Zobni vsadki – Cena se razlikuje glede na kakovost

Zobni vsadki cena

Vse več ljudi se ob izgubi zob odloča za zobne vsadke oz. implantate. Cene zobnih vsadkov pa se razlikujejo glede na ponudnika in kvalitete zobnih vsadkov, saj glede na to, da ogromno podjetij izdeluje zobne vsadke, niso vsi enaki. Kot omenjeno se cena razlikuje tudi glede na ordinacijo in kirurga oz. protetika, pri katerem se boste odločili za zdravljenje. Zobni vsadki, cena katerih ni najbolj nizka, so priljubljena oblika zdravljenja, saj predstavljajo dolgoročno rešitev pri izgubljenem zobu.

Ne le zobni vsadki, cena bo drugačna zaradi celotnega zdravljenja

Ko govorimo o zobnih vsadkih se ne pogovarjamo samo v implantatu, ampak v celotnem zdravljenju brezzobosti. To pomeni, da so zobni vsadki, cena katerih se glede na izdelavo razlikuje, le del procesa, iz katerega na koncu pride nadomesten zob. Sem spada še samo zdravljenje, ki se začne pred vstavitvijo implantata in poskrbi za ustrezno pripravo ustne votline, sam kirurški poseg in še zdravljenje, ko je implantat že vstavljen. Po vsaditvi implantata je namreč potreben čas, da se zaraste s čeljustno kostjo in šele takrat je proces smatran kot uspešen. V tem času se kirurg prepriča, da ni prišlo do alergičnih reakcij ali zavrnitve implantata. Odgovoren kirurg že pred začetkom procesa opozori v katerih primerih je zavrnitev bolj pogosta oz. ali je glede na vaše zdravstveno stanje vsaditev zobnega implantata sploh priporočljiva. Ko je zobni vsadek zaraščen s kostjo, se na implantat vstavi zobna krona, proteza ali mostiček.

Mikrotopografija vpliva na ceno zobnega vstavka

Zaradi neprimerne prehrane, slabe ustne higiene, določenih zdravil, bolezni pa tudi genetskih razlogov in starosti prihaja do izpada zob, ki jih nadomestijo zobni vsadki. Cena zobnega vsadka se bo razlikovala od proizvajalca do proizvajalca, poleg tega pa tudi sami proizvajalci izdelujejo manj kvalitetne in posledično cenejše zobne vsadke, kot tudi take, ki so načeloma bolj kvalitetni in zato dražji.

Zobni vsadki se generalno ločijo po obliki samega vsadka, obliki navojev, obliki konice in nazadnje še kako se povežejo s protetično krono. Površinska obdelava se imenuje mikrotopografija. Ker je površina zobnega vsadka v stiku s kostjo in je njena naloga, da se s kostjo zaraste, je zelo pomembno, da je to čim bolj kvalitetno narejeno. To namreč vpliva na uspeh procesa. Večina zobnih vsadkov je izdelana iz titana in so različno obdelani, poleg tega pa imajo dodane snovi, ki poskušajo ustvariti bioaktivno površino za boljše zaraščanje. Taki zobni vsadki, cena katerih je zaradi zahtevnejše obdelave višja, so med najbolj priljubljenimi na današnjem trgu.

Enaki zobni vsadki, cena pa je različna – zakaj?

Ljudem izpadle zobe nadomestijo zobni vsadki, cena pa se glede na posameznika razlikuje. Razlogov za to je več. Kot omenjeno je v prvi vrsti cena samega zobnega vsadka. Seveda je najbolj priporočljivo, da se odločite za zobni vsadek bolj priznanih družb, kjer so preverjeno kvalitetni materiali in izdelava, poleg tega pa so preverjeni in so bila izvedena vsa testiranja in raziskave. Čeprav se morda zdi logično, se še vedno najdejo posamezniki, ki se ne glede na vsa opozorila vseeno odločajo za zobne vsadke iz kitajskih spletnih trgovin. Taki zobni vsadki, cena katerih je izjemno nizka prihajajo s tveganji in na koncu povzročijo več škode kot koristi.

Potem je tu kakovost ponudnika. Na trgu je ogromno kirurgov in protetikov, ki se ukvarjajo z zobnimi vsadki. Tisti z več izkušnjami bodo imeli višjo ceno, s tem pa si generalno zagotovite bolj celovito in kakovostno zdravljenje, ki poteka še po tem, ko je zobni implantat vstavljen. Nekateri se raje odločijo za tujino, kjer naj bi bilo zdravljenje cenejše. Ampak kasneje se izkaže, da to ni res in so zobni vsadki, cena katerih naj bi bila nižja, na koncu celo dražji kot celotno zdravljenje v Sloveniji.

Ne samo zobni vsadki, cena je lahko odvisna tudi od zobne krone. Tako kot implantatov, je tudi zobnih kron, mostičkov ali protez malo morje. Tudi tu se poleg oblike razlikujejo v materialu, med katerima sta keramika in cirkonij med bolj pogostimi.

Zadnja in med bolj pomembnimi pa je težavnost vgradnje zobnega vstavka. Na to vpliva zdravje čeljusti in ustne votline, saj se lahko zgodi, da mora kirurg pred vsaditvijo opraviti dodatne posege, da bo vsaditev zobnega vstavka uspešna. Poleg rednih pregledov, se lahko na koncu, čeprav redko,  pojavijo zapleti, ko se zobni vsadek ne zaraste s kostjo, kot bi se moral in so potrebni dodatni posegi ali pa celo odstranitev vsadka.