Vse, kar morate vedeti o okolju prijaznih promocijskih izdelkih, ki varčujejo z vodo

Promocijski izdelki

“Trenutno je vedno večje povpraševanje po trajnostnih promocijskih izdelkih za poslovna darila zaradi vedno večje spremembe v odnosu potrošnikov do trajnosti.”

Vsak dan je v vseh panogah opazen nastajajoči trend, ki spodbuja ekološko ozaveščenost ter proizvodnjo in uporabo okolju prijaznih izdelkov. To ozaveščenost podpirajo trenutni okoljski problemi kot tudi način kako trajnost zagotavlja rešitev ter zaščito in ohranjanje okolja.

Zato si večina strank, kupcev in zaposlenih želi, da bi bilo njihovo podjetje bolj okoljsko in družbeno ozaveščeno ter etično. Bi kot podjetje radi izvedeli več o tem, zakaj je večje povpraševanje po poslovnih darilih, ki so varčni z vodo? Potem si preberite članek »Vse, kar morate vedeti o varčnih z vodo in okolju prijaznih promocijskih izdelkih«, ki bo odgovoril na to vprašanje in delil vpogled na to temo, kot je opisano v nadaljevanju.

  • Zakaj je trajnostna raba vode pomembna?
  • Kaj so okolju prijazni promocijski izdelki?
  • Kaj je zeleno zavajanje (angl. Greenwashing) in zakaj bi se mu moralo vaše podjetje izogibati?
  • Ideje za varčne z vodo in okolju prijazne promocijske izdelke?
  • Prednosti varčnih z vodo in okolju prijaznih izdelkov za vaše podjetje?

Zakaj je trajnostna raba vode pomembna?

Voda je največji naravni vir na zemlji, vendar je človeku dostopna le 1/3. Trenutno pa se žal kakovost in dostopnost vode zmanjšujeta zaradi škodljivih dejanj, ki so pripeljala do negativnih posledic, kot so suša, krčenje gozdov, vročinski val, podnebne spremembe itd. Zato je treba svetovno ekološko krizo ublažiti z zmanjšanjem degradacije okolja in zaščititi sistem, ki omogoča življenje. Tukaj je govora predvsem o hrani, vodi in energiji. Trajnostna raba vode je eden od glavnih dejavnikov za uresničitev teh želja.

Za človeka je ta bistvena. Pravzaprav pri trajnostni rabi vodi gre za dejanja, ki izhajajo iz zavestnih in strateških prizadevanj človeka, ki se zavzema za strateške spremembe za zaščito narave ob blažitvi okoljskih problemov in posledic, ki jih doživljamo. Trajnostna raba vode pomeni, da bo oskrba z vodo kljub okoljskim izzivom ostala dosledna in zadostna za zadovoljevanje številnih potreb človeka in ekosistema. Vključuje trajnostno gospodarjenje z vodami za izpolnjevanje potreb sedanjosti brez ogrožanja kakovosti vode in zmogljivosti za izpolnjevanje potreb prihodnje generacije.

Zaradi različnih človekovih dejavnosti, ki so ogrozile ekološko celovitost in povzročile škodljive učinke na ekosistem, trajnostna raba vode omogoča dolgoročno ohranjanje kakovosti življenja ekosistema in kakovosti zdravja človeka. Zagotavlja tudi rešitev z učinkovitim in celostnim upravljanjem vodnih virov, ki je možna s strateškim posegom posameznikov, podjetij, organizacij in države, kot je promocija okolju prijaznih izdelkov oziroma predvsem tistih izdelkov, ki so varčni z vodo.

Kaj so okolju prijazni promocijski izdelki?

Okolju prijazni izdelki so običajno izdelani iz trajnostnih materialov ali obnovljivih virov, da bi spodbudili okolju prijazno obnašanje in ekološko zaščito. Promocijski izdelki so označeni z blagovno znamko, prilagojeni po meri ali personalizirani z logotipom, dizajnom ali drugimi atributi, kot so barva, besede, imena ali slike. Zato so okolju prijazni promocijski izdelki označeni z blagovno znamko kot okolju prijazni izdelki in izdelani iz trajnostnih materialov. To so na primer trajnostne tkanine, elektronski izdelki, reciklirane nogavice, reciklirane nakupovalne vrečke itd.

