Kornati in njihova naravna lepota in bogata dediščina

kornati

Kornati, arhipelag izjemne lepote in bogate naravne dediščine, ti priljubljeni otoki so postali priljubljena destinacija za ljubitelje narave in avanturiste. So v Jadranskem morju, ob hrvaški obali in so sestavljeni iz več kot 140 otokov, otočkov in grebenov. Ti slikoviti otoki, s svojimi strmimi klifi, skrivnostnimi zalivi in ​​bogatim morskim življenjem, privabljajo obiskovalce iz vsega sveta.

Kornati so pravi raj za ljubitelje potapljanja. Pod vodno gladino se odpira popolnoma drugačen svet, poln barvitih koral, školjk, rib in drugih morskih organizmov. Potapljači lahko odkrivajo razbitine antičnih ladij, ki so se potopile na teh območjih, ali pa se preprosto potopijo v kristalno čiste vode in uživajo v razgledu na podvodni svet.

kornati

Poleg potapljanja so Kornati idealna destinacija za pohodništvo in raziskovanje narave. Na nekaterih otokih so označene poti, ki vodijo do razglednih točk, s katerih se ponuja čudovit razgled na celoten arhipelag. Naravni rezervat Telašćica je na jugovzhodnem delu Kornatov, pa skriva še eno čudovito presenečenje – soline. Te soline so bile uporabljene že v času Rimljanov in so danes dom številnim pticam in drugim živalskim vrstam.

Poleg naravne lepote so Kornati tudi bogat kulturni spomenik. Otoki so bili naseljeni že v prazgodovini, kar dokazujejo arheološki najdišča. Na nekaterih otokih so ohranjeni ostanki srednjeveških utrdb, cerkva in naselij, ki pričajo o bogati zgodovini tega območja.

So del Nacionalnega parka Kornati, ki je bil ustanovljen leta 1980 in zajema večji del arhipelaga. Park ponuja obiskovalcem možnost, da doživijo to edinstveno naravno in kulturno dediščino. Čeprav so nekatere otoške skupine neposeljene, so še vedno dostopne in omogočajo odkrivanje nedotaknjene narave.

Če iščete avanturo in želite pobegniti od vrveža vsakdanjega življenja, so ti otoki prava izbira. Otoki vas bodo očarali s svojo nedotaknjeno naravo, mirnimi zalivi in ​​kristalno čistim morjem. Ne glede na to, ali se odločite za potapljanje, pohodništvo ali zgolj sproščanje na plaži, boste zagotovo doživeli nepozabne trenutke na teh čarobnih otokih.