Darila za valentinovo naj izražajo vašo ljubezen

darila za valentinovo

Še malo in že bo tu »slavni« praznik vseh zaljubljencev, valentinovo. No, če niste pristaš tega uvoženega praznika iz Amerike, boste pač počakali še malo dlje, do Gregorjevega in boste takrat praznovali svojo ljubezen. Namesto da vsako leto pričakujte, da vas bo vaš dragi presenetil z darilom, se letos odločite za darilo za valentinovo – zanj. Tako je, razmislite, kaj ima vaš dragi rad in mu podarite čudovito darilo. Če ste brez idej, vam lahko namignemo, da je nakit lahko odlično darilo tudi za moške in ne zgolj za ženske.

Od kod izvira tradicija valentinovega?

Ste tudi vi »podlegli« vsej histeriji, ki vsako leto divja okoli valentinovega, v smislu, da morate nujno kupiti nekaj lepega za svojo drago ali dragega in zato v zadnjem hipu mrzlično iščete popolna darila za valentinovo? Na drugi strani pa imamo nekatere ljudi, ki vsako leto zmajujejo z glavo, češ, da se je ta praznik vse preveč skomercializiral in da je pravi, slovenski, praznik zaljubljencev v resnici Gregorjevo.
Pa ste se kadarkoli vprašali, zakaj sploh praznujemo valentinovo, od kod navada obdarovanja prav na ta dan, tj. na 14. februar? Danes gre morda resda zgolj za skomercializiran praznik, a legenda o izvoru tega praznika je veliko bolj romantična. Vas zanima? V tretjem stoletju so vladale vojne in cesar je v vojsko vpoklical vse može; ker pa se je bal, da zaradi bližnjih ne bodo želeli izpolnjevati ukazov, je prepovedal vse poroke, zaroke in druge načine izkazovanja ljubezni. Zaljubljenci so bili povsem obupani, nato pa je prišel »odrešenik«, duhovnik Valentin in se zoperstavil krutemu cesarju – na skrivaj je opravljal poroke, zaradi česar ga je cesar kmalu zaprl in obsodil na smrt. V ječi je spoznal ječarjevo hčer in se vanjo tako zaljubil, da ji je na predvečer usmrtitve spisal sonet. Njuna ljubezen ni trajala dolgo, a tradicija izkazovanja ljubezni je ostala. Valentina so označili za svetnika in določili 14. februar za njegovo godovanje.

darila za valentinovo
Darila za valentinovo

Ljudje smo si različni in jasno je, da prav vsem valentinovo ni všeč, a gotovo je med vami, ki trenutno berete ta članek vsaj en človek, ki praznuje ta t. i. praznik zaljubljencev. Če ste pred kratkim spoznali svojo simpatijo, potem bo letošnje valentinovo zagotovo še toliko bolj posebno za vas, saj boste darilo podarili osebi, ki jo imate resnično radi. Nekoč najbolj pogosta darila za valentinovo so bila (anonimna) pisma v obliki srca, valentinčki, ki so si jih ljudje pošiljali po celem svetu in tako izkazovali ljubezen – zagotovo je bilo zanimivo ugotavljati, kdo je ta skrivni oboževalec oz. oboževalka, ki vas potihem občuduje in goji nežna čustva do vas. Morda pa to tradicijo kdo prakticira še danes, a dejstvo je, da je s prihodom tehnologije tega čedalje manj. V današnjem svetu obilja se kaj hitro zgodi, da ostanete brez ideje, kaj sploh podariti svoji (novi) ljubezni. Naj izberete tista najbolj klasična darila za valentinovo, torej vrtnico in bonboniero (ali zgolj bonboniero, če boste darilo poklonili partnerju, ki ni najbolj naklonjen rožam), ali bi tokrat raje posegli po čem bolj izvirnem, inovativnem, nečem, kar ljubljena oseba zagotovo še nikoli ni dobila v dar?

Nakit je prav gotovo odlična izbira darila za valentinovo – prodajalci vam ponujajo široko paleto različnega nakita, ki je ustvarjen prav za valentinovo, saj boste našli verižice, zapestnice, uhane in podobne reči v obliki srčkov, poljubčkov in ostalih prikupnosti, ki pritičejo zaljubljenosti. Svoji dragi lahko kupite prekasen prstan z motivom srca, morda lahko drug drugemu podarite obesek z vgraviranima imenoma ali kakšnim lepim posvetilom, tudi uhani so odlično darilo. Niti ni treba, da posežete po najbolj dragem nakitu, verjemite, da se tudi za malo manj denarja dobi prav lep nakit za valentinovo, ki ga bo vaša ljubezen z veseljem nosila.

Pa še ena ideja: če vi in vaša draga obožujete romantiko in osladnost (ki sta pogosta elementa v holivudksih filmih), si lahko tokratno valentinovo namesto običajnega darila za valentinovo podarite enkraten in nepozaben dogodek – zaročite se! Tako vam bo valentinovo zagotovo ostalo v spominu še dolgo časa.

darila za valentinovo
Valentinovo je vsekakor praznik ljubezni in naj se še tako trudite ubežati temu prazniku, vam to ne bo v celoti uspelo – na ta dan se le sprehodite po ulicah ali pa se zapeljite v trgovine in videli boste, da vse kar puhti od zaljubljenosti, osladnosti in izkazovanja ljubezni. Ljubezen bi resda morali izkazovati skozi celo leto, a ta dan se večina ljudi še posebej potrudi za svojo ljubljeno osebo in ji skuša pričarati nepozaben dan; naj vam bo valentinovo všeč ali ne, priznajte, da je prav lep občutek, ko od osebe, ki jo imate najraje na svetu prejmete majhno pozornost v znak ljubezni, pa čeprav to pričakujete.