Kako izbrati prenosni žar za užitek in piknik?

prenosni žar

Prenosni žar je super, ker ga lahko uporabite dejansko kjer koli. Na razpolago imate namiznega in ga lahko postavite na katero koli ravno površino. So pa tudi taki, ki imajo lastne noge in ne potrebujejo nobene podlage. Če izberete namizni prenosni žar, ga boste lahko uporabljali doma, na terasi, v garaži ali lopi, vikendu, na vrtu, na morju in v hribih. S seboj odnesete le manjšo jeklenko plina in že lahko pečete v naravi in na prostem družbi ljudi, ki jih imate najraje. Seveda je prenosni žar lahko tudi električen. V tem primeru boste morali zagotoviti električen vir energije, zato je primeren za take kraje, kjer je to možno, kot so stavbe, lope in kampi.

prenosni žar

Kdaj se uporabi prenosni žar z lastnimi nogami?

Če pa boste izbrali prenosni žar z lastnimi nogami, imate zoper več izbir. Najpogosteje ljudje izberejo plinskega, ker je najbolj preprost za uporabo in ga je najlažje prenesti drugam. Plinska jeklenka seveda tudi zdrži zelo dolgo in ne boste imeli težav s pečenjem. Tudi ne potrebujete trdne podlage, ker ima žar svoje nastavljive noge. Nastavite lahko višino žara. Taki žari imajo največkrat tudi dodatke, ki so vpeti med noge žara, kot so police za odlaganje kuhinjskih pripomočkov ali hrane.

Prednosti prenosnega žara

Največja prednost prenosnega žara je, da je majhen in lahek za prenašanje in ga lahko takoj odklopite ali priklopite kamorkoli in kjer koli je to možno. Ne potrebujete nobenih priprav in nobenega posebnega znanja. Je zelo enostaven za uporabo. Ima le gumb za vklop in izklop ter reguliranje temperature glede na to, kaj pečete. Je varen za uporabo in ga lahko uporablja vsak.

Če je prenosni žar plinski, ga nujno uporabljajte zgolj v odprtih prostorih in ne v zaprtih zaradi morebitnega uhajanja plina. Medtem ko električnega seveda lahko uporabite kjerkoli in je še najbolj primeren za notranje prostore.

Kako peči na prenosnem žaru?

Na žaru lahko pečete veliko slastnih jedi. Lahko pečete vso zelenjavo, meso, ribe, palačinke in tudi jajca, Cleo kruh se da speči podobno kot v ponovni, le da je precej bolj okusen. Na takem žaru lahko pečete z oljem ali brez maščobe, kar je še bolj zdravo. Tako lahko s žarom pripravite res okusne in zdrave jedi za vso družino ali druščino.

Prenosni žar je preprost za uporabo in ga le segrejete. Segreje se zelo hitro, v nekaj minutah, na visoko temperaturo. Ponavadi na embalaži vsake hrane piše, na kakšni temperaturi lahko pečete določeno hrano in koliko časa. Drugače te podatke dobite tudi na internetu v receptih. Za začetek si izberite bolj preproste. Ribe na primer pecite na zelo visoki temperaturi in na hitro, enako velja za zelenjavo in palačinke. Meso pa je najbolje peči počasi in dolgo časa.

Žar na oglje in drva

Moderni prenosni žar je običajno električen ali plinski, medtem ko je žar na drva ali olje precej bolj kompliciran za uporabo in ga uporablja malo sladokuscev, ki so vajeni kuhanja in pečenja na odprtem ognju. Za tak žar morate imeti dosti izkušenj in tudi poskrbeti za varnost, da iskre ne zanetijo požara. Ne sme pihati in ne padati dež, ker bo slabo gorelo in užitek ne bo dober.

Plinski ali električni prenosni žar delujeta tudi v vetru in dežju, je pa nujno, da sta pod streho v tem primeru. Plinski žar se da zaščititi pred vetrom, da ogenj ne ugasne, električen pa s tem seveda nima težav. Tako ima vsak žar svoje prednosti in slabosti. Nekateri hvalijo odprti ogenj, češ, da je hrana boljša, drugi prisegajo tudi na plinskega in električnega. Vsekakor je hran na katerem koli žaru dosti bolj okusna kot, če jo kuhate. S tem, da je pečenje na žaru dejansko en velik dogodek, piknik, ki je lahko nepozaben za vse udeleženčeve, še posebej za otroke.