Marelična marmelada, namaz ali kar sveže – marelice so odlične za zdravje

marelična marmelada

Marelična marmelada in svež, hrustljav, še topel kruh – si lahko predstavljate bolj okusen zajtrk? Zraven še skodelica odlične bele kave in pripravili ste si popotnico za cel dan – popotnico sreče in dobrega počutja.

Marelice nikakor niso le okusne – ta majhen, rahlo puhast sadež je tudi odličen za zdravje. Če vam marelična marmelada ne diši, si lahko marelice privoščite kar sveže. Marelice so namreč odličen vir vitamina A, ki med drugim skrbi za oster vid. V marelicah najdemo tudi druge telesu koristne snovi – 100 gramov svežih marelic namreč vsebuje kar 12 odstotkov dnevne priporočljive doze vitamina C, 12% dnevne priporočljive doze vitamina A in 6 odstotkov dnevne priporočljive doze kalija. Marelice vsebujejo tudi veliko vlaknin, te pa skrbijo, da je vaša prebava redna in brez zapletov. Ob vsem tem pa ima 100 gramov marelic manj kot 50 kalorij. Tako vam ni potrebno skrbeti, da bi se zaradi uživanja marelic zredili.

Marelice ohranjajo vaše srce zdravo in v dobri formi. Ker vsebujejo veliko vlaknin, posledično pomagajo zmanjševati količino škodljivega holesterola in zvišujejo količino dobrega holesterola v vašem sistemu. Kalij v marelicah pomaga pri izravnavanju ravni elektrolitov v telesu, s čimer skrbi za zdrave srčne mišice.

Kako lahko marelice vključite v svojo prehrano?

Za zdravje najbolj koristne so seveda sveže marelice, ki vsebujejo tudi največ koristnih hranilnih snovi. A ne glede na to, kako okusne so sveže marelice, boste njihovo uživanje slej ko prej verjetno želeli na kakršen koli način popestriti, težava pa je tudi v tem, da sveže marelice niso dostopne vse leto. Obstaja veliko načinov za pripravo uživanje marelic, najbolj popularen način med njimi pa je gotovo marelična marmelada.

Morda se vam priprava marmelade zdi zastrašujoča in to opravilo raje prepustite babici ali pa jo kupujete v trgovini. A zagotavljamo vam, da je marmelado zelo enostavno pripraviti.

Vse, kar potrebujete za pripravo enostavne in okusne marelične marmelade, so marelice in sladkor v razmerju 1 proti 0,8. Če želite svojo marmelado pripraviti na primer iz kilograma marelic, torej potrebujete 800 gramov sladkorja. Če želite, lahko svojemu receptu dodate še malo limoninega soka – približno eno veliko žlico za kilogram marelic. Postopek je preprost. Oprane in izkoščičene marelice skupaj s sladkorjem dajte v veliko posodo, primerno za na štedilnik in pustite, da nekaj ur (najmanj 8) stojijo. Marelice in sladkor postavite na štedilnik in, ko zavrejo, pustite, da vrejo nekaj minut. Odstavite z ognja in zmešajte s paličnim mešalnikom. Marmelado, ki je bolj tekoče sorte, prelijte v sterilne kozarce za vlaganje. Pustite, da se ohladi in najboljša in najenostavnejša marelična marmelada je nared. Podobno pa lahko marmelado pripravite tudi iz drugih vrst sadja.

Če vam je všeč manj sladka marelična marmelada, jo lahko pripravite tudi z manjšo količino sladkorja. V tem primeru jo boste morali seveda kuhati dlje, da se bo dovolj zgostila. Če ste pripravljeni marmelado dovolj dolgo kuhati, jo lahko pripravite tudi samo iz sadja, povsem brez sladkorja. A pozor – dlje, kot boste marmelado kuhali, večja je možnost, da boste uničili določene vitamine v sadju, ki so občutljivi na toploto. Dobro je, da najdete neko srednjo možnost, lahko pa sadju namesto sladkorja ali določenega dela sladkorja dodate tudi naravno želirno sredstvo, kakršno je na primer agar agar.

Poleg marmelade lahko marelice uživate tudi na druge načine. Suhe marelice se dolgo ohranijo, vendar jih boste morali za vnos enake količine hranilnih snovi kot pri svežih marelicah pojesti malo več. Tako sveže kot suhe marelice lahko narežete na majhne koščke in jih pri zajtrku dodate ovsenim ali koruznim kosmičem. Če vam okus marelic ni preveč všeč, ga lahko nekoliko prikrijete tako, da jih dodate smoothieju iz več vrst sadja. Če jih dodate navadnemu jogurtu, boste dobili okusen in osvežilen poletni prigrizek. Še več – mešanico marelic in jogurta lahko nalijete v modele in si naredite sladoledne lučke. Če uporabite malo marelic in veliko jogurta, dobite tekočo zmes, ki jo lahko prelijete preko drugih vrst sladoleda ali preko sadne solate, veliko marelic in malo jogurta pa bo dalo gostejšo mešanico, ki je odlična kot namaz. Tako v redko kot v gosto mešanico pa lahko pomakate na krhlje ali palčke narezano trdo sadje, kakršna so na primer jabolka.

Če radi pečete, lahko iz marelic pripravite tudi kakšno pecivo – na primer torto ali marelično pito. Nadenite si predpasnik, pripravite obilo marelic in se lotite dela.

Marelice v katerikoli obliki, naj bo to marelična marmelada brez sladkorja, namaz, smoothie ali preliv, so zdrav prigrizek, ki vas bo nasitil in zadovoljil vašo željo po sladkem. Privoščite si jih brez slabe vesti in se spomnite na vse pozitivne učinke, ki jih imajo na vašo prebavo in vaše zdravje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja