Smučarski center Golte prepriča vse

golte

Golte veljajo za eno najbolj prepoznavnih smučarskih središč v osrčju Savinjske doline. V neposredni bližini Mozirja ta raj v naravi zagotavlja smuko in preizkušnje za smučarje vseh starosti. Kaj je tisto, kar odlikuje smučarski center Golte?

Kje se Golte nahajajo?

Dostop z avtoceste do savinjskega smučarskega bisera je mogoč na avtocestnem izhodu Šentrupert. Potem, ko avtocesto zapustite, sledite obcestnem prometnim znakom, ki usmerjajo smer vožnje proti Mozirju.

Na sam vrh vas lahko popelje nihalka. Ta je je najdaljša pri nas in vas na vrh pripelje v vsega skupaj osmih minutah. Pri tem premagate nadmorsko višino približno tisoč metrov. Seveda pa se lahko na pot odpravite tudi peš. Urejene pešpoti vam ne bodo vzele več kot nekaj ur, zahtevnost poti pa je primerna za različno zahtevne pohodnike, vključno z najmlajšimi (ob pomoči staršev).

golte pohodne poti

Doživetja Golte

Golte so prava izbira za vsakega izmed letnih časov. Smučarski center Golte nudi priložnost za ljubitelje belih strmin. Priljubljeni smučarski center ponuja kar dvanajst kilometrov smučarskih prog, ki so razporejene na kar petdesetih hektarjih površin. Strokovna ekipa skrbi za redno vzdrževanje prog, pri čemer se zagotavlja maksimalna možna varnost in udobje za užitek na smučarski progi. Seveda ne smemo pozabiti izpostaviti, da lahko največ za varnost naredimo sami – preudarna vožnja, ki jo prilagodimo našemu znanju, številu ostalih obiskovalcev ter trenutnim razmeram, je osnova s katero bo varnost na smučišču še boljša.

Otroški poligon omogoča tudi prvo soočanje s pravimi smučarskimi zavoji. Na belih strminah pa se lahko poleg smučarjev vseh starosti (in predznanj) preizkusite tudi ljubitelji deskanja na snegu. Za vse, ki ste bolj tekmovalne narave pa še to dejstvo – smučarski center zaključenim skupinam omogoča organizacijo pravega tekmovanja na progi, pri čemer zagotovijo tudi profesionalno merjenje časa ter izpis rezultatov. Zagotovo nekaj o čemer velja razmisliti, kajne?

Zimska idila seveda mine, nastopijo spomladanski meseci, ki jim sledi poletje in na koncu jesen. Prav ti meseci so običajno meseci, ki jih v objemu narave na Golteh najraje preživijo ljubitelji narave, pohodništva ter adrenalinskih preizkušenj. Prepričani smo, da boste na zelenih površinah uživali v kolesarjenju, planinarjenju ter raziskovanju pestre biotske pestrosti tega območja. V resnici je to območje zavarovano kot krajinski park, kar njegovo naravovarstveno vrednost še poveča. In tudi vi imate z obiskom tega predela Slovenije postati del te naravne dediščine, ki vas bo osupnila. To vam lahko obljubimo.

golte

Posebej izpostavljamo možnost doživetja tako imenovanega preživetja v naravi. Prepričani smo, da ste na televiziji že spremljali različne, slovenske ali tuje, resničnostne šove, kjer so se ljudje brez opreme odločili za izkušnjo preživetja v naravi. S tujko to imenujemo bushcraft. Gre za prvinsko doživetje, kjer urite svoje evolucijske nagone po preživetju. Doživetje je popolno preizkušanje lastnih meja ter omogoča dvig samopodobe posameznika ter ga spodbudi k ponovnemu razmisleku o vlogi narave, njenem pomenu in posameznika usmeri k še večjemu spoštovanju njenih danosti. Naučili se boste nabrati les, zanetiti ogenj ter v naravi poiskati vire dobrin, ki vam bodo omogočila preživetje. Prepričani smo, da boste znanja o zeliščih, gobah ter drugih virih divje hrane s pridom uporabili tudi kasneje v življenju. Seveda pa ne gre izpustiti niti dejstvo, da se boste lahko s svojimi znanji in izkušnjo pohvalili ostalim.

Priložnosti za doživetja v okolici

Savinjska dolina nudi ogromno priložnosti za raziskovanje. Mozirje je najbolj poznano po cvetju, cvetočih ulicah ter splošni ureditvi. Seveda pa njegovo prepoznavnost močno dviguje tudi Mozirski gaj. Gre za park cvetja in muzej na prostem, kjer se lahko v prav vseh letnih časih sprehodite in opazujete naravo v vsej njeni lepoti. Obisk priporočamo zlasti v spomladanskem in poletnem času, ko je vegetacija na svojem vrhuncu.

Če ste pripravljeni na vožnjo in hkrati ljubitelji piva, pa boste zagotovo svoj čas namenili tudi obisku Žalca. Gre za neke vrste pivovarsko mesto, kjer med drugim deluje tudi Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije. Slednji se ukvarja s celotnim področjem hmeljarstva, vključno z kemijskimi analizami tal, rastlin, okolja ter proizvodi v pivovarstvu. Pri njih lahko kupite sadike in semena zelišč, ki imajo EKO certifikat, na voljo s tudi čaji ter kompleti s katerimi boste lahko pivo varili sami tudi doma. Poleg inštituta pa hmeljarsko dediščino v Žalcu potrjujejo tudi številni nasadi hmelja ter vsem dobro poznana Fontana piva Zeleno zlato. Ta se nahaja v samem središču mesta, tik ob tržnici. Zgradilo jo je podjetje Remont, tehnologija pa je produkt podjetja Etra.