Kavni aparati so odlični za pripravo vaše najljubše kave

kavni aparati

Če ste zašli na to stran, potem verjetno spadate med ljudi, ki obožujejo kavo in njen vonj. Nekateri pravijo, da te kava na nek način zasvoji – ko jo enkrat začneš piti, se ji ne moreš več upreti in tako postane pitje kave vsakodnevni ritual. Nekateri prisegajo na tako imenovano turško kavo, drugi si kavo raje privoščijo iz kavnega avtomata, ki ga imate danes lahko celo v svojem stanovanju. Črna kava, kava s smetano, kava z mlekom, cappuccino … Ne glede na to, katero kavo najraje pijete so kavni aparati odlična izbira za vse, ki se kavi ne morete upreti. Ponujajo različne možnosti nastavitev in pripravijo kavo na sto in en način, zato boste z njimi zagotovo zadovoljni.

Kava naj bi imela več pozitivnih učinkov na naše počutje, eden pomembnejših je zagotovo ta, da nas ohranja budne oziroma nas poživi. Če imate torej veliko dela, ki je zraven še naporno in se vam zdi, da nimate energije za to, popijte skodelico kave in kmalu boste imeli občutek, da imate več energije. Seveda pa kave ravno zaradi tega razloga ni priporočljivo piti zvečer, saj boste potem težko zaspali.

Legenda o poživilnih učinkih kave

Po eni izmed legend naj bi poživilne učinke kave odkrili povsem naključno. Nek pastir v kraljestvu Jemen je pasel koze (ali po nekih drugih virih kamele) in se je nekoč tamkajšnjim menihom pritoževal, češ da njegove črede celo noč prebedijo, zraven pa čudno poskakujejo. Menihi so bili mnenja, da je izvor čudnega obnašanje črede v določeni hrani, ki jo je čreda jedla. Zato so šli s pastirjem na pašo in kmalu odkrili grmičke z rdečimi plodovi, ki so jih živali veselo jedle. Eden izmed menihov je te plodove prevrel in spil to pijačo. Ugotovil je, da je zaradi tega napitka lahko ostal buden celo noč. Od tistega dne dalje, so menihi to pijačo pili vsak dan pred molitvijo. Sčasoma se je kava razširila po vsem svetu in se je ohranila vse do danes.

Zanimiva zgodovina kave

Beneški trgovci so v 17. stoletju kavo prvič prinesli v Evropo. Rimokatoliška cerkev nad njo ni bila najbolj navdušena, proglasila jo je celo za hudičevo pijačo. V Londonu so ženske spisale celo peticijo proti kavi, saj naj bi njihovi možje zaradi pitja kave postali jalovi. Kljub temu so se kmalu povsod po svetu začele odpirati kavarne in tradicija pitja kave je postajala vse bolj priljubljena.

Danes pitje kave mnogim ljudem predstavlja poseben jutranji ali popoldanski ritual, to je čas, ko se s partnerjem, prijateljico, hčerko, sinom ali kom drugim za nekaj trenutkov usedete za mizo ali na teraso in ob prijetnem vonju in okusu kave podelite najnovejše vtise o vsakodnevnem dogajanju. Vrhunski kavni aparati danes omogočajo, da si odlično kavo pripravite kar sami, če pa ste ljubitelj vsakodnevnega odhoda v najbližjo kavarno, kjer ste že vrsto let redna stranka, pa lahko to počnete še naprej.

kavni aparati
Zakaj so kavni aparati tako zelo uporabi?

Zagotovo poznate vsaj kakšnega prijatelja ali prijateljico, ki ima doma kavni aparat in ga ob vsaki priložnosti hvali ter vas prepričuje, da si ga omislite še sami. Verjetno se ob vsakokratnem prepričevanju sprašujete, zakaj so kavni aparati tako posebni oziroma v čem se tako razlikujejo od tako imenovane turške kave, ki jo lahko pripravite na štedilniku. V prvi vrsti so odlični zato, ker omogočajo, da si pripravite različne vrste kav, ne le ene. Tako lahko eksperimentirate z okusi in ugotovite, kaj vam najbolj ustreza. Kavni aparati kavo pripravijo hitro in enostavno – za odlično kavo potrebujete le eno kapsulo izbrane kave, pritisk na gumb in kmalu bo vaš dom napolnjen z omamnim vonjem kave, ki bo prebudil še tako zaspane osebe okrog vas.

Kavni aparati se odlično obnesejo tudi v pisarnah, kjer si lahko s sodelavci med odmorom privoščite okusno kavo, ki vas bo poživila in pričarala nasmeh na obraz. Sicer obstajajo tudi avtomati s kavo, a verjemite, da boste, ko boste enkrat poskusili kavo iz kavnega aparata, želeli piti le še to. Tovrstna kava je ne samo bolj okusna, ampak tudi bolj aromatična in vas bo kar vabila, da jo čim prej poskusite.

Vrste kave

Tako kot vsak stvar, gre tudi razvoj kave in različnih okusov naprej, odkrivajo se vedno novi okusi in načini priprave kave, kar je vsekakor dobrodošlo. Danes lahko v kavarni naročite malo morje različnih kav, od espressa, brezkofeinske kave, kratke ali dolge kave, macchiata, cappuccina in še vrsto drugih kav, v poletnih mesecih lahko uživate celo v ledeni kavi, kateri je dodan sladoled, tako da dobite dva v enem – kavo in sladoled.

Obstajajo različne vrste kakovovcev, ki se razlikujejo po tem, kakšne vrste plodov imajo, kar se kaže tudi v samem okusu kave. Na svetu naj bi bilo več kot šestdeset vrst kakavovec, od katerih so najpomembnejše tri vrste in sicer coffea arabica iz Etiopije, cofea canepfora iz Konga in cofea liberica iz Liberije. Vse te vrste imajo še veliko podvrst, večinoma pa trgovci kavna zrna zmešajo med seboj in le redko dobite le eno vrsto kavnih zrn.

Kavni aparati torej predstavljajo zelo uporabno napravo, sploh danes, ko se vsem mudi na delo, faks ali kam drugam in bi radi čim prej spili svojo najljubšo kavo. Kavni aparati omogočajo, da si vrhunsko kavo pripravite kar doma in to brez posebnih stroškov ali hudih postopkov. Že z nekaj pritiski na gumb in izbranimi kavnimi kapsulami si boste pripravili kavo, ki vas bo ponesla v nov dan.