Poročni fotograf: gost, ki ga želite na svoji poroki

poročni fotograf

Prišel je tisti najpomembnejši dan v vajinem življenju, ko bosta svojo ljubezensko zgodbo okronala s poroko. Vse sta načrtovala do zadnje podrobnosti. Pa sta pomislila tudi kako je pomembna izbira poročnega fotografa? Da je naši poroki prisostvoval pravi ali napačni poročni fotograf, (žal) spoznamo prepozno – ko je končni izdelek že izdelan in visi v za to posebej izbranem okvirju v najlepšem delu našega doma. Zato je odločitev, kateri poročni fotograf bo skozi svoj objektiv ovekovečil našo poroko, zelo pomembna. Vzemite si čas in skrbno preglejte spletne strani različnih poročnih fotografov, kar pa je najpomembnejše – pozorni bodite na njihova dosedanja fotografska dela. Na koncu izberite tistega, katerega fotografsko delo in vizija, ki jo izliva na papir s pomočjo fotoaparata, se skladata z vašimi željami.

Poroka je unikaten dogodek, naj bo tak tudi vaš poročni fotograf

Eden najbolj priznan poročni fotograf pri nas, cenjen pa tudi povsod po svetu, Dejan Žagar, pravi: ”Porok ne ustvarjam po istem kopitu, ampak v vsaki iščem poseben navdih in jo zabeležim na edinstveni način.” Kajti vsaka poroka je sama zase najbolj unikaten in edinstven dogodek. In točno na tak način jo mora poročni fotograf tudi predstaviti na fotografijah. Kar pa ni enostavno delo in terja veliko fotografskih znanj in izkušenj iz različnih področij: produktna fotografija, portretna fotografija, krajinska fotografija in fotografija z bliskavico.

Poročni fotograf pa ni le človek tisočih tehničnih znanj in imetnik profesionalne fotografske opreme, ampak je še marsikaj več. Vrhunsko poročno fotografijo ne bo naredil tisti, ki je robotsko naučen fotografiranja, ampak tisti, ki zna opazovati – dober poročni fotograf poroko začuti in se prepusti toku dogajanja. Z množico gostov zna dobro komunicirati in jih s kakšno zabavno šalo animirati, posledica pa je nastanek edinstvenih fotografij, ki bodo za vedno obeležile spomin na lep poročni dogodek.

Izbira poročnega fotografa kot investicija

Izbira ustreznega fotografa za vašo poroko naj ne bo nujno finančno zlo, saj vaju lahko napačna odločitev stane prekrasnih spominov. Konec koncev z izbiro poročnega fotografa investirata v spomine na svojo poroko. Ali želita češnjo na vrhu torte ali olivo na dnu martinija pa je vajina odločitev. Da dokončno razčistimo – če boste kreatorja vaših poročnih fotografij premišljeno in skrbno izbrali, potem bo tudi spomin na dogodek skozi njegove izdelke živel večno in se ga bo vredno spominjati.

Na kaj pa je dobro biti pozoren, ko izbirate poročnega fotografa? Sprva si dobro oglejte njegovo spletno stran – ker gre za vizualnega umetnika, boste že s hitrim pregledom njegove strani veliko izvedeli o njemu. Umetnik izza objektiva, ki ve kaj dela in je na svoje delo ponosen, bo vedno objavil svoje delo, torej fotografije. Različni fotografi imajo nekoliko različen slog in vizijo – izberite takega, ki vam bo odgovarjal in ki se bo pripravljen prilagoditi vašim željam. Odveč ni niti pobrskati za priporočili o izbranem poročnem fotografu.

Ko ste se okvirno že odločili, kdo bo imel čast fotografirati vašo poroko, pošljite povpraševanje in se dokončno dogovorite za sodelovanje.Dobri fotografi ponujajo tudi različne pakete fotografiranja vaše poroke: fotografiranje celotne poroke, fotografiranje krajše poroke, fotografiranje para, poporočno fotografiranje in dodatno ponudbo. Fotografu morata zaupati in pustiti, da vama svetuje. Odločitev o izbiri ponudbe pa je seveda popolnoma vajina, saj gre vendar za dan, ko bosta zapečatila vajino ljubezen.

Nekaj bliskavice za nastanek spomina

Le nekaj fotografske bliskavice tu in tam pač ni dovolj za nastanek vrhunskih fotografij. Tega se zaveda tudi poročni fotograf Dejan Žagar, ki je svojo ljubezen do fotografije spremenil v profesionalno fotografsko delo. Poročni fotograf mora ne le uživati v svojem delu, ampak ga mora ljubiti – to ni običajna služba, to je strast. Poročni fotografi namreč ne delajo le s fotografijami, ampak za ljudi delajo nekaj najlepšega: ujamejo naše spomine na papir in jih tako naredijo večne.