Depresija in kako jo prepoznati

Depresija je bolezen, za katero v današnjem času trpijo mnogi, čeprav le redki dobijo diagnozo. »Biti depresiven« ni enako »biti žalosten«. Vsakdo ima kdaj slab dan, ko je slabše volje kot ponavadi, slaba volja in žalost pa lahko izvirata tudi iz kakšnega nedavnega travmatičnega dogodka, vendar je depresija še veliko več kot to. Tisti, ki trpijo za njo, jo med drugim opisujejo kot pomanjkanje upanja, konstantno žalost ali odsotnost čustev, občutek ničvrednosti.

Depresija – kako jo prepoznati pri sebi?

Včasih se lahko zgodi, da začutite, da z vami in vašim psihičnim počutjem nekaj ni v redu, pa niste čisto prepričani, ali trpite za depresijo ali ne.

Če na tri ali več spodnjih vprašanj odgovorite z »da«, je obstaja možnost, da ste depresivni in da potrebujete pomoč zdravnika.

 • Ali se težko zberete?
 • Ali težko sprejemate kakršnekoli, celo majhne odločitve?
 • Ali ste nenehno utrujeni?
 • Ali se počutite nemočno, krivo ali ničvredno?
 • Ali ste pesimistični in imate občutek brezupnosti?
 • Ali težko zaspite, se ponoči zbujate ali preveč spite?
 • Ali ste razdražljivi?
 • Ali ste nemirni?
 • Ali se izgubili zanimanje za stvari, ki so vam bile nekoč v veselje?
 • Ali nenadoma jeste premalo ali preveč?
 • Ali občutite bolečino, ki kar ne preneha?
 • Ali se počutite žalostno, tesnobno ali prazno?
 • Imate samomorilne misli ali ste si že kdaj poskusili vzeti življenje?

Samomorilne misli so že same po sebi znak, da nekaj ni v redu. Če se vam takšne misli pogosto pojavljajo, čimprej poiščite zdravniško pomoč.

Depresija – kako jo prepoznati pri drugih?

Depresijo je pri drugih ljudeh še težje prepoznati kot pri sebi – predvsem zato, ker se navzven pri oboleli osebi ni spremenilo skoraj nič. Če že, pa se oseba navzven morda zdi bolj odmaknjena, razdražljiva in slabe volje. Naj naštejemo nekaj znakov, ki lahko pomenijo, da oseba trpi za depresijo:

Izguba zanimanja za stvari, v katerih je oseba prej uživala. Nenadno pomanjkanje interesa za aktivnosti, ki so osebi prej prinašale veselje in užitek, je lahko znak za alarm. A včasih lahko pride do nepopolne izgube zanimanja – človek še vedno počne in uživa v tistih stvareh, ki zahtevano najmanj truda, recimo več ur na dan preživi za računalnikom, gleda televizijo ali igra igre, medtem ko mu oziroma ji ni več do preživljanja časa z vami. Pomembno je, da tega ne vzamete osebno.

Nizka samozavest in pomanjkanje optimizma glede prihodnosti. Ljudje z depresijo so pogosto zelo samokritični, se počutijo ničvredne in nimajo upanja za lepšo prihodnost.

Težave s spancem. Včasih oseba, ki trpi za depresijo, težko zaspi ali pa se ponoči ali zgodaj zjutraj pogosto zbuja. Nekatere osebe pogosto vstajajo iz postelje, kar vas lahko kot partnerico oziroma partnerja moti pri vašem spancu.

Spremembe v prehranjevalnih navadah. Oseba lahko drastično poveča ali zmanjša količino hrane, ki jo dnevno zaužije. Temu seveda sledi tudi drastično povečanje ali zmanjšanje teže.

Oseba, ki ima depresijo, se lažje razjezi in postane razdražljiva. Depresija pri tistih, ki trpijo za njo, povzroči, da vsak dan postane borba. Iz tega razloga se vsaka ovira, še tako majhna in nepomembna, zdi ogromna in lahko pri osebi z depresijo povzroči velike frustracije. Razdražljivost je še ena od lastnosti depresije, ki jo kot zunanji opazovalec lahko vzamemo preveč osebno, a se moramo opomniti, da je to simptom bolezni in da mi nismo razlog za jezo in razdražljivost.

Negativne misli. Te so pogosto eden jasnejših pokazateljev, da je oseba depresivna. Še posebej če takšne misli za tega človeka sicer niso značilne. Morda boste tej osebi navdušeno razlagali o svojih idejah ali interesih, ali pa jo boste povprašali o stvari, ki je osebi včasih pomenila veliko. Oseba pa vam bo odgovorila nekaj podobnega kot: »Zakaj je to pomembno? Vse skupaj tako ali tako nima smisla.« Čeprav je morda navzven videti tako, cilj depresivne osebe ni, da bi vam zagrenila življenje, ampak so to občutki, s katerimi se srečuje na dnevni ravni.

Misli o samomoru. Medtem ko lahko ostali našteti znaki so ali pa tudi niso pokazatelj depresije, so samomorilne misli gotovo že same po sebi znak za alarm. Te misli se lahko izražajo v pasivnejših oblikah, recimo v tem, da oseba reče, da ji je vseeno, ali živi ali umre, ali pa v aktivnih oblikah, kot je jasno izražena želja po smrti. Prepričanje, da oseba, ki res želi končati svoje življenje, o tem ne bo govorila z drugimi, je zmotno in če nekdo reče, da razmišlja o samomoru, je to gotovo treba vzeti zelo resno in osebi priskrbeti pomoč.

Če ste torej pri sebi ali drugih zaznali znake depresije, ne odlašajte, ampak takoj poiščite zdravniško pomoč. Depresija je bolezen kot vsaka druga in jo je mogoče pozdraviti. Za nasvet vprašajte svojega zdravnika, več informacij pa lahko najdete na spletu.