Lončene peči za domačnost in toplino doma

Prasketanje ognja, toplota, domačnost, mrzli zimski večeri s strmenjem skozi okno – na vse to pomislimo, ko si predstavljamo in se odločamo za vgradnjo lončene peči v naš dom. Povezujemo jih z vlogo topline in domačnosti, ki jo prinesejo in lahko rečemo, da so središčna točka našega doma. Vendar so ti krasni viri toplote veliko več kot samo romantika v snežni idili.

Lončene peči so v današnjem svetu, ko se ljudje resnično trudimo biti bolj racionalni in skrbeti za svojo porabo, odlična ideja za vse tiste, ki želijo pridobiti veliko akumulacijo toplote in pri tem porabiti malo virov oziroma drv. Še posebej zaradi te odlične lastnosti lončene peči, dandanes vedno bolj pridobivajo na vrednosti. V primerjavi z ostalimi napravami, ki nam nudijo ogrevanje, je pri teh pečeh potrebno le enkratno kurjenje oziroma nalaganje čez ves dan, saj vzdržuje toploto čez cel dan, hkrati pa prostora ne pregreje. Toplota nežno seva v vaš dom, kar izjemno ugodno vpliva na počutje, hkrati pa površina lončene peči obseva tudi strop prostora in ostale predmete, kar toploto vrača nazaj v sam prostor. Iz vseh teh razlogov zrak v prostoru ni nikoli pregret in nikoli izsušen, ampak je ravno pravi tako za počutje kot za zdravje. Lončene peči so pa seveda tudi arhitekturna paša za oči, ki vaš prostor obogatijo in polepšajo. Oblike so prilagojene vašemu okusu, željam in stilu vašega doma. Lahko imajo sedež, ležišče, lahko so visoke, lahko so ozke. Vse to je seveda odvisno od okusa, strokovnjaki pa vseeno svetujejo in poudarjajo prednosti visoke lončene peči, ki zavzame malo prostora, kljub temu pa še vedno zajame dovolj grelne površine.

Včasih smo lončene peči povezovali tudi s peko dobrot izpod rok mam ali babic. Žal moderne lončene peči za peko niso najbolj primerne, saj kurišča modernih enostavno niso primerne velikosti. Novejše imajo bolj ali manj točno določeno geometrijo kurišča, ki se mora skladati z velikostjo peči, dimenzijo dimnika in vsega ostalega, kar spada zraven. Če to geometrijo porušimo, se zmanjša kvaliteta zgorevalnega procesa, s tem se zmanjša tudi toplotna moč in posledično izkoristek. Glede na to, da se trudimo za boljše okolje in boljši jutri, je potrebno poudariti, da so zaradi tega tudi emisije manj ugodne in iz vseh teh razlogov se pečarji tudi delnih kompromisov raje izognejo.

Ponudnikov je dandanes na trgu seveda veliko. Tudi to je pomembno, koga izberete. V kolikor želite nekoga z dolgo tradicijo, ki se še posebej trudi s kvaliteto in natančnostjo, potem je podjetje Furlan tista prava, dobra izbira. V podjetju že vse od leta 1929 prinašajo toploto in domačnosti po mnogih domovih, hkrati pa vam ponujajo kompletno storitev, saj poskrbijo tako za svetovanje kot za vgradnjo vaše nove lončene peči.

Vsem bodočim lastnikom Furlanove peči je na voljo več vrst v kar 77 različnih barvah in s pet letno garancijo. Izbirate lahko med modernimi, klasičnimi in rustikalnimi lončenimi pečmi. Zanimivost v ponudbi je lončena peč s pečico na trdo gorivo, ki je oblikovana tako, da sama peč ogreva prostor, hkrati pa je idealna za peko, ravno prave velikosti in s tem ne škoduje okolju. S takšno pa bomo že lahko kaj dobrega spekli. Izberete si lahko tudi različne modele, ki jih potem izdelajo po meri vašega prostora, kjer se bo pečka nahajala.

Obstaja nekaj pogojev, ki jih je ob nakupu lončene peči upoštevati. Prvi je zagotovo, da mora vaš dom imeti dimnik, ki mora biti dobre kvalitete, mora imeti ustrezno višino in ustrezen presek. Posebno pozornost je potrebno posvetiti tudi pravilni izvedbi, ki mora biti v skladu s predpisi. Nujno potrebno se je treba zavedati tudi požarne varnosti, kar še posebej velja za vse objekte, ki vsebujejo gorljive materiale. Za ustrezno izolacijo stikov dimnika in njegove konstrukcije bodo poskrbeli ustrezni strokovnjaki in pametno je, da se z njimi posvetuje že takoj na začetku, saj bo tudi potem vse ostalo lažje izvesti.

Drugi izjemno pomembni stvari za delovanje peči, ki se ju moramo močno zavedati, sta dovod zraka in podlaga, kjer bo lončena peč stala. Zelo nujno je, da tam ni talnega ogrevanja in da ima trde temelje, saj si peč želimo za dolgo časa brez nekaj mesečnih popravil ali posedanja. Tudi pri tem je potrebna pomoč strokovnjakov, ki vam bodo ustrezno svetovali in vam pomagali, da bo končni rezultat montiranja lončene peči res najboljši.

Ogenj je človeku od nekdaj blizu. Če se samo ozremo nazaj k našim daljnim, daljnim prednikom v pradavnino, najdemo ognjišče kot tisti kraj, ki je predstavljal središče skupnosti in njenega dogajanja ob koncu dneva ali pomembnih prelomnicah. Dandanes so lončene peči lahko krasen pobeg od digitalnega sveta, hitrosti in stresa. Lahko so čas z družino, branje knjige, pitje čaja, so dom in so toplina. Vračajo domačnost, tiste male trenutke in intimo doma, pričarajo vzdušje. Dovolite, da vas povrnejo v mir in spokojnost ter nikar ne preslišite prasketa topline, ki bo zajel vaš dom.