Zobozdravnik je strokovnjak za zdravje celotne ustne votline

Zobozdravnik

Zobozdravniki so visoko usposobljeni strokovnjaki, ki zagotavljajo preventivne, diagnostične in terapevtske storitve za ustno zdravje. Dober zobozdravnik sodeluje tudi pri promociji ustnega zdravja in preprečevanju zobnih bolezni. Zobozdravnik uporablja različna orodja in tehnike za odstranjevanje zobne gnilobe. Za diagnosticiranje in zdravljenje uporablja tudi rentgen. Poleg tega lahko opravlja tudi ortodontske, parodontalne in endodontske storitve. Dober zobozdravnik je prijeten in poskrbi, da se pacienti med obiskom pri njem počutijo udobno. Prav tako mora biti na tekočem z najnovejšimi dosežki v zobozdravstvu.

Zobozdravnik

Zdravljenje zob

Zobne spremembe lahko zdravimo na več različnih načinov, odvisno od vrste in resnosti spremembe. Med najpogostejše načine zdravljenja spadajo plombe za kavitete. To je najpogostejše zdravljenje zobnih votlin. Zobozdravnik odstrani okvarjen del zoba in nato luknjo zaplombira. Pri resnejših kariesih, ki so dosegli korenino zoba, se odstrani okvarjeni del zoba in nato votlino zapolni z materialom za polnjenje koreninskih kanalov. Najhujša oblika zdravljenja zobne votline je ekstrakcija. Zobozdravnik bo odstranil celoten zob. Zdravljenje z zobnimi kronami se uporablja pri močno poškodovanih zobeh. Zobozdravnik odstrani poškodovani del zoba, nato pa na preostali del zoba namesti zobno krono. Na podlagi vrste in resnosti poškodbe bo določil najboljše zdravljenje za vaš posamezni primer.

Pomembna je ustna higiena

Dobra ustna higiena je pomembna za ohranjanje zdravih zob in dlesni. Ščetkanje zob dvakrat na dan, vsakodnevno nitkanje in redno obiskovanje zobozdravnika lahko pomagajo preprečiti nastanek kariesa, bolezni dlesni in druge težave. Pri ščetkanju zob je treba upoštevati nekaj stvari: premočno ščetkanje lahko poškoduje dlesni in zobno sklenino, uporabljajte zobno ščetko z mehkimi ščetinami. Mehka ščetka bo nežna do dlesni in ne bo poškodovala zobne sklenine. Zobno ščetko zamenjajte vsake tri do štiri mesece. Obrabljena ščetine lahko poškodujejo dlesni in zobno sklenino. Poleg ščetkanja je za ustno higieno pomembno tudi nitkanje. Z zobno nitko odstranite zobne obloge in bakterije med zobmi in pod dlesnijo, kamor zobna ščetka ne doseže. Nitkanje je treba opraviti vsaj enkrat na dan. Za ustno higieno je pomembno tudi redno obiskovanje zobozdravnika. Zobozdravnik lahko zgodaj opazi težave in priporoči zdravljenje, da prepreči nastanek resnejših težav.

Tudi prehrana je pomembna

Na nastanek kariesa vpliva veliko dejavnikov, eden najpomembnejših pa je prehrana. Zdrava prehrana, bogata z bistvenimi hranilnimi snovmi, pomaga ohranjati zobe močne in odporne proti kariesu. Tukaj je nekaj nasvetov za izbiro živil, ki pomagajo preprečevati karies: izberite sadje in zelenjavo namesto sladkih prigrizkov, izogibajte se lepljivi in kisli hrani, ki lahko poškoduje zobno sklenino, uživajte sir in jogurt, ki povečata pretok sline in zmanjšujeta nastanek zobne gnilobe in pijte veliko vode, da bodo vaša usta hidrirana in brez škodljivih bakterij. Upoštevanje zdrave prehrane je eden najboljših načinov za preprečevanje kariesa in ohranjanje dobrega zdravja ustne votline, kar lahko potrdi tudi zobozdravnik.

Kaj je parodontoza?

Parodontoza je vnetna bolezen, ki prizadene tkiva in kosti, ki podpirajo zobe. Parodontoza se lahko pojavi pri ljudeh vseh starosti, vendar je najpogostejši pri odraslih, starejših od 35 let. Če se parodontoza ne zdravi, lahko povzroči izgubo zob. Glavni vzrok parodontoze so zobne obloge, ki je lepljiva plast bakterij, ki se tvori na zobeh. Zaradi zobnih oblog se dlesni lahko vnamejo in zlahka krvavijo. Če zobnih oblog ne odstranimo, se lahko strdijo in spremenijo v zobni kamen. Parodontoza je običajno posledica kombinacije zobnih oblog in zobnega kamna. Drugi dejavniki, ki lahko prispevajo k parodontozi, so: kajenje, slaba ustna higiena, nekatera zdravstvena stanja, kot je na primer sladkorna bolezen, zdravila, ki povzročajo suha usta in družinska anamneza parodontoze. Najpogostejši simptom parodontoze je krvavitev dlesni. Drugi simptomi so: otekle in občutljive dlesni, nazadovanje dlesni, slab zadah in zrahljani zobje. Če imate katerega od teh simptomov, je pomembno, da se čim prej naročite na pregled, da si vaše stanje ogleda zobozdravnik.