Želite postati uspešen bloger popotnik? Potem preberite tole

blogerstvo

Če ste ljubitelj potovanj, ste si gotovo kdaj zaželeli, da bi lahko zaslužili tako, da bi pisali blog o svojih potovanjih. Kdo pa si ne želi, da bi lahko prepotoval ves svet, pri tem pa ga ne bi oviralo ne pomanjkanje denarja ne redna služba, saj bi denar, ki ga potrebuje za potovanje, prislužil kar z blogom?

A dejstvo je, da blogerji, ki se ukvarjajo s potovanji, ne preživijo celih dni na ležalnikih ob tropskih plažah, čeprav je morda tako videti sodeč po njihovih fotografijah. Pisanje bloga je trdo delo in vsakdo, ki je kdaj avtorju bloga zabrusil, da to ni prava služba, se gotovo moti. No, prav gotovo to ni prava služba v smislu, da bi bloger vsak dan odšel na isto lokacijo in tam osem ur delal za istega šefa, nato pa odšel nazaj domov in delo odložil na stran. Če kaj, pisanje (uspešnega) bloga zahteva še več časa in spretnosti kot običajna služba, saj za tem stoji mnogo več kot samo udrihanje po tipkovnico in to, da sem in tja posnameš kakšno fotografijo. Pri marsikomu pisanje bloga pomeni, da za računalnikom presedi tudi po 12 in več ur na dan – ko ne piše, ureja fotografije ali načrtuje prihodnje vsebine. Sploh blogerji, ki so šele na začetku svoje kariere, se običajno poleg pisanja sami ukvarjajo tudi s postavitvijo spletne strani, fotografijo, urejanjem fotografij, snemanjem videoposnetkov, grafičnim oblikovanjem, promocijo, tržnimi raziskavami in razvojem poslovne ideje.

Pa tudi, ko enkrat bloger pride do točke, ko lahko določene zadolžitve preloži na druge ljudi (tj. svoje zaposlene), se obseg njegovih obveznosti ne zmanjša, saj z uspehom pridejo vedno nove in nove zadolžitve. Pisanje bloga spremeni način, kako potujete, saj bodo vaša potovanja vključevala poleg počitka in uživanja še mnogo, mnogo trdega dela. Kar pa seveda ne pomeni, da kot bloger popotnik ne morete uspeti. A veliko jih danes naredi to napako, da se takoj, ko jim v glavi zasveti žarnica, vržejo v eno ali več oblik služenja denarja, pri tem pa pozabljajo, da morajo, da bo do zaslužka sploh prišlo, najprej vzpostaviti uspešen in prepoznaven blog. Takšni običajno kar hitro obupajo, saj rezultatov kar ni in ni. Kaj pa morate narediti, preden boste lahko služili z blogom?

Naredite poslovni načrt. Velik korak do uspešnega bloga (in korak, ki ga večina blogerjev enostavno spregleda) je to, da si v glavi jasno predstavljate cilje in naredite tudi načrt, kako boste do teh ciljev prišli. Avtorji blogov, ki si v končni fazi ne zastavijo jasnih ciljev, ne morejo biti drugega kot takoimenovani »hobi blogerji«, ki pišejo samo za to, da svoja razmišljanja bolj ali manj redno prenašajo na virtualni papir. Če želite s pisanjem bloga zaslužiti nekaj denarja, se morate nehati vesti kot hobi pisec, ki za tipkovnico sede samo takrat, ko se mu zazdi, in se začeti vesti kot podjetnik. Kateri sta prvi stvari, ki ju podjetje potrebuje, da ima vsaj približno možnost, da mu na trgu uspe? Poslovno idejo in poslovni načrt. Enako velja tudi za vas. Da pa lahko pridete do tega, morate vsaj približno vedeti, kaj želite s svojim blogom doseči. Jasno zastavljen cilj vas bo motiviral tudi takrat, ko se vam bo vse zdelo brezupno in ko boste želeli odnehati (kar se vam bo skoraj gotovo vsaj enkrat tudi zgodilo, a nikar ne obupajte).

Načrtujte vsebino. Zdaj, ko ste naredili poslovni načrt in dobro razmislili, kakšen je vaš blogerski cilj, lahko začnete načrtovati tudi vašo vsebino in razmišljati o tem, kako boste blog pretopili v denar. Čeprav morajo vaš blog predvsem poganjati vaše ideje, vaše izkušnje in vaša domišljija, je dobro, da raziščete oziroma vsaj razmislite o tem, katere vsebine bi vašo ciljno skupino bralcev zanimale. Ne gre za to, da bi se morali prodati in popolnoma pozabiti na svoje želje in interese, a pomislite z logičnega vidika. Zakaj bi se več ur mučili s pisanjem objave (priprava ene same objave, če želite, da je na nivoju, dejansko traja več ur), ki je nato ne bi prebral nihče?

Prav tako morate vsebino tudi optimizirati, da jo bodo iskalniki uvrstili čim višje, saj to pomeni več obiska in posledično večji potencialni zaslužek.

Udeležujte se blogerskih dogodkov in spoznavajte druge blogerje. Res je, da so drugi blogerji, sploh tisti, ki se ukvarjajo z isto tržno nišo kot vi, lahko konkurenca, a veliko dlje boste prišli, če se boste z njimi povezali in si ponudili medsebojno pomoč. A ni pomembno le, da ste reden gost na dogodkih, kjer se srečujejo blogerji. Tudi obisk dogodka, ki ga organizira podjetje, s katerim bi radi sodelovali, vam lahko prinese kar nekaj točk pri prepoznavnosti. Če ne drugega, se boste s stiskom pravih rok znašli na radarju nekaterih vplivnih oseb, ki jih bo vaše zanimanje in osebna prisotnost gotovo navdušila veliko bolj kot poslana e-pošta.

Učite se od drugih. Pošteno smo že zakorakali v tretje tisočletje in od samih začetkov je minilo že kar nekaj let. Po eni strani vas to postavlja v nezavidljivo situacijo, saj je skoraj nemogoče, da bi na področju popotniškega blogerstva ali katere koli oblike pisanja bloga odkrili kaj novega, po drugi strani pa lahko to, da na področje blogerstva stopate relativno pozno, definitivno obrnete v svoj prid. To, da na nekem področju niste prvi, pomeni, da je pred vami nekdo, od katerega se lahko nekaj naučite. Če se nekega dela lotevate iz ničle, brez vsakega predznanja, to neizogibno pomeni, da boste v procesu učenja napravili kar nekaj napak in s tem izgubili precej časa. Ravno zato, ker so ljudje pred vami že delali te napake, jih lahko vi s spremljanjem vaših predhodnikov skoraj povsem zaobidete. Naj vas ne bo sram vpisati se v poslovne tečaje ali tečaje popotniškega blogerstva, v najslabšem primeru pa za informacijami pobrskajte na spletu.

Osredotočite se na eno socialno omrežje. Razumemo. Ustvarili ste popotniški blog in nanj želite privabiti čimveč bralcev. Ena izmed dobrih taktik za to je gotovo prisotnost na socialnih omrežjih. Pa se zavedate, da slabo upravljanje socialnega omrežja lahko naredi več škode kot če vas na tem omrežju sploh ni? Bolje je, da res dobro »naštudirate« eno ali dve socialni omrežji in svojo spletno prisotnost počasi, a vztrajno in z znanjem podkovano izgrajujete tam, kot da bi imeli profile ustvarjene na petih omrežjih, na katera se ne bi dobro spoznali in bi vas samo število preobremenjevalo.