Biti samostojni podjetnik?

Samostojni podjetnik

Nešteto člankov in tisoče video posnetkov ter seminarjev je že na temo »postati samostojni podjetnik«. Pa vendar se še vedno težko odločimo ali bi se podali na samostojno podjetniško pot ali ne. Zakaj? Ker je po svoje strašljivo. Ker tu ni varnosti. Ker je drugače od tega, za kar so nas šolali. Ker te poti ne moremo natančno načrtovati. Ker smo prepuščeni sami sebi.

Ne bomo pisali o tem, o čemer že ptički čivkajo – da si sam svoj šef, ampak da s svobodo pride tudi nestabilni finančni prihodki; da moraš sam iskati delo; da ni regresa, bolnišk, dopustov in ostalih bonitet, ki jih zaposleni dobijo; da moraš obvladovati tako svoje osnovno delo, kot tudi področja računovodstva, prava, prodaje in še kaj … Da ima torej ta pot tako prednosti kot tudi slabosti.

A vseeno vsakega, ki želi postati samostojni podjetnik, vprašamo: A to, kar želiš delati, res zelo rad s srcem delaš? Pa si tudi zelo dober v tem, torej nadpovprečno dober, da ostali vidijo to kot tvoj talent? Si tudi preveril, da so ljudje pripravljeni za to plačati, torej kupiti tvoj izdelek ali storitev? Če se vse to troje pokrije, potem je smiselno vsaj stopiti na to pot, da postaneš samostojni podjetnik.

Sicer pa, tudi če ti ne uspe ali vidiš, da ti tak način dela ne ustreza najbolj, še vedno lahko poiščeš druge poti. Nič ni slabega v tem, da poskusimo, se ob tem bolj spoznamo, nadgradimo še določene veščine, potem pa stopimo na drugo pot.

Če bi rad še malo spodbude in potrditve, ali je to prava pot, si poglej tole primerjavo podjetnika in športnika na zgornji povezavi (v prvem odstavku).

Tako da, samostojni podjetnik ali ne, kar pogumno na pot uresničevanja tistih želja, ki ti kažejo na to, kaj si vse življenje močno želiš ustvarjati.