Toplotne črpalke in njeni prihranki – Mitjeva družina je navdušena!

Toplotne črpalke so ena najbolj priljubljenih oblik ogrevanja montažnih hiš, saj so izjemno varčne in ekološko čiste. Mitjeva družina vsako leto po njeni vgradnji za ogrevanje svoje montažne hiše prihrani slaba dva tisočaka. Takšnih  uporabnikov, ki se tega zavedajo, pa je pri nas čedalje več. 

Toplotne črpalke tudi v Sloveniji postajajo čedalje bolj priljubljene. Mitjeva družina, ki se je zanjo odločila že pred leti, pa že lahko postreže s konkretnimi izkušnjami njene uporabe in izračuni smotrnosti investicije. Živijo v okolici Ljubljane na Dolenjskem v Marlesovi pritlični montažni hiši, veliki 184 kvadratnih metrov in zgrajeni leta 1980. Prejšnji lastnik je za ogrevanje hiše po Mitjevi oceni porabil okoli 2.500 litrov kurilnega olja na leto, kar pomeni okoli 2.200 evrov. Mitjeva družina se je zato kmalu po vselitvi odločila za nakup toplotne črpalke, kar se jim je lepo obrestovalo. Njihovi izračuni namreč kažejo, da za elektriko zaradi vgrajene črpalke zdaj porabijo le za okoli 240 evrov več elektrike kot prej. Res pa je, da si pri ogrevanju hiše pomagajo s kaminom, kar pomeni, da za drva porabijo še dodatnih 120 evrov na leto. »Zelo smo zadovoljni z odločitvijo za toplotno črpalko,« pravi Mitja.

Kakovost pred ceno

Naložba v toplotno črpalko jih je stala približno 12 tisočakov. »Pri nakupu nam je bila bolj kot sama cena pomembnejša kakovost toplotne črpalke,« pojasni Mitja in doda: »Takšne naprave kupujemo vsakih 15 do 20 let, zato ti tisoč evrov, če jih prihraniš zaradi cenejšega nakupa, ne pomeni veliko, če gre za vprašljivega proizvajalca.« Mitju je bilo pomembno tudi to, pri kateri temperaturi črpalka še deluje, če se temperature kdaj spustijo globoko pod ničlo. Njihova izbrana toplotna črpalka ima to mejo pri -24 stopinjah. Pozornost pa je namenil tudi izkoristku toplotne črpalke COP (Coefficient of Performance). Tako so izbrali toplotno črpalko Daikin HT (high temperature – visokotemperaturna toplotna črpalka). Mitja pravi, da je bil njihov izbor po vseh izbranih merilih povsod pri vrhu. Za toplotno črpalko so od proizvajalca dobili tudi  500 evrov subvencije. V osmih letih uporabe s toplotno črpalko niso imeli nobenih težav. Za njeno vzdrževanje oziroma servis so porabili le 40 evrov. Okvar niso imeli, uporaba je preprosta, odpadli pa so tudi vsi dimnikarski stroški.

Lepi prihranki

Vgradnja toplotne črpalke se torej precej pozna v zmanjšanju stroška za ogrevanje, kar se zaveda čedalje več kupcev tudi pri nas. Vgradenj toplotnih črpalk je vedno več tudi v novozgrajenih montažnih hišah. Sodobne montažne hiše so energetsko zelo varčne, zato črpalke z lahkoto pokrijejo vse potrebe za ogrevanje hiše in pripravo sanitarne vode. V zadnjem letu je tovrstni način ogrevanja še posebej pridobil na pomenu, saj si uporabniki čedalje bolj pogosto na svoje hiše vgrajujejo tudi sončne elektrarne, ki pa potem celovito pokrivajo vse potrebe po električni energiji hiše.

Kako izbrati pravo?

In kako izbrati primerno toplotno črpalko za vašo hišo? Kupci največ pozornosti namenjajo seveda ceni. Toda cena ni edino, kar je pomembno. Kot prvo se pri strokovnjakih pozanimajte, kako veliko toplotno črpalko sploh potrebujete. Prevelika nima smisla, saj boste po nepotrebnem zanjo plačali več kot potrebujete. Predimenzionirana toplotna črpalka se bo potem tudi večkrat vklapljala in izklapljala, kar pa dolgoročno ni dobro za njeno obrabo in življenjsko dobo. Po drugi strani pa vam toplotna črpalka s premalo moči, utegne povzročati težave, če bi prišlo do trde zime.

Pri izboru toplotne črpalke pozornost namenite tudi izboru izvajalca, ki vam bo vgradil toplotno črpalko. Vendarle gre za dolgoročno naložbo, zato je pomembno, da vam bo na voljo ob morebitnih okvarah pa tudi rednih servisih.

Pri nakupu se pozanimajte tudi glede možnosti pridobitve subvencije Eko sklada, ki vam lahko zaradi ekološkega pridobivanja energije primakne kakšnega tisočaka, to pa smotrnost vaše naložbe le še podkrepi, sploh ob sočasni gradnji pasivne montažne hiše.

Montažne hiše

Po nakupu!

Ko imate vašo toplotno črpalko postavljeno, pa lahko tudi sami veliko naredite za to, da jo boste uporabljali čim bolj učinkovito. Toplotne črpalke se vam ne splača izklapljati, opozarjajo strokovnjaki. Prav tako ni dobro, če preveč znižujete temperature ogrevanja. Najbolje je, da toplotna črpalka vseskozi deluje enakomerno, ogrevanje pa naj vrši po vremensko vodeni krivulji in ne po konstantni ogrevalni krivulji. Če vam bo prevroče, ne pripirajte ogrevalnih teles, kot so radiatorji, temveč raje znižajte vrednost ogrevalne krivulje črpalke.

Temperatura sanitarne vode je povsem v redu, če znaša okoli 50 stopinj, več ne potrebujete. Z vsemi temi in podobnimi ukrepi lahko povečate učinkovitost črpalke tudi za kakšnih 20 odstotkov, kar pa se bo na koncu poznalo tudi v vaši denarnici.

Naredite domačo nalogo!

Toplotne črpalke torej prinašajo lepe prednosti in prihranke v vaše gospodinjstvo. Seveda pa bodite pri izbiri ponudnika čim bolj skrbni, pozanimajte se pri več ponudnikih in pridobite čim več ponudb. Pri primerjanju slednjih pa bodite še posebej natančni, saj je znano, da kakšen ponudnik morebiti kaj pozabi dodati na svoj predračun, da bo za nekaj evrov cenejši, potem pa bo na koncu ob vgradnji slaba volja in nezadovoljstvo.