Lesena okna so najbolj prijazna okolju

Lesena okna

Les je naraven material, ki že od daljne zgodovine igra pomembno vlogo pri gradnji. Čeprav vsako leto prihajajo novi materiali, ki nadomeščajo nekatere elemente objektov, les še vedno velja za priljubljen naravni gradbeni material. Ko je treba okna menjati, se ljudje velikokrat znajdejo pred dilemo, kakšna okna izbrati, saj je na trgu ogromno različnih modelov, ki imajo svoje prednosti. Čeprav je les nekaj časa veljal za staromodno izbiro, se vse več ljudi spet odloča za trpežna lesena okna, ki se brez problema primerjajo z aluminijastimi ali PVC okni. Obdelava lesa je namreč napredovala do take mere, da so današnja okna iz lesa na najvišjem nivoju.

Prednosti lesenih oken

Pri lesenih oknih je ogromno prednosti pred okni iz ostalih materialov, zaradi katerih so odlična izbira za vaš dom. Največja prednost lesenih oken je njihova toplotna izolacija. Les je namreč naraven toplotni izolator, ki zdrži tudi najbolj nizke temperature. Toplotna izolacija, ki jo lesena okna omogočajo se predvsem pozna pri porabi toplotne energije, saj se v primeru lesenih oken zmanjša. Poleg toplotne izolacije, pa je pri lesenih oknih prednost tudi odlična zvočna izolacija. Zvočna izolacija poskrbi, da vas čez dan in ponoči ne bodo motili zvoki iz okolja, ki bi slabšali vaš mir in počitek. Ker je les živ material zanj pravimo, da diha. To pomeni da v notranjost tudi sprejema in oddaja vlago, obenem pa v prostoru uravnava nivo vlažnosti.

Vsekakor je izgled lesenih oken eden najpomembnejših razlogov, zakaj se ljudje odločajo za njihov nakup. Les namreč lepo paše v vsak dom in hkrati ponuja eleganco, domačnost in občutek topline. Ker je les enostaven material za obdelovanje, je oblikovanje po meri še toliko bolj enostavno, kot pri oknih iz drugih materialov, lesena okna pa pridejo v vrsti različnih barv.

Les je naraven material in zato so okna, ki so izdelana iz lesa prijazna zdravju. Prav tako pa je les prijazen okolju, saj je ekološko razgradljiv, zato ne vpliva negativno na okolje. Okna iz lesa se ponašajo z dolgo življenjsko dobo, saj povprečno zdržijo skoraj dvakrat več, kot ostala PVC okna. V primerjavi s PVC okni, je za izdelavo lesenih oken potrebno manj porabljene energije kot za PVC okna, kar spet kaže na dejstvo, da so okna iz lesa prijazna okolju. En izmed razlogov, da je pri lesenih oknih življenjska doba daljša je to, da okna ne rjavijo, se med razlikami v temperaturah ne raztezajo veliko in so trpežna. Novejša lesena okna v primerjavi s starejšimi tudi ne potrebujejo zahtevnega vzdrževanja, za kar poskrbi novejša obdelava lesa in zaščitenost lesa z različnimi premazi.

Neresnični miti o lesenih oknih

  • Okna iz lesa so nevarna v primeru požara

Zanimivo je dejstvo, da so lesena okna bolj varna v primeru požara, kot PVC okna.  Za izdelavo lesenih oken se uporablja različne vrste lesa, najbolj pa so popularni smrekov, macesnov in hrastov les, ki so izjemno trpežni. Poleg tega so okna premazana z različnimi laki in premazi, ki še dodatno ščitijo in varujejo pred poškodbami, med drugim tudi požari.

  • Okna iz lesa se hitro uničijo

Lesena okna imajo dolgo življenjsko dobo, res pa je, da jih morate pravilno vzdrževati. Čeprav vzdrževanje ni zahtevno, je tako kot pri vseh vrstah oken tudi to potrebno. Današnja obdelava lesenih oken omogoča, da pri oknih iz lesa le stežka pride do poškodb ali gnitja in v nasprotju s prepričanji, je popravilo lesenih oken lažje od popravila PVC oken.

  • Cena lesenih oken je previsoka in nakup se ne izplača

Čeprav se morda zdi, da je cena lesenih oken previsoka, se morate zavedati življenjske dobe oken, ki je veliko daljša, kot življenjska doba PVC oken. Lesena okna je mogoče tudi obnavljati, na novo prebarvati ali popraviti v primeru poškodb. Glavni razlog, da se nakup lesenih oken splača, pa je definitivno njihova toplotna in zvočna izolacija, ki lahko vpliva na zmanjšanje ostalih stroškov.