Sadna torta – vitaminska sladka pregreha

Nekaj besed o torti

Beseda torta izvira iz latinske besede tortus, kar pomeni zavitek, okrogel kruh, pogačo. Poznali so jih že Rimljani! V srednjem veku so postale obvezen del vsake pojedine. Poznali so mesne in ribje torte. Veliko kasneje, na začetku 19. stoletja lahko najdemo v kuharskih knjigah obširna poglavja o tortah, ki so bolj podobna današnjim: jabolčnih, biskvitnih, čokoladnih, jajčnih, krompirjevih, cimetovih in tudi špinačnih tortah.

Torte tudi pri nas

Valentin Vodnik piše v svojih Kuharskih bukvah o tortah, ki so bile pravzaprav sinonim za paštete. Kasneje, leta 1890 pa je Magdalene Pleiweis zapisala 25 receptov za sladke torte, kot jih poznamo danes. Med njimi je tudi sadna torta. 

V 20. stoletju so torte postale obvezni del meščanske kuhinje. Felicita Kalinšek je v Slovenski kuharici zbrala kar 106 receptov!

Namesto, da vam napišemo vseh 106 receptov Felicite Kalinšek, smo se odločili, da za pomoč raje vprašamo našega kuharja in od njega zahtevamo recept za najenostavnejšo, najhitrejšo in najokusnejšo sadno torto. Povedal nam je, da je Sadna torta enostavna in brez težav »stresel iz rokava« recept! 

 

sadna torta

 

Sadna torta: recept 

Sestavine za biskvitno testo:

4 jajca,

8 žlic vode,

200g sladkorja,

250g moke, 

1 vanilin sladkor,

1 pecilni prašek

Sestavine za nadev:

Sladkor v prahu ( po okusu in glede na vrsto sadja),

300g poljubnega sadja,

400 g marmelade,

250ml sadnega soka, 

0,5l smetane za stepanje

2 Kremfix, 

sveži listi melise za okras 

Sadna torta: Postopek za oblato:

Jajca razbijemo v posodo za stepanje in jim dodamo sladkor. Stepamo približno 10 minut ( dlje stepamo, boljša je oblata). Ko so jajca dobro vtepena in sladkor stopljen, dodamo vodo. V posebni posodi zmešamo moko, pecilni prašek in vanilin sladkor. Te vmešamo v posodo kot zadnje. Ko dobimo maso brez grudic je le ta pripravljena za peko. Pečemo na temperaturi 150 stopinj približno 20 minut, nato pa še 20 minut pri temperaturi 200 stopinj. 

Namig 1: Ali je oblata pečena lahko preverimo z enostavnim starim trikom. V sredino zapičimo zobotrebec! Če ostane suh, potem je oblata pečena, sicer pa pustimo še nekaj minut. 

Namig 2: Če bi radi, da je oblata bolj svetla jo lahko vrh med peko pokrijete s časopisom vendar pazite, da je le ta napet čez pekač in ne potopljen v maso.  

Ohlajeno biskvitno testo prerežemo na polovici, da dobimo dve oblati. Zgornja bo služila dnu torte, spodnja pa bo vrh (torej obratno, kot smo jo spekli). 

Postopek za nadev: 

Obe polovici biskvita navlažimo s sadnim sokom. Zgornjo polovico položimo nazaj v tortni model in jo premažemo s polovico marmelade. Če je marmelada bolj trda jo zmečkamo v posebni posodici ter šele nato namažemo na biskvit. 

V posebni posodi stepemo sladko smetano, ji dodamo na kocke narezano sadje in nekoliko sladkorja v prahu (po okusu).

Namig 3: Če niste najbolj sigurni, si lahko pomagate s pripravkom “Kremfix”, ki smetano strdi. Tako bo sadna torta gotovo uspela.

Dobljeni nadev premažemo čez spodnjo oblato na katero smo prej premazali marmelado. Tako dobimo plast dveh krem ( marmeladne in smetanove). 

Drugi biskvit prelijemo s sadnim sokom, ga namažemo z marmelado ( enak postopek kot pri prvi oblati) ter ga previdno postavimo na smetanov nadev. Tako naša torta dobi še “kapico”.  

Sadna torta mora biti nekaj ur v hladilniku, da se nadev strdi. Odstranimo obod in jo okrasimo z rezinami sadja, ki smo jih uporabili v nadevu, sladko smetano ali listi sveže melise. 

Naša sadna torta je končana, mi pa vam želimo veliko uspeha pri packanju svoje! Dober tek!