Postavitev in vzdrževanje sedežne garniture

V objemu doma je sedežna garnitura nepogrešljiv kos pohištva, ne glede na to, ali ga uporabljajo le družinski člani ali pa je namenjen tudi našim gostom. Zato je nujno, da pred nakupom dobro premislimo o primerni velikosti in materialu ter ostalih karakteristikah, ki vas bodo privedle do popolne sedežne garniture v vašem domu za več let, če ne desetletij.

Sedežne garniture Šulc gredo še korak dlje, saj vam ponujajo garniture, ki so narejene iz izjemno kvalitetnih materialov, poleg tega lahko pri njih celo naročite sedežno garnituro, izdelano izključno po vaših merah in željah. S takšnim dodatkom bo vaš dnevni prostor res zaživel v vsem svojem sijaju.

Kako sedežno garnituro najbolje umestiti v prostor?

Sestav naj bo prilagojen našim potrebam in prostoru. Če bomo na njej samo sedeli, je dober izbor elegantna sedežna garnitura, ki ima krajše sedišče in udoben naslon. Po želji dodamo skladne samostojne kose, kot so počivalniki in tabureji.

Ni prostora za kotno garnituro? Lahko se odločimo za trosed s stranskim podaljškom, ki bo še vedno dovolj prostoren za poležavanje.

Morda bo sedežna garnitura namenjena tudi kot prenočišče za goste? Izberite dovolj široko ali pa naj ima spodaj raztegljivo ležišče in morda tudi predal za posteljnino in blazine. Tako bo vaša sedežna garnitura ne le udobna in privlačna na pogled, temveč tudi funkcionalna.

Ne glede na izbiro pazimo, da se višina naslonjal sklada z višino oken (če imamo postavljeno ob oknu) ter je dovolj oddaljena od pohištva. Pustimo dovolj prehodnega prostora za gibanje.

Sami najbolj vemo, kakšna trdota sedežne garniture nam bo najbolj ustrezala; nekateri imajo raje mehko sedišče, drugi trše in bolj prožno. Bolj priporočljivo je slednje, če bo garnitura namenjena tudi spanju.

Kako izbrati pravi material in odtenek?

Kot že rečeno, je v prvi vrsti pomemben izbor kvalitetnega materiala, saj nam še tako temeljito vzdrževanje ne bo pomagalo, če bo material slab že v osnovi (pri podjetju Šulc vam je skrb seveda prihranjena).

Sedežne garniture iz usnja so zelo enostavne za čiščenje, ustvarijo videz prestiža, zahtevajo pa redno vzdrževanje. Poleti znajo biti na otip vroče, sploh če jih postavimo na neposredno sončno svetlobo. Če imamo hišne ljubljenčke, se hitreje poznajo praske krempljev.

Tkanina ali mikrofiber tkanina sta toplejši na dotik, relativno enostavni za čiščenje (brez teksture) in primernejša izbira, če imate otroke ali hišne živali.

Sedežne garniture so na voljo v praktično katerem koli odtenku barve; če želite, da vaša izbira traja dlje časa in se je zagotovo ne boste naveličali, izbirajte med nevtralnimi barvami. Tako boste lahko videz spreminjali le z dodatki živahnejših odtenkov, s katerimi boste v prostor v trenutku vnesli novo svežino.

Velja pravilo, da majhen prostor optično povečamo z izbiro svetlega materiala, podaljšamo pa z izbiro sedežne garniture brez naslonjal za roke. Večji prostor z dovolj svetlobe čudovito dopolnijo garniture v temnejših barvah.

Okrasne blazine za sedežno garnituro naj imajo snemljive prevleke, da jih lahko redno perete, ne bo pa odveč, če boste imeli kakšno odejo ali prevleko, ki bo zaščitila kavč in hkrati popestrila dnevno sobo.