Ste mnenja, da učenje angleščine ne more biti zanimivo?

So ljudje, ki obvladajo angleščino do potankosti in so ljudje, … ki je ne. Pravzaprav imajo nanjo celo slabe spomine, saj so se morali v osnovni in srednji šoli na pamet učiti cel kup besed in stavkov, se ”piflati” slovnico, si zapomniti nešteto različnih časov in reševati ogromno nalog… to popredalčkano učenje pa jim čez nekaj let ni prišlo več tako zelo prav, saj so marsikatero naučeno pravilo enostavno pozabili. Pa bi jim morda znanje angleščine v službi precej koristilo. Vam zveni znano?

Za nikogar ni prepozno

Brez skrbi! Tako otroci kot odrasli imamo možnost, da se naučimo angleščine na drugačen, bolj inovativen in zanimiv način. Ne, ni res, da se odrasli težje učimo kot otroci… imamo le preveč tistega, česar otroci nimajo; predsodkov. Ne drži niti, da se nekdo ne more naučiti tujega jezika; učenja se je treba le lotiti pravilno. Odvisno od tega, kakšen tip učenja nam ustreza. Učenje angleščine je najbolj produktivno, kadar jo uporabljamo v pogovoru in redno ponavljamo naučeno.

Angleščina je v današnjem času nujno potreben jezik, da se lahko sporazumevamo s praktično komer koli na tem svetu. Lahko rečemo, da odpira vrata, ruši zidove in gradi mostove. Učenje angleščine je neizogibno, če želimo veliko potovati po svetu, opraviti kakšen mednarodni izpit, študirati ali delati v tujini,… ali pa le biti samozavestnejši pri govoru. Če veste, zakaj si želite obvladati angleščino, ste za učenje veliko bolj motivirani.

Kako vključiti učenje angleščine v vsakdanje življenje?

Ena izmed najenostavnejših možnosti, kako ga umestiti v svoj natrpan urnik, je spletni tečaj. Učenja se lotite takrat, ko imate čas in voljo, kar je velika prednost in boljše izhodišče za kvalitetno učenje.

Kvalitetni spletni tečaji niso podobni klasičnemu pouku tujih jezikov. Gre za interaktivne vsebine in vaje, ki vam olajšajo in naredijo učenje angleščine celo zabavno. Ves čas imate na voljo tudi mentorja, ki vam pomaga, kadar se vam zatakne. Ravno zaradi drugačnih, za učenje prijaznejših metod, je pomnjenje relativno hitrejše in učenje učinkovitejše kot pri klasičnem, šolskem pristopu. S tem, ko se posameznik hitreje nauči določene slovnice, angleških časov ali besedišča, pa dobi še večjo motivacijo in voljo za nadaljnje učenje. Sčasoma si boste tudi bolj zaupali in začeli angleščino bolj samozavestno uporabljati v dejanskem pogovoru.

Snov je prilagojena tako otrokom kot odraslim, tako da lahko vsak samostojno napreduje glede na predhodno stopnjo znanja. Učenje angleščine je zasnovano tako, da je zanimivo in inovativno, tako da skoraj ni možnosti, da bi se zraven dolgočasili ali da česa ne bi razumeli.

Največ težav povzroča razumevanje časov

Največje težave, ki se pojavijo pri učenju angleščine, se skoraj brez izjeme pojavljajo pri angleških časih. Zelo pogosto se zgodi, da jih med sabo pomešamo; pravil, ki se jih moramo naučiti na pamet, je enostavno preveč. Tudi razlage angleških časov nam ne pomagajo kaj dosti, saj so dolgočasne in težko razumljive. V primeru nekvalitetne in površne razlage je to pričakovati, saj so časi najbolj kompleksno poglavje, ki ga obsega učenje angleščine. Ker se snov vedno dopolnjuje in nadgrajuje, je potrebno razumeti vse od prej, da lahko sledimo tekoči snovi. Žal pa hitre razlage in premalo utrjevanja snovi vodijo v to, da vse pomešamo med sabo in ne pridobimo tistega pravega posluha za čase. Inovativni pristopi, ki se jih za razliko od klasičnega šolskega sistema poslužujejo spletni tečaji, pripomorejo k boljšemu občutku za angleške čase. Brez njih pa nikakor ne gre, saj so bistven del vsakega stavka v angleškem jeziku, ključni za razumevanje.

Pomanjkanje trdnih temeljev v znanju se običajno pokaže na maturi, ko gre ponovitev strnjene snovi. Spletni tečaj za učenje angleščine vam bo pomagal, da te temelje postavite na novo, saj se lahko učite kadar koli, v udobju lastnega doma in snov v zadostni meri utrjujete ter razna pravila in slovnico osvojite sistematično in poglobljeno. Izrednega pomena je tudi dober mentor, ki vam prek spleta hitro in učinkovito pomaga, če naletite na kakšen problem in nerazumevanje snovi.

Bolj učinkovito je učenje po principu ”večkrat po malem”

Učenje angleščine bo hitrejše in lažje, če boste besede in stavke ponavljali večkrat za krajši čas. Čas za nekaj ponovitev si lahko vzamete kadar koli v dnevu – berete med vožnjo na avtobusu, poslušate zgoščenko v tujem jeziku med vožnjo z avtom, pred spanjem namesto brskanja po telefonu izkoristite pet minut za ponavljanje, gledate ali poslušate angleške oddaje … z malimi koraki bo napredek počasnejši, a veliko bolj zanesljiv.

Odlična in nepogrešljiva metoda za bogatejši besedni zaklad je seveda ravno – branje. Berite angleške knjige, spletne strani, sodelujte na angleških forumih, … berite nekaj časa na glas. Nikar si ne belite glave s tem, da morda ne razumete vsega. Pomembno je, da razumete bistvo, sčasoma pa boste vse boljši tudi v natančnem razumevanju. Zelo pomembno je tudi učenje angleščine s poslušanjem – samo na ta način boste razvili dober posluh za jezik.