Kje poiskati kakovosten ortopan?

ortopan

Kako postopati pri bolečini zob in kje poiskati kakovosten ortopan ali tako imenovano slikanje zob in zobne sklenine. Strokovna obravnava je pri slikanju vašega zobovja še kako pomembna. Ortopan namreč pri vašem izbranem zobozdravniku razkrije marsikatero nepravilnost ali prikaže vaš prikriti karies katerega zobozdravnik ne more videti z prostim očesom. Mikro poškodbe ali zobni karies je pri današnjih pacientih vse bolj pogost. Pri zdravljenju vaših zob je lahko vaš zobozdravnik rahlo površen in namesti plombo slabše kjer je rizik za nastanek kariesa kasneje lahko še toliko večji. Ortopan oziroma slika vašega zoba bo razkriva ravno te mikro poškodbe in nastanek kariesa.

Vsekakor pa ortopan ne uporabljamo samo za iskanje kariesa temveč z sliko zoba oziroma zobne sklenine lahko ugotovimo več različnih bolezni zobovja. Tako se lahko na primer odkrije granulom, ki predstavlja veliko bolezen, ki je načela naše dlesni in prehaja v zobne korenine. Pri nastanku granuloma lahko pride do hude okvare in zobje nam z sčasoma začnejo odpadati saj bolezensko stanje povzroči odmiranje korenin. Pomembno je, da tovrstno bolezen odkrijemo dovolj zgodaj in pričnemo z učinkovitim zdravljenjem naših zob. Ortopan je tako smiselno opraviti vsaj enkrat letno, da si lahko vaš izbrani zobozdravnik kakovostno pogleda vaše zobovje in s tem prepreči nastanek hujših okvar in seveda bolečin. Pri morebitnih bolečinah zoba je najbolje čim preje vzeti protibolečinsko tableto in predel bolečine hladiti z mrzlimi obkladki.

Vsekakor pa kolikor je mogoče hitro poiskati zobozdravstveno pomoč. Pri močnih bolečinah je v bližini vašega kraja vedno odprta tudi urgentna zobozdravstvena ordinacija katero lahko obišče vsak. V urgentni ordinaciji vaših zob ne bodo popravljali temveč jim bodo nudili samo tako imenovano prvo pomoč. Čim bo mogoče si zagotovite ortopan in odidite na pregled k svojemu zobozdravniku. Zobje je potrebno ceniti in za njih dobro skrbeti zato naj bo ustna higiena na vašem prvem mestu.