poiščite udobno mesto za sprostitev in udobno namestitev.
  • Sprostite se s hipnotično indukcijo, kot je progresivna mišična sprostitev.
  • Osredotočite se na to, kar hočete doseči.
  • Vrnite se na običajno raven budnosti.

Najprej poskrbite, da se počutite fizično udobno, saj se boste tako sprostili. Sedite na mehak stol s prostimi nogami in stopali. Lahko se tudi uležete, čeprav lahko ta metoda povzroči, da preprosto zaspite. Zrahljajte vsa tesna oblačila in se izogibajte uživanju težkih obrokov, da se ne boste počutili napihnjene in neprijetno. Poskrbite, da vas med hipnozo ne bodo prekinili 20-30 minut.

Vstopite v hipnotično stanje z običajno tehniko, znano kot progresivna mišična sprostitev. S tem se osredotočite na morebitno napetost, shranjeno v delih telesa in sproščajte napetost zaporedoma. Začnite z dlanmi in rokami, nato se pomaknite navzdol do hrbta, ramen in vratu, nato trebuha in prsi ter nog in stopal. Vizualizirajte, kako napetost popusti ali izgine, ali počasi napnite in nato sprostite mišice. Občutek globoke, prijetne, udobne sprostitve je odlično izhodišče za začetek samohipnoze.

V osredotočenem in sproščenem samohipnoza pomaga do samoizboljšanja. To so lahko preproste, a jasne izjave, ki si jih daste o tem, kaj bi lahko storili drugače, ali kako bi se lahko drugače odzvali v neki zahtevni situaciji, ali kako bi lahko začeli drugače razmišljati o sebi ali o kakšni okoliščini. Ti ‘posthipnotični predlogi’ vam lahko pomagajo doseči vaše cilje. Tako učinkovito pomaga samohipnoza.