Kožni rak in kako ga prepoznati

Kožni rak je najpogostejši rak, saj po številu postavljenih diagnoz presega primere ostalih oblik raka. Znane so tri oblike kožnega raka in sicer melanom, rak bazalnih celic in rak ploščatih celic, to pojmovanje pa izhaja iz vrste celic, iz katerih se razvije ta bolezen. Razvije se v sami povrhnjici kože in je viden očem. Velika večina bolnikov se pozdravi, smrtnost je majhna, najnevarnejši je melanom, ki pa je tudi ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj.

Pomembno je zgodnje odkrivanje bolezni, zato je potrebno redno pregledovanje sprememb na koži in ukrepanje, oziroma zdravniški pregled ob spremembah, ki jih opazite. Vsaka sprememba še ni kožni rak, vendar je priporočeno, da obiščete zdravnika, če opazite spremembe na koži. S staranjem in s sončenjem se pojavljajo spremembe, nastajajo pigmentne  spremembe. Če opazite novo znamenje, ki je precej drugačno od drugih ali vam obstoječe začne rasti in se širiti, je potreben obisk zdravnika. Prav tako morate biti pozorni na drobne rane, ki se dolgo ne zacelijo, mozolje, ki ne izginejo ali različne izrastke, ki nastanejo na novo. Vaš osebni zdravnik vam bo napisal napotnico za dermatologa, ki bo ocenil stopnjo nevarnosti, najprej s pogovorom, kdaj je nastala sprememba, kako se je določeno znamenje spremenilo, vprašal vas bo tudi, če je v družini že kdo imel postavljeno diagnozo kožni rak. Po samem pogovoru bo dermatolog pogledal spremembo z dermoskopom, ki je v bistvu povečevalna naprava in poleg spremembe, ki ste jo opazili sami je potreben tudi pregled telesa, če so prisotne še kakšne podobne spremembe, ki jih morda sami niste opazili. V primeru, da so spremembe sumljive, da diagnoze kožnega raka ni možno izključiti je potrebno ukrepanje in sicer kirurška odstranitev in test tkiva, ki lahko potrdi ali ovrže sum na kožnega raka.

Bazalnocelični kožni rak je najpogostejši in se pojavi na delih telesa, ki so največ izpostavljeni soncu. Le v redkih primerih je smrten, sploh če je odkrit dovolj zgodaj, zdravi pa se operativno in z obsevanjem. Če ni zdravljen, se lahko razširi globlje v kožo in na kosti in v takšnem primeru je zdravljenje težje in je lahko udi smrten. In kako ga prepoznati ? Na koži se pojavi  otrdela bulica, ki srbi, včasih zakrvavi, lahko se razširi v razjedo, ki začne boleti, za nekaj časa se lahko izboljša, vendar se dokončno ne pozdravi, ne zaceli, občasno se lahko pojavi krasta. Za opisani primer, ki se ne pozdravi v mesecu ali dveh je potreben obisk dermatologa.

Ploščatocelični kožni rak je druga najbolj pogosta oblika kožnega raka, ki se pojavi na obrazu, vratu, hrbtu, rokah ali nogah. Po navadi se ne razširi v druge dele telesa, nevarno je lahko le, če se pojavi v ušesu ali v ustih. In kako ga prepoznati ? Koža postane luskasta, mehka in rahlo privzdignjena in včasih zakrvavi in tudi v tem primeru je potreben obisk zdravnika oziroma dermatologa, če je sprememba prisotna dalj časa. Vsaka sprememba, ki nastane na koži in ne izgine, ki je drugačna od ostalih starostnih sprememb ali sprememb, ki nastanejo po sončenju je potrebna resne obravnave, saj je tudi v primeru postavitve diagnoze kožni rak ozdravitev zelo verjetna, če je seveda pravočasna.

Maligni melanom pa je najredkejša oblika kožnega raka, vendar je tudi najbolj nevarna in največkrat smrtna. Nevaren je predvsem zato, ker se velikokrat razširi tudi na druge organe, začetek je po navadi na obrazu, rokah, nogah ali hrbtu, včasih se pojavi celo pod nohti. Če obstoječe znamenje začne rasti ali spreminjati obliko in barvo, začne boleti ali srbeti ali postane krastasto je to lahko znak za alarm, prav tako, če se pojavi novo znamenje na koži. Melanom je po navadi nepravilne oblike, pogosto imajo dve različni polovici in se v tem razlikuje od navadnega znamenja, tudi rob je pri melanomu nepravilen z izrastki. Na kožni rak lahko tudi pomislite, če je znamenje več barvno, navadno znamenje je skoraj vedno enobarvno, pri melanomu pa se lahko pojavi od svetlo rjave do črne barve. Melanom tudi spreminja obliko, barvo in velikost, medtem ko navadno znamenje ostaja enako, po navadi je melanom tudi večji od znamenja.

S preventivo pa lahko naredite največ. Ne izpostavljajte se soncu brez zaščitne kreme, zlasti med enajsto uro dopoldan in četrto popoldan ni priporočljivo biti na soncu. Pred sončenjem se namažite s kremo z visokim zaščitnim faktorjem. Kožni rak pa je pogostejši tudi pri ljudeh, ki so redni obiskovalci solarija in pri tistih, ki so imeli poškodbe na koži. Seveda pa so vedno možne tudi izjeme, pojavi se lahko tudi na predelih telesa, ki so skriti pred soncem, zato je potrebna previdnost pri vsaki kožni spremembi, še zlasti, če je boleča, srbi in krvavi. Potrebno je tudi redno pregledovati obstoječa znamenja ter jih dodatno zaščititi pred soncem. Pri vsaki spremembi pa je potreben obisk dermatologa, ki lahko diagnozo kožni rak potrdi, oziroma zavrže in prav pri znamenjih je potrebna še toliko večja previdnost, saj je melanom najnevarnejša oblika kožnega raka.