Čebelarstvo je posebno poslanstvo

čebelarstvo

Čebelarstvo je lepo poslanstvo, to se zagotovo zaveda vsak, ki čebelari. Kdorkoli se odloči za čebelarjenje, ga v prvi vrsti sigurno veselijo same čebelice in pridelava domačega medu. Tudi nepoznavalci vedo o tej panogi v večini le to, da čebele prinašajo med in da te lahko pičijo. Malokdo se pa zaveda, kaj v resnici človek vse dela s čebelarjenjem. Vsak čebelar skrbi, da čebele preživijo, čebele pa so zelo pomembni opraševalci rastlin in zaradi njih imamo na naših mizah hrano, sadje in zelenjavo.

Preden začnemo čebelariti

Preden sploh začnemo čebelariti, je dobro, da preverimo, če smo alergični na čebelje pike ali jih dobro prenašamo. Odvisno od tega, se potem lahko dobro pripravimo na posledice čebeljih pikov, ki znajo biti v primeru alergije tudi usodni in bomo morda potrebovali zdravniško pomoč. Sigurno pa bomo v bližini potrebovali omarico za prvo pomoč. Če se odločimo za čebelarstvo, je smiselno, da čebel ne kupimo prezgodaj, preden se primerno ne izobrazimo o življenju čebel in čebelarskih opravilih. Dandanes obstaja veliko priročnikov, knjig, izobraževanj na to temo. Zagotovo je priporočljivo, da se tudi povežemo s kakšnim izkušenim čebelarjem, ki nas bo znal usmerjati v pravo smer.

Med drugim čebelarstvo zahteva kar nekaj fizičnega dela in ročnih spretnosti. Čebelarske veščine in spretnosti nam pri čebelah pomagajo, da po pomoti ne izzivamo njihove napadalnosti. V poletnih mesecih poteka glavni del čebelarjenja, ko moramo veliko časa posvetiti čebeljim družinam in pridelavi medu. V zimskih mesecih pa poteka priprava v kakšni manjši delavnici, kjer izdelujemo panje, satnice, okvire in druge osnovne pripomočke.

Čebelarjenje kot hobi in kot poklic

poklic čebelarstvo

Čebelarstvo je lahko hobi in je lahko poklic. Na našem Čebelarstvu Kapun je to najpomembnejši hobi že od leta 1978, ko smo začeli čebelariti z 1 čebeljo družino, ki je priletela v zapuščen panj na naši takratni domačiji. Kasneje je to postal tudi naš poklic. Danes naše čebelarstvo upravlja že tretja generacija. V teh letih smo razvili tudi našo spletno trgovino Medeni zaklad – www.medenizaklad.si, kjer vam ponudimo vse naše domače čebelje pridelke. Naše pridelke varno pošiljamo tudi po pošti. V vseh teh letih čebelarjenja nam je to delo prineslo veliko več kot le same čebelje pridelke. Veseli smo, da lahko veliko dobrega naredimo za naravo, za čebele, za soljudi.

Zelo lepo je videti, ko mlade generacije z veseljem in ljubeznijo do čebel nadaljujejo dedkovo ali očetovo čebelarstvo. Ni pa zmeraj enostavno, saj se je treba naučiti veliko pomembnih stvari, da lahko čebelarimo uspešno in pravilno. Pomembno je, da mladim čim bolj nazorno predstavimo čebelarjenje in pomen le tega, z namenom, da se bodo tudi vse naslednje generacije zavedale ogroženosti čebele in samega čebelarstva. Ljudje na splošno potrebujemo stik z naravo, saj nas ta pomirja in odpravlja stres.

Najprej poskrbimo za čebele, potem gremo na počitnice

Je pa čebelarstvo danes bolj zahtevno, kot je bilo pred nekaj desetletji. Soočati se moramo z različnimi vremenskimi razmerami, ki niso zmeraj najbolj ugodne za medenje rastlin in potrebe čebel. Tudi zdravstveno stanje čebel je zmeraj potrebno spremljati, saj se je nekje v prejšnjem stoletju pojavila neprijetna zajedavska bolezen varoza. Bolezen lahko brez naše pomoči, čebelje družine uniči. Različne kemikalije uničujejo naravo in s tem tudi čebele. Zato je pomembno, da preden se trdno odločimo za čebelarstvo, moramo biti tudi trdno prepričani, da bomo čebelam posvetili svoj čas in skrb, vedno ko to potrebujejo. To pa ni malokrat, sploh v poletnih mesecih. Eno izmed pogumnih vodil pri čebelarjenju naj bo, da najprej moramo poskrbeti za čebele, šele potem gremo na počitnice.

Slovenci smo eden izmed najbolj čebelarskih narodov in tako je bilo že v preteklosti. To nam dokazujejo tudi številni zgodovinski zapisi. Obstaja nekaj znanih čebelarjev slovenskega rodu, ki so s svojimi dejanji zasloveli po celem svetu. Lahko smo jim hvaležni, da so ime naše države ponesli v svet in da ves svet tudi pozna našo avtohtono raso čebele, našo pridno kranjsko sivko.

Čebelarstvo je zagotovo eden najlepših stikov z naravo. Vsak čebelar se bo strinjal s trditvijo, da je čebelarjenje ena izmed najlepših panog kmetijstva. Čeprav zna biti fizično zelo težko in zahteva veliko časa, ki ga moramo posvetiti čebelam poleti, ko so vsi ostali na morju, se trud poplača. Veselje, ko točimo med in pridelujemo druge čebelje pridelke, je neopisljivo. Ko človek lahko opazuje od blizu skrivnostno življenje čebel in ko vidimo, kako iz celic lezejo mlade čebele, temu pravimo sreča čebelarja. Vsakič, ko odpremo čebelji panj, iz njega pride edinstven vonj. Potrebno je poudariti, da vsakič, ko kupite med od lokalnega čebelarja, naredite nekaj dobrega. Ne samo zase, ampak tudi za čebelarja, za celotno čebelarstvo in za naravo. S tem dejanjem podprete čebelarjeva dejanja, da skrbi za čebele, one pa skrbijo za našo hrano, za vitamine in minerale.