Tolminska korita, v skale vrezana pot dveh potokov

Tolminska korita so najnižja točka v Triglavskem narodnem parku in najpomembnejša naravna znamenitost v občini Tolmin.

Rastlinstvo v Tolminskih koritih

Za korita Tolminke in Zadlaščice so značilne alpske in submediteransko rