Transportni trakovi za različne panoge

Transportni trakovi

Kadar iščete tekoči trak za rokovanje v svoji industrijski panogi, vam bo prišel prav transportni trak podjetja Labfill. Njihovi transportni trakovi so kakovostni in primerni za veliko različnih industrij oziroma panog, za katere je potrebno prenašanje in polaganje izdelkov na trak, za lažji transport.

Transportni trakovi ali tekoči trakovi se najpogosteje najdejo v večjih industrijah, verjetno ste jih opazili že v trgovinah, kjer so nameščeni pred blagajnami, za lažje rokovanje z različnimi izdelki ter njihovo prenašanje.

Transportni trakovi in njihove funkcije

Najpomembnejša funkcija, ki jo izvajajo transportni trakovi, je prenos različnih izdelkov iz ene točke na drugo. Velikokrat so videni v večjih industrijah oz. proizvodnjah, kot so:

 • živilska industrija,
 • gradbena industrija,
 • avtomobilska industrija ter druge.

Njihove funkcije pa so seveda, prilagojene določeni panogi te proizvodnje. Zato so transportni trakovi na voljo v različnih dimenzijah ter izdelani iz različnih materialov, da popolnoma ustrezajo želenim potrebam.

Kako so transportni trakovi izdelani?

Generalno so transportni trakovi izdelani iz dveh koles, preko katerih je vpet trak. Ti dve kolesi poganja motor, ki poskrbi, da se trak neprestano giblje oz. premika, skupaj z izdelki, naloženimi nanj. Včasih so ti trakovi med seboj povezani zaradi potrebnega daljšega premikanja določenega tovora ali pa tudi zaradi vzpona, pod katerim je trak speljan.

Transportni trakovi so izdelani iz različnih materialov, ki so tudi odvisni od panoge, v kateri se bo ta trak uporabljal. Pa si poglejmo materiale, iz katerih so ti trakovi sestavljeni:

 • osnovni trak je izdelan iz gume
  ta trak je primeren za veliko vrst izdelkov iz različnih materialov.
 • PVC oz. polivinilklorida
  material, ki je prožen ter trpežen.
 • Poliuretana
  odporen material, ki ne spušča škodljivih snovi.
 • Poliestra;
 • poliolefina,
 • silikona
  material, ki je zelo odporen.
 • In drugih materialov. Izbira je resnično široka.

Določeno je, da se za različne industrije uporablja drug transportni trak, saj mora biti le ta prilagojen sami uporabi. Če ga uporabljate, na primer, za papirno industrijo je zagotovo potreben ožji trak kot za kamnoseštvo ali avtomobilsko industrijo.

Življenjska doba transportnih trakov

Transportni trakovi podjetja Labfill so odlične kakovosti in so trpežni ter močni. Sama življenjska doba trakov je različna, saj se ob redni uporabi po letih začne obrabljati zgornja plast traku ter kasneje tudi jedro traku. Takrat je treba trak tudi zamenjati.

Se pa ob rednem vzdrževanju življenjska doba traku zagotovo podaljša, tako da ga lahko na tak način uporabljate tudi 10 let ali več. Z njim pa je treba ravnati pravilno ter skrbno.

Kako izbrati pravilen transportni trak?

Ob nakupu transportnega traku vam toplo priporočamo, da dobro premislite, kakšen trak potrebujete: vse od debeline, širine, dolžine, barve ter drugih lastnosti. Tako vam bodo lahko tudi strokovnjaki na tem področju, lažje svetovali.

Transportni oz. tekoči trak mora namreč odlično izpolnjevati svoje naloge, tako da zagotavlja kakovosten transport izdelkov od točke A do točke B. Odlična lastnost teh trakov je tudi tiho, zanesljivo in hitro delovanje, odličen oprijem, odpornost na udarce in obrabo, ter če je potrebno prav tako ognjevarnost.

Pri izbiri je pomembno tudi to, da vam ob nakupu zagotovijo enostavno in hitro namestitev, nizke stroške vzdrževanje, manjša poraba energije ter dolgo življenjsko dobo.

Transportni trakovi so odlična izbira za vsestransko uporabo v različnih panogah, saj so vzdržljivi, nudijo možnosti nadgradnje z: dodatne vrvi, vodila, nosilci ter podobni dodatki, ki zagotovijo brezhibno delovanje. Za to, da se boste odločili za nakup pravilnega transportnega traku, se vprašajte, katere lastnosti potrebujete pri samem traku. To so npr. določena hitrost, širina, oprijem, certifikati in podobno.

Če ste neodločni in bi potrebovali pomoč ali nasvet, se z veseljem obrnite na podjetje Labfill, kjer vam bodo strokovnjaki z veseljem svetovali za pravilno izbiro, ki jo potrebujete za svoje podjetje in panogo, ki jo izvajate.