Zlati prinašalec – zakaj ravno ta pasma osrečuje na milijone ljudi po svetu?

Dolga leta je obstajala legenda, da pes, pasme zlati prinašalec izvira iz ovčarjev iz Rusije, vendar to ni res. Čeprav obstaja veliko mitov in legend o izvoru pasme, je bila pasma pravzaprav razvita na Škotskem. Pravzaprav na visokogorskem posestvu Lorda Tweedmouth. Lord Tweedmouth je bil,  tako kot mnogi gospodje njegovega časa in kova, goreč lovec na vodne ptice. Kupil si je rumenega zlatega prinašalca in mu nadel ime Nous. Želel si »ustvariti« je psa, ki bi bil popoln za lov na divje ptice, zato je svojega samčka začel križati s samico Tweed Water španjel. Slednji psi so bili znani kot psi, ki imajo radi vodo, hkrati pa so bili tudi prinašalci. V naslednjih 20 letih so njune potomce še nadalje križali dokler iz vseh teh križanj ni nastal zlati prinašalec, kot ga poznamo danes.

Dan danes je zlati prinašalec ena izmed najbolj priljubljenih pasem psov. Zlati prinašalec je močan, mišičast pes srednje velikosti, znan po gosti in bujni dlaki zlate barve. Po barvi dlake je zlati prinašalec tudi dobil ime. Pes ima široko glavo, ki je sorazmerna s trupom. Ima močan gobec, ravno prav nosni greben ter črn smrček. Njegove oči so temno rjave, njegov pogled pa je prijazen in inteligenten. Pes je lepo grajen, trup je sorazmeren in mišičast. Ima dober voh in prirojen lovski nagon, zaradi česar je priljubljen tudi pri reševalcih. Zlati prinašalec je dober reševalni pes. Je izredno poslušen pes, hkrati pa ga vse zanima in to tudi pokaže. Zelo rad sodeluje v vsem, kar počne njegov lastnik.

Zlati prinašalec je družinski pes. So prijazni in potrpežljivi. Dobro prenašajo razgrajanje in vpitje otrok, pravzaprav se z otroci zelo rad igra. Zaradi njegove velikosti in teže je potrebno le paziti, da ne pride do nesreče.

Zlati prinašalec pa zagotovo ni pes čuvaj. Nikar ne računajte na njega, da vas bo branil pred neznanci. Mogoče bo le zalajal, kaj več pa ne. Najverjetneje bo zaupljivo mahal z repom in izražal svoj značilen nasmeh.

Zlati prinašalec spada med srednje veliko pasmo psa. Njegova zunanja dlaka je gladka in malce valovita, vendar precej gosta. Barva dlake je lahko od nežne krem barve pa do najbolj intenzivne rumene oziroma zlate barve. Vendar pa njegova dlaka precej izpada, zato zlati prinašalec potrebuje precej krtačenja, še posebno pa pomladi in jeseni, ko dlako menja. Ja, z zlatim prinašalcem se boste morali navaditi tudi na pasjo dlako, vendar, če ga boste redno krtačili, boste zmanjšali količino izpadle dlake, ki bi jo sicer morali odstraniti iz kavča ali preproge. Psu je potrebno redno pregledovati tudi tačke, zobe, oči in ušesa, zato, da se čim prej odkrijejo morebitne nepravilnosti ali bolezni.

zlati prinašalec kuža

Poleg dlak, pa so njegova slaba stran so tudi prirojene bolezni, ki so predvsem največkrat posledica pohlepnih rejcev za zaslužek. Zlati prinašalec ima zato pogoste težave z displazijo kolkov, kar ugotovimo, če pes šepa. Pogosto trpijo za atrofijo mrežnice, pa tudi za epilepsijo.

Če si želite kupiti zdravega psa, potem naj bo izbira vašega bodočega družinskega ljubljenčka pri registriranemu vzreditelju te pasme. Že rejec sam bo pri mladičku poskrbel za zdravstveni pregled, vi pa boste posledično plačali manj veterinarskih stroškov kasneje, v dobi odraščanja psa. Zlati prinašalec ima življenjsko dobo od 12 do 16 let, zato je bolje, da je pes zdrav.

Da bo vaš zlati prinašalec zdrav, pa mu je pomembno zagotoviti pravo hrano. Za kvalitetno prehrano psa je značilna predvsem mesna hrana, nekje 70 odstotkov, ostalih 30 odstotkov pa mu privoščite tudi zelenjavo in sadje. Nikar pa mu ne dajajte priboljškov v obliki sladkorja. Večina lastnikom svojim psom daje suho hrano v obliki briketov, ampak ni nujno, da bo teknila vašemu psu. Briketi so presuhi, slaba stran pa je tudi, da suha hrana ne nudi dovolj hranljivih snovi.

Zlati prinašalec ima neznansko rad svojega lastnika. Zato mu le namenite dovolj pozornosti in ljubezni. Hvaležno vam bo vračal. Nikar ga ne zapirajte v boks, ker ne bo zadovoljen. Zlati prinašalec želi biti del družine in ne zaprt zunaj. Pes prirojeno obožuje vodo in plavanje. Rad ima trening poslušnosti ali trening iskanja predmeta, ker bo lahko uporabil svoj adut – voh, ter zadovoljil svojo nagonsko potrebo po prinašanju stvari. Zlati prinašalec zahteva ogromno časa, zato preden se za takšnega psa odločite, premislite, ali boste zanj imeli čas. Zlati prinašalec tudi ni rad sam doma, zato ta pasma ni primerna za tiste, ki so redno zaposleni in niso veliko doma.