Otroški zobozdravnik je prvi, ki otroku predstavi pravilno higieno zob

otroški zobozdravnik

So vašemu malčku začeli rasti prvi zobje? Potem je pravi čas, da se naročite na prvi obisk pri zobozdravniku. Otroški zobozdravnik je namreč zelo pomembna oseba, saj skrbi za zdravje malčkovih zob od samega začetka rasti zob. Zobje začnejo pri otrocih rasti že dokaj zgodaj, na prvi obisk pri zobozdravniku pa se je potrebno naročiti vsaj šest mesecev po prvem izraslem zobu, vsekakor pa najkasneje v roku enega leta od rojstva otroka. Zobozdravnik bo otroka uvedel v vsakodnevno rutino umivanja zob, pri čemer boste imeli veliko vlogo tudi starši, ki boste spremljali, ali si otrok zobe redno in pravilno umiva. Sčasoma bo otrok postal tako samostojen, da bo to lahko počel sam.

Najbrž le malokdo ve, da se začnejo zobje razvijati že pred dejanskim rojstvom. Prvi se začnejo razvijati sekalci in prvi kočniki, za njimi podočniki, sledijo pa še drugi kočniki. Kar se tiče stalnih zob, običajno najprej zrastejo zobne krone prvih sekalcev in kočnikov, potem pa še tretjih kočnikov. Zelo verjetno je, da bo prvi zob, ki ga boste zagledali v otrokovih ustih spodnji mlečni sekalec in to je znak, da je čas za obisk otroškega zobozdravnika.

Otroški zobozdravnik skrbi za zdrave zobe naših otrok. Ker so otroci ponavadi zelo občutljivi na bolečino je pomembno, da se prej posvetujemo, katero otroški zobozdravnik je odličen in ga priporočajo mnogi drugi starši. To naj bo strokovnjak, ki svoj poklic opravlja zvesto in se vsakemu otroku skrbno posveti. Tako bo tudi otroku pokazal, da obisk zobozdravnika ni nič strašnega in vaš otrok se nikoli ne bo bal zobozdravnikov, kar je tudi sicer pogost strah tako otrok kot odraslih. Zobozdravnik skrbi za zdravje otrokovih zob vse do najstniškega obdobja, najbolj pomembno pa je, da čim hitreje začne zdraviti morebitne nepravilnost v otrokovi ustni votlini, saj bo tako kasneje otrok imel bistveno manj težav z zobmi.