Ti izdelki so lahko energetsko varčni, varčni z vodo, mogoče jih je reciklirati ali ponovno uporabiti, so družbeno skladni ali biološko razgradljivi. Okolju prijazna promocijska darila so odlična kot poslovna darila, ki jih podjetja lahko darujejo na zabavah, obletnicah, razstavah, sejmih, seminarjih in poslovnih srečanjih. Čeprav so jih podjetja in blagovne znamke sprva uporabljali za izvajanje bolj okoljsko in družbeno etičnih dejanj, so hitro odkrili, kakšne koristi lahko uživajo z izvajanjem tovrstnih promocijskih taktik.

Okolju prijazni promocijski izdelki podjetja prispevajo k trajnosti in zmanjšanju odpadkov. Lahko pustijo pozitiven vtis na prejemnike tako, da širijo sporočilo, da vam je mar zanje in zemljo, vi pa si z njimi prizadevate prispevati kvoto k trajnosti. Poleg tega ustvarjajo pozitivno podobo blagovne znamke in so odlični za krepitev prepoznavnosti blagovne znamke in končno povečanje prodaje in dobička.

Kaj je zeleno zavajanje (angl. Greenwashing) in zakaj bi se mu moralo vaše podjetje izogibati?

Zeleno zavajanje je dejanje prevare. Gre za posredovanje zavajajočih informacij ali ustvarjanje napačnega vtisa o tem, kako so izdelki podjetja ali poslovanja okolju prijazni. Pravzaprav gre za nepotrjene trditve ali pretiravanja podjetja, s katerim to zavaja potencialne stranke in širšo javnost, hkrati pa dosega svoje trženjske cilje. Ker je to običajna praksa, v katero so danes vključena nekatera podjetja, vam svetujemo, da se ji izognete ter s tem ubežite ostri realnosti in posledicam, ki jih lahko prinese vašemu podjetju.

Zeleno zavajanje je vedenje, ki je nastalo zaradi povpraševanja po okolju prijaznih izdelkih. Podjetja so te zahteve izkoristile z izražanjem, da so njihovi izdelki bolj naravni ali trajnostni. Čeprav je to za podjetja učinkovita praksa, ki jo je mogoče hitro unovčiti, so dolgoročni učinki zelo škodljivi. Na žalost pa običajno tovrstna poslovanja niso zavezana pobudam »Green Earth« in iščejo le načine, kako bi zaobšli zakone in povečali prepoznavnost blagovne znamke.

Ko jih ujamejo, drastično izgubijo prodajo. Stranke in kupci, ki odkrijejo, da so podjetja lagala, svoje pomisleke običajno delijo na družbenih omrežjih, ki se lahko hitro prebijejo v medije in tako stare kot potencialne stranke opozorijo na vašo prevaro. V zameno ta podjetja običajno izgubijo veliko strank v kratkem času, pridobijo negativen vtis o svoji blagovni znamki in doživijo znaten padec tržnih deležev/delnic. Poleg tega se lahko soočijo z resnimi težavami, kot so tožbe javnosti, vlade ali zveznih organizacij, kar povzroči padec ugleda podjetja, ki ga pogosto ni enostavno prebroditi.

Ideje za varčne z vodo in okolju prijazne promocijske izdelke?

Varčni z vodo promocijski izdelki so izdelki označeni z blagovno znamko, izdelani iz trajnostnih materialov in “varčni z vodo”, saj zmanjšujejo vpliv na okolje. Ti okolju prijazni izdelki so narejeni iz bombaža, bambusa, jute, volne, RPET in drugih materialov, ki jih je mogoče reciklirati ali ponovno uporabiti in s katerimi se zmanjša porabe plastike. Z njimi se zmanjšuje proizvodnja plastike in onesnaževanje, predvsem onesnaževanje vode v rekah, jezerih, morjih in oceanih. Tako sta kakovost in količina dostopne vode v ekosistemu zavarovani. Na primer, približno 9 litrov vode se prihrani na 1 kilogram recikliranega bombaža, približno 99 % vode pa se prihrani s proizvodnjo recikliranega poliestra.

Raziskave so pokazale, da je voda trenutno ključno vprašanje v svetu, od taljenja Arktike do sušnih regij, vključno z vročinskimi valovi. Prav tako pravijo, da bo do leta 2025 50 % svetovnega prebivalstva izkusilo pomanjkanje vode. Ljudje se bodo ukvarjali s pomanjkanjem dostopa do varne, čiste in zadostne vode za naše potrebe. Zato so varčni z vodo in okolju prijazni promocijski izdelki, eden od trajnostnih promocijskih izdelkov, v katerega večina podjetij vlaga, da bi pridobila občudovanja vredno prepoznavnost blagovne znamke v okoljsko ozaveščenem svetu.

Kot podjetje ne smete zanemariti kakovosti in uporabnosti pri izbiri promocijskih izdelkov, označenih z blagovno znamko, ali poslovnih daril. Izogibajte se izdelkom iz nizko kakovostnih materialov, ki niso priročni za uporabo in ne ustrezajo željam vašega prejemnika. Namesto tega raje izberite trajne in kakovostne izdelke, ki so praktični in ustvarjalni. Najpomembnejše je, da se zelenemu zavajanju izognete tako, da svoje promocijske izdelke dobite od podjetij, ki vključujejo trajnost v proces razvoja izdelkov, pri čemer se odločite za novo razvite trajnostne tkanine in druge sledljive izdelke, ki varčujejo z vodo.

Trenutno obstaja nova tehnologija, imenovana “AWARE”, virtualna komponenta, vdelana v te izdelke, ki lahko preveri trajnostno vsebino s tehnologijo sledenja, s katero lahko potrdite svoje trditve o trajnosti s tehnologijo blockchain. Primeri izdelkov, označenih z blagovno znamko, in proizvedenih s to tehnologijo, so promocijske majice, nogavice, kape, dežniki, predpasniki, zvezki, klobuki, podloge za piknik, flaške za vodo, nakupovalne vrečke, torbe z vrvico, vrečke za odpadke, torbe za prenosnike, hladilne torbe, tote torbe itd. Ti izdelki so lahko izdelani iz različnih trajnostnih materialov, prepojenih s tehnologijo AWARE.

Prednosti varčnih z vodo in okolju prijaznih izdelkov za vaše podjetje?

Varčni z vodo in okolju prijazni izdelki so donosna naložba za vaše podjetje in vam pomagajo pri doseganju ciljev blagovne znamke, oglaševanju in trženju. Z njimi lahko dvignete moralo zaposlenim, saj tovrstni podarjeni izdelki širijo sporočilo, da zaposlene cenite. S tem pa se posledično poveča tudi zvestoba blagovni znamki. Odlični so kot poslovna darila, saj vam ponujajo način za izboljšanje podobe blagovne znamke v pozitivni luči.

Promocijska darila vam pomagajo pridobiti zveste stranke in kupce vaši blagovni znamki, saj z njimi vzpostavite čustveno povezavo s svojimi prejemniki. Prejemniki pa običajno dobro sprejmejo vaše promocijske izdelke in jih uporabljajo v vsakdanjem življenju. Na začetku pustite samo pozitiven vtis nanje, kasneje pa ta občutek ostane in preraste v navezanost in zaupanje, ko začnejo prejemniki podzavestno povezovati vašo blagovno znamko s trajnostjo. V zameno pa to poveča splošno dojemanje izdelka in nakup.

Poleg tega tovrstna darila ponujajo cenejšo oglaševalsko taktiko za povečanje prepoznavnosti blagovne znamke, tako da delujejo kot potujoči pano. Z njimi boste predstavili svoje mišljenje o družbeni in okoljski odgovornosti, medtem ko boste obenem delili sporočilo svoje blagovne znamke, kjer koli bo darilo ali izdelek uporabljen ali viden. En sam promocijski artikel lahko pritegne nove stranke in kupce v vedno širšem dosegu s stalnim oglaševanjem.

Članek je dal vpogled v to, zakaj je trajnostna raba vode bistvena, zakaj bi morali vlagati v varčne z vodo in okolju prijazne promocijske izdelke in se izogibati zelenemu zavajanju. Zato bi morali kupiti okolju prijazne izdelke, omenjene v tem članku, ki lahko prinesejo prednosti blagovni znamki in druge nagrade, ki jih lahko tako dolgoročno uživa vaše podjetje.