Moje delo me osrečuje

moje delo

Zadovoljstvo na delovnem mestu dokazano vpliva na srečo tudi v zasebnem življenju. Če delamo nekaj, kar nas osrečuje, domov večinoma prihajamo dobre volje. To se seveda odraža v naših medosebnih odnosih in nenazadnje tudi zdravju. Če vas vaše trenutno delovno mesto ne osrečuje, začnite iskati nove priložnosti. Eden izmed odličnih portalov, ki združuje tako nove oglase za delovna mesta kot tudi različne karierne nasvete v rubriki moje delo, je Deloglasnik. Da bodo prvi koraki po poti iskanja novega delovnega mesta, smo vam pripravili nekaj uporabnih nasvetov.

moje delo

Kdaj je čas, da začnete iskati novo delovno mesto?

Ljudje iščemo nova delovna mesta iz dveh razlogov. Ali si želimo spremembe, boljše zaposlitve, boljših pogojev za delo in večjih izzivov, ali pa smo zaradi razmer na trgu prisiljeni iskati novo delo, ker so naše prejšnje delovno mesto zaprli ali pa so nas odpustili.

Moje delo bi moralo biti nekaj, kar me osrečuje in mi hkrati omogoča dostojno življenje. Na žalost danes veliko delovnih mest ni takšnih. Če tudi vas vaše delo ne osrečuje, je morda čas, da tvegate in poiščete nekaj drugega. Res pa je, da je v teh negotovih časih iskanje novega delovnega mesta dokaj tvegana poteza. Zato vam svetujemo, da se na to dobro pripravite. Vsekakor ne hodite z glavo skozi zid s hitro odpovedjo in takojšnjim iskanjem nove službe. Ta tvegan korak storite vsaj v nekih mejah gotovosti, zato z dajanjem odpovedi raje malo počakajte in še naprej opravljajte svoje delo. Med tem pa bodite pozorni na morebitne oglase za delovna mesta, ki vas zanimajo, pošiljajte prošnje za delo in se pridno udeležujte razgovorov, na katere boste povabljeni. Če iščete novo delovno mesto v času, ko še opravljate staro službo, vam to daje gotovost, da lahko v miru najdete službo, ki vas bo osrečevala. Če namreč hitite s takojšnjo odpovedjo, ste skoraj da prisiljeni sprejeti prvo delo, ki se pojavi na oglasni deski, saj morate konec meseca plačati položnice in poskrbeti, da vaša družina ne bo lačna.

Če pa ste v iskanje novega delovnega mesta prisiljeni zaradi odpovedi s strani delodajalca, pa imate za iskanje nove službe nekoliko manj časa, zato je toliko bolj pomembno, da ga pametno izkoristite. Najprej se morate prijaviti na Zavod za zaposlovanje, kjer vam bodo tudi ponudili nekaj nasvetov in vam pomagali pri iskanju zaposlitve. Vseeno pa je pomembno, da se tudi sami angažirate, saj boste tako v krajšem času našli dobro službo. Spremljajte različne portale, ki objavljajo zaposlitvene oglase. Eden izmed njih je tudi Deloglasnik, ki poleg oglasov v rubriki moje delo, ponuja veliko uporabnih nasvetov za iskanje zaposlitve.

Moje delo, moje znanje

V obdobju iskanja nove zaposlitve pa je zelo dobro, da naredite samoevalvacijo lastnega znanja in presodite, ali bi se bilo smiselno udeležiti kakšnega dodatnega izobraževanja. Delodajalci dandanes iščejo zaposlene, ki so vsestransko izobraženi, zato obiskovanje kakšnega dodatnega izobraževanja ne more škoditi. Zavedajte se namreč, da moje delo zahteva moje znanje, tega mi ne more nihče drug posoditi, niti vzeti. Zato, če si želite res napredovati v delovnem mestu, ne izključite možnosti po dodatnem izobraževanju, ampak se dodatno angažirajte v tej smeri.

Kam se obrniti po nasvet?

V obdobju iskanja zaposlitve, pa je zelo pomembno tudi, da se o tem pogovarjate z ljudmi, ki vam lahko kaj pametnega svetujejo. Vsekakor je prva postojanka za nasvete Zavod za zaposlovanje, takoj za njim pa različni portali in svetovalnice, ki ljudem ponujajo nasvete za boljše iskanje zaposlitve. Veliko se pogovarjajte tudi z znanci. Ne morete si misliti, koliko uporabnih nasvetov lahko dobite od njih, saj jih je zagotovo kar veliko že bilo na točki, ko je iskalo boljše priložnosti v življenju. Potrudite se, da boste dosegli svoj cilj in da se boste lahko pohvalili in rekli: »Moje delo me osrečuje.«