Povsod je v današnjem času preveč plastičnih stvari, tako doma kot tudi v naravi. Brizganje plastike je en kar dolg postopek, da pride na koncu ven izdelek. Samo nekatere stvari oziroma izdelki morajo imeti določene dele narejene iz plastike. Pa ste se že kdaj sploh vprašali kako nastanejo plastični izdelki ali pol izdelki. Veste samo, da se plastika izdeluje v tovarnah oziroma industriji.

Ni vso delo tako enostavno, kot si mogoče kdo predstavlja. Za vsak izdelek se mora delavec potruditi in vložiti kar nekaj časa ter znanja. Tako je tudi pri brizganju plastika do končnega izdelka ali pa pol izdelka. V Plasticom se s to dejavnostjo ukvarjajo že precej časa in so zelo znani v Sloveniji. Garantirajo vam, da dobite ven kvalitetne izdelke, ki jih stranke naročijo. Brizganje plastike se izvaja na strojih, ki so računalniško vodeni. Na računalniku mora delavec v njihovi proizvodnji vedet nastavit, nato pa stroj sam dalje dela po navodilih računalnika. Tehniki, ki brizga se imenuje injekcijsko brizganje, izdelajo pa končni izdelek, ki je namenjen strankam, ki so izdelek naročile oziroma kupci. Tu se ne gre samo za en izdelek ampak kar velika količina, saj gredo npr, v avtomobilsko industrijo na  nadaljnjo delo. Kot omenjam, pri brizganje plastike ni vedno samo končni izdelek, več krat se izdelujejo tudi pol izdelki, kakšno željo imajo kupci in kakšna naročila dobijo od različnih strank.Imajo kar 5 strojev za brizganje, kar so vsi stroji zelo kvalitetni in imajo napredno tehnologijo. Vsi zaposleni delajo z veseljem ter so zelo motivirani do dela. Ko dobijo naročila kupcev, se potrudijo v naj hitrejšem času, da dostavijo  izdelke. Večinoma izdelujejo izdelke ali pol izdelke za belo tehniko, za medicino, merilno tehniko, za tehnične izdelke, avtomobilsko industrijo, elektroindustrijo. Ti kupci izdelke oziroma polizdelke naročijo, nato pa dalje jih uporabijo za svoje izdelke. Vso delo poteka v strojih za za brizganje, kar je razdeljeno v tri faze. Prvi del se začne, da se zrnca iz plastike segrevajo in se morajo razstopiti. Nato nekako sledi druga faza, ki se ji reče brizganje plastike, tukaj je prisoten pritisk in visoka temperatura. Zadnja faza pa je hlajenje, tukaj se masa hladi in se strdi v obliki, kot želimo. Vse to poteka v stroju, ki ga mora delavec v proizvodnji znat nastaviti.

v

Kot sem že omenila vso delo poteka v brizgalnem stroju, plastična masa gre skozi nekakšen lijak, nato drsi v brizgalni cilinder, v njem pa je polž, ki pa ima na zunanji strani grelce. Saj se mora najprej vse greti in taliti, zato so ti grelci zelo uporabni.  V samem cilindru se masa tali za več vbrizgov naenkrat. Vso delo je narejeno tako, da mi sploh ne rabimo nič posegat v stroj, vse se not odvija, kot mora, ven dobimo samo izdelek, kot smo v računalnik vnesli. Mogoče se vso delo komu zdi zapleteno ali težko. Vedite, kateri ste že kje delali v kakšni proizvodnji, da se da vse naučiti in da kasneje delo ni zapleteno. Vse je od začetka težko, ampak vedno imejte na umu, da se vse lahko naučimo. Nekateri se hitro česa naučimo, mogoče komu traja dlje, ampak sem sigurna, da boste vso delo obvladali, katerega se boste lotili. Nikoli ne smete imeti pomisleke, jaz tega ne bom znal. Tako se tudi lahko naučite brizganje plastike, kar boste na koncu delo opravljali z veseljem. V določenih industrijah rabijo izdelke iz plastike, zato je brizganje za njih še kako pomembno delo. Sami vemo, da na avtu je tudi kakšen del iz plastike, in ta del so morali brizgati. Preden gre izdelek k kupcu, se mora pregledat, če je z njim vse v redu, če ni se ta izdelek zavrže. Vse mora iti dalje kvalitetno in dobro pregledano.