PVC okna imajo dolgo zgodovino uporabe

okna PVC

Vsak gradbeni objekt v katerem bivamo oziroma delamo, zahteva vložek finančnih sredstev. Da bi se ta v največji meri povrnila je ključno, da izbiramo proizvode, ki prispevajo k odlični toplotni in energetski izrabi prostorov. Eden takih proizvodov so tudi PVC okna, ki nudijo številne prednosti in so že več desetletij prva izbira številnih uporabnikov. Zakaj pa preverite v nadaljevanju.

Kaj so PVC okna?

Kratica PVC se nanaša na material imenovan polivinil klorid (angleško polyvinyl chloride). Gre za polimer, ki je bol v zgodovini odkrit dvakrat. Prvič ga je v začetku 19. stoletja nenamerno odkril francoski kemik Henri Regnault, štirideset let kasneje pa ga je odkril nemški kemik Eugene Bauman. Njegovo industrijsko vrednost je kasneje raziskal Rus po imenu Ivan Ostrosmylensky. Prvo industrijsko proizvodnjo tega polimera je oblikoval in zagnal Fritz Klatte, nemški znanstvenik.

 

 

Okno

 

Zgodovina obstoja PVC oken

Zgodovina obstoja PVC okna je po svoje povezana z obstojem materiala, ki sega v obdobje 19. stoletja. Sama zgodovina PVC oken pa se začne kasneje. Dvajesto stoletje je obdobje številnih inovacij, ko so inovatorji preizkušali uporabno vrednost PVC-ja. Slednjega so uporabljali za številne proizvode vključno s plastičnimi pipami, kabli, deli pohištva in celo v proizvodnji oblačil. Prvi poskusi uporabe materiala za izdelavo oken segajo na področje Amerike, čeprav niso bili preveč uspešni. Trg namreč takrat še ni bil naklonjen zamenjavi lesenih okvirjev za nove materiale. Drugače je bilo v Evropi, kjer so gradbeniki iskali cenejšo alternativo lesu. Leta 1952 so tako v Nemčiji patentirali uporabo in izdelavo plastičnih oken, ki jih poznamo pod imenom PVC okna.

Sprva PVC okna niso postala takojšen hit med uporabniki, se je pa njihov uspeh nenehno povečeval. Kot zanimivost navedemo še en podatek – da bi proizvajalci povečali zanimanje za PVC okna, so slednja sprva nameščali cenovno zelo ugodno, včasih celo brezplačno.

Zakaj so PVC okna postala tako priljubljena?

Pojav PVC oken na trgu ponudbe oken številni povezujejo z revolucionarnim idejami. Gre za namreč za proizvod, ki ni le ponudil alternativne izbire lesenim oknom, pač pa je spremenil celoten stil moderne gradnje in dizajna. PVC okna, ki so na trgu danes, imajo dolgo življenjsko dobo – ocene pravijo da lahko zdržijo tudi do 70 let uporabe, pri čemer se ključno, da v tem času okvirji ne počijo, prav tako ne pride do izgube barve. Še boljše je, da ne zahtevajo zapletene nege in vzdrževanja, so dobro odporna proti prahu ter nudijo odlično zvočno izolacijo.

 

Okna

PVC okna odlično kljubujejo tudi vremenskim pogojem. Deževje tako uporabnikom teh oken ne bo predstavljalo težav, saj okna odlikuje poseben sistem vodotesnega zapiranja.

Med ključnim lastnostmi oken sta zvočna in toplotna izolacija. PVC okna tako poskrbijo za zaščito notranjosti objekta pred poletno vročino ter izgubo toplote v mrzlih zimskih dneh. Na ta način ne boste poskrbeli samo za primerno temperaturo znotraj objekta, pač pa boste privarčevali tudi z elektriko.

Sodobni trendi opremljanja podpirajo uporabo PVC oken, saj omogočajo številne možnosti za notranjo opremo objekta, hkrati pa zagotavljajo tudi estetski videz, veliko svetlobe ter tako tako ugodno vplivajo na razpoloženje uporabnika.

Uporaba PVC oken je skladna s skoraj vsakim načinom arhitekturne gradnje. Okna lahko namreč oblikovalci prilagodijo videzu stavbe – čeprav so najbolj znana pravokotna okna, se lahko ogrodje prilagodi tudi videzu starejših zgradb, ki imajo okna oblikovana v lokih.

 

 

Kako se lotiti nakupa PVC oken?

Nakup PVC oken zahteva svoj čas. V prvem koraku je ključno, da pravilno izmerite velikost svojih oken -čeprav so po videzu morda vsa okna pravokotna, so med dimenzijami razlike. Pogosto se zgodi, da vaše meritve na domu preveri tudi strokovna oseba iz ekipe, ki jih boste izdelavo in namestitev oken zaupali. Ta oseba bo poskrbela, da boste dobili okno skladno z zahtevami vašega objekta ter na ta način sebi privarčevali slabo voljo ob napakah meritev.

Pri izbiri PVC okna lahko izbirate tudi med paleto različnih barv in videzom oken, pri čemer vnaprej predvidite tudi skladnost z barvo rulet v kolikor boste tudi te namestili. V kolikor želite videz svetlejših prostorov, kar je ključno zlasti v prostorih, kjer se zadržujete večino časa in lahko svetlejše okno pomembno prispeva tudi v manjši porabi električne energije za osvetljevanje, izberite svetle barve okvirjev. V kolikor ste po naravi bolj izstopajoči, lahko izberete tudi take barve okvirjev. Barva okenskih okvirjev pa naj bo skladna ttudi pohištvom vašega objekta.

Na ceno oken vpliva tudi zasteklenitev, ki je lahko enojna, dvojna… O možnostih se posvetujte z ekipo, ki vam bo okna zagotovila. Pri tem se zavedajte, da lahko večji začetni vložki pomenijo boljše lastnosti oziroma pogoje kasneje, ko boste na na primer na račun dvojne zasteklenitve privarčevali z energijo.