Nuhalna svetlina – najpogostejša vprašanja

nuhalna svetlina

Nuhalna svetlina – verjetno ste že slišali za ta pojem, a morda ne veste natančno, kaj naj bi pomenil. Nuhalna svetlina je test, ki lahko pomaga ugotoviti, ali je pri plodu prisotna katera od kromosomskih motenj. Ponujamo vam odgovore na najpogostejša vprašanja, ki si jih nosečnice in njihovi partnerji zastavljajo pred pregledom nuhalne svetline.

Test nuhalne svetline se je za ugotavljanje zdravstvenega stanja ploda prvič začel množično uporabljati uporabljati leta 2003. Od takrat je pridobil na popularnosti, saj je neinvaziven in lahko že dokaj zgodaj v nosečnosti pokaže, ali ima otrok kakšne bolezni.

Kaj meri test nuhalne svetline?

Pokaže, kako debela je nuhalna svetlina. Če prihaja do večjih odstopanj navzgor, je večja tudi verjetnost, da se bo pri plodu razvila kromosomska motnja. Pri dolžini ploda 45 milimetrov naj bi bila nuhalna svetlina debela med 1,2 in 2,1 milimetra.

Kaj sploh je nuhalna svetlina?

Nuhalna svetlina je podkožno območje zadnjega dela vratu ploda, ki je napolnjeno s tekočino. Prisotna je pozno v prvem trimesečju in zgodaj v drugem trimesečju nosečnosti, torej nekje med enajstim ter trinajstim in pol tednom nosečnosti. Svetlina se imenuje zato, ker se točno tako pokaže na ultrazvoku – kot svetlo območje na plodovem vratu.

Na katere motnje lahko pokaže test nuhalne svetline?

Najpogosteje lahko s pregledom nuhalne svetline ugotovimo, ali ima otrok katero od kromosomskih motenj, ki spadajo med trisomije. To pomeni, da je na enem od 23 kromosomskih parov en kromosom preveč. Najbolj znana je trisomija 21 (dodaten kromosom na 21. kromosomskem paru), ki jo večina pozna pod imenom Downov sindrom. Pogosto se pojavljata tudi trisomija 18 (Edwardsov sindrom) in trisomija 12 (sindrom Patau).

Kako natančno lahko pregled nuhalne svetline pokaže, da ima moj plod težave?

Pregled nuhalne svetline je test, ki v kombinaciji s starostjo matere, trajanjem nosečnosti in prisotnostjo nosne kosti pokaže statistična tveganja za razvoj kromosomskih motenj. Tako sam po sebi ni 100% zanesljiv. Če pregled nuhalne svetline pokaže povečano tveganje, se izvedejo še dodatni testi, ki bolj zanesljivo ovržejo ali potrdijo, da ima otrok določeno motnjo.

Ali ima pregled nuhalne svetline lahko negativne posledice za plod?

Ne, pregled, pri katerem se meri debelina nuhalne svetline, je pregled, ki se ga opravlja s pomočjo ultrazvoka in ki ne na nosečnico, ne na plod ne more imeti nikakršnega negativnega vpliva. Spada med neinvazivne teste, medtem ko recimo amniocenteza spada med invazivne teste, ki lahko v najhujšem primeru povzročijo tudi splav.

Edine negativne posledice testa nuhalne svetline so živčnost, ki jo nekatere nosečnice doživljajo pred pregledi, mrzel občutek, ko vam bo zdravnik na trebuh nanesel gel in občutek polnega mehurja, ki ga nekateri zdravniki priporočajo za lažje opravljanje pregleda.

Ali je merjenje nuhalne svetline obvezno?

Nikakor ne. Za to, ali želita opraviti merjenje nuhalne svetline ali ne, se lahko odločita izključno otrokova starša. Vsekakor pa strokovnjaki ta pregled bodočim staršem toplo priporočajo, saj lahko napove verjetnost prisotnosti morebitne kromosomske nepravilnosti pri plodu in v najhujšem primeru pomaga pri odločitvi, ali ni morda za otroka in za mater bolje, da se nosečnost predčasno prekine.

Kdo me lahko spremlja na pregledu?

Nosečnico lahko načeloma na pregled nuhalne svetline spremlja kdorkoli, običajno pa je ta spremljevalec prav otrokov oče.

Komu se priporoča pregled nuhalne svetline?

Čeprav ni nujen, zdravniki priporočajo pregled nuhalne svetline vsem nosečnicam, še posebej pa starejšim. Starejša, kot je ženska, ko zanosi, večje je tveganje, da bo rodila otroka s katero od kromosomskih motenj, na primer z Downovim sindromom.

Zakaj se pri pregledu nuhalne svetline ugotavlja prisotnost nosne kosti pri plodu?

Zato, ker je pri plodu, ki nosne kosti nima, zelo verjetno, da ima trisomijo 21 oziroma Downov sindrom. V majhnem odstotku primerov pa se lahko odsotnost nosne kosti pojavi tudi pri plodu, ki je sicer zdrav. Pomanjkanje nosne kosti tako skoraj gotovo pomeni, da ima otrok kromosomsko motnjo, ni pa čisto gotovo.

Kdo lahko izvede merjenje nuhalne svetline?

Nuhalna svetlina je pregled, ki ga lahko izvajajo le ginekologi, ki so za opravljanje tega pregleda pridobili posebno licenco.

Kaj še lahko izvem na pregledu nuhalne svetline?

Poleg tega, ali pri vašem otroku obstaja povečana možnost za katero od pogostij trisomij, lahko pregled pokaže tudi spol otroka (čeprav ta informacija ni vedno najzanesljivejša). Na pregledu boste videli 3D ali 4D posnetek vašega otroka, njegove roke, noge in druge telesne dele, zdravnik pa bo preveril še delovanje ledvic, mehurja in srca, količino plodovnice in druge stvari.

Kakšne so cene pregleda nuhalne svetline?

Pregled nuhalne svetline načeloma stane okrog 60€, če nosite en plod, pri dveh ali več plodovih se lahko cena nekoliko poviša. Razlikujejo pa se tudi cene slik, ki jih po pregledu lahko odnesete domov v obliki fizičnega izvoda, na USB ključku ali na CDju.

Če se odločite za pregled nuhalne svetline, boste še pravočasno izvedeli, ali ima plod katero od kromosomskih motenj, zaradi katerih bi bilo morda bolje, da se nosečnost prekine. Po drugi strani pa vam lahko pokaže, da je z vašim otrokom vse v redu in vas reši nepotrebnih skrbi, ki se bodočim staršem tako rade porajajo.