Kaj je pomembno pri izbiri zimskih gum?

15. november je datum, ki si ga morate zapomniti vsi lastniki jeklenih konjičkov. Od tega dne, pa vse tja do 15. marca, je na vseh avtomobilih obvezna zimska oprema, kar pomeni, da morajo vsa vozila imeti zimske gume, ki imajo oznako M+S in vsaj tri milimetre profila.

Zato vam svtujemo, da preverite že kakšen mesec prej, ali vaše zimske pnevmatike še vedno ustrezajo tem zahtevam in tako omogočajo varno vožnjo v zahtevnih vremenskih razmerah. V primeru, da je profil gum premajhen, je potrebno začeti razmišljati o novih zimskih pnevmatikah. 

Ker pa je ponudba zimskih gum danes resnično zelo pestra, je odločitev za nakup velikokrat zelo težka. Katere zimske gume bi bile najbolj primerne, je vprašanje, ki si ga zastavljajo mnogi kupci. V veliko pomoč pri nakupu so vam lahko neodvisni testi gum, s pomočjo katerih boste dobili koristne informacije o posameznih modelih in blagovnih znamkah gum. Za vas pa smo pripravili nekaj koristnih informacij o tem, kaj je pomembno pri izbiri novih zimskih gum.

Določite si cenovni okvir za nakup zimske gume in pomislite na vaše vozne navade

Pri kupovanju zimskih pnevmatik naj cena ne bo odločilni faktor.  Pomembno je, da izberete takšne zimske pnevmatike, ki bodo dovolj kakovostne in čim bolj primerne za vaše vozne razmere. Zato je ključnega pomena, da se zavedate okolja, v katerem se največkrat vozite. Za mestno vožnjo so na primer primerne gume z dobrimi zaviralnimi lastnostmi, ki se čim manj obrabijo. Če pa se večkrat odpravite na daljšo pot, potem so primerne takšne zimske gume, ki imajo majhno obrabo, so tudi pri velikih hitrostih tihe in imajo tudi majhno porabo goriva.

V pestri ponudbi zimskih gum danes ni težko poiskati najbolj primerne zimske gume z najboljšim razmerjem med kakovostjo in ceno. V spletni ponudbi lahko poiščete zimske pnevmatike po izjemno ugodnih cenah, pa tudi akcijske ponudbe ne manjka, zato smo prepričani, da boste našli zimske gume, ki so primerne tudi za vašo denarnico.

zimske gume

Izbirajte gume z oznako M+S

Nekateri so mnenja, da v primeru milih zim zimske gume niso potrebne. Vendar temu ni tako. Zimske gume niso namenjene le vožnji po zasneženi ali poledeneli cesti, ampak se bolje obnesejo tudi pri nižjih temperaturah. Velika razlika je pri zavorni poti, saj je le-ta tudi do dvakrat krajša, ko je vozilo primerno opremljeno z zimskimi pnevmatikami. 

Zimske gume imajo oznako M+S (blato+sneg), izberite pa tiste z dodatnim simbolom snežinke. Simbol snežinke označuje vse tiste pnevmatike, ki v ekstremnih zimskih razmerah dosegajo visoko raven oprijema, zavorne poti, vodljivosti in drugih kriterijev. Takšne gume vam bodo zagotavljale varno vožnjo v najbolj ekstremnih vremenskih razmerah. Z njimi je vožnja bolj stabilna in uravnotežena, brez spodrsavanja ob speljevanju ali zdrsavanja v ovinkih. 

Pnevmatike naj ustrezajo zahtevam vašega vozila

Pred nakupom zimskih gum morate seveda posebno pozornost nameniti tudi zahtevam vašega vozila. Nič vam ne koristijo najbolj kakovostne zimske gume, če na koncu ugotovite, da ne ustrezajo vašemu avtomobilu. Za lažjo izbiro preverite dimenzije vaših pnevmatik, pred nakupom pa preverite homologacijo vozila, kjer imate natančne informacije o tem, katere gume so primerne za vaše vozilo.

Pred nakupom je tako potrebno v prvi vrsti preveriti dimenzije gume. Zimske gume so opredeljene s štirimi faktorji. To so širina pnevmatik, višina pnevmatik, premer pnevmatik in nosilnosti pnevmatik s hitrostnim razredom.

Medtem, ko smo pri nakupu ponavadi pozorni na širino, višino in premer, pa mnogi pozabijo tudi na razred nosilnosti in hitrostni razred pnevmatike. Le ta je izjemno pomemben, saj mora biti pri zimskih pnevmatikah za dva razreda nižji, kot je maksimalna hitrost vozila. Podatke o tem dobite na bočni strani pnevmatike z oznako, ki predstavlja nosilni indeks pnevmatike in hitrostni indeks pnevmatike.

Zimske gume

Zasnova pnevmatike

Zimske gume so zasnovane na prav poseben način. V osnovi so te gume mehkejše od letnih, zato omogočajo optimalen oprijem tudi pri nizkih temperaturah. Oprijem je v veliki meri odvisen od njihove sestave oziroma razmerja vseh dodatkov, ki so v gumeni zmesi. Običajno gre za naravni ali sintetični kavčuk, z dodatki silike in drugih sestavin.

Zasnova različnih pnevmatik se razlikuje tudi glede na obliko tekalne površine. Na tekalni površini imajo novejše zimske pnevmatike vrezane različno oblikovane lamele in žlebiče, ki omogočajo lažje odstranjevanje snega in plundre. Zaradi tega imajo zimske gume izboljšane vozne lastnosti, med katerimi je tudi preprečevanje tako imenovanega vodnega klina in zdrsa na snežni brozgi.

Zasnova pnevmatike pa ne vpliva zgolj na oprijem, ampak pomembno vpliva tudi na porabo goriva in obrabo zimskih pnevmatik. Morda se na prvi pogled ta dva dejavnika zdita nepomembna, vendar temu ni tako. O tem priča podatek, da lahko vaše vozilo porabi do 20 % goriva samo zaradi pnevmatik in tako imenovanega kotalnega upora. Zato je popolnoma jasno, da boste z izbiro zimskih gum, ki imajo majhen kotalni upor in s tem večji izkoristek goriva, bistveno privarčevali. Zaradi njihove majhne obrabe pa bo potreba po obiskih vulkanizerja toliko manjša.

Nakup zimskih pnevmatik, kadar imate več vozil

Mnogo družin ima dva ali več avtomobilov. Pri izbiri pnevmatik ponavadi izberejo pnevmatike visoke kvalitete za novejši avto, ki bo opravil več kilometrov in bo na cesti tudi v ekstremnih razmerah. Starejši, ki je namenjen krajšim in občasnim vožnjam, pa je ponavadi obut v pnevmatike nižjega cenovnega razreda, ki imajo tudi slabše vozne lastnosti.  Ker gre pogosto za avtomobile, ki še nimajo vseh sodobnih tehnologij, ki pomagajo vozniku pri odzivnosti na cesti, je pnevmatika edina točka, ki lahko vozniku olajša vožnjo po snegu in premagovanju vodnih klinov. Zato tudi pri nakupu teh pnevmatik dobro premislite in postavite varnost na prvo mesto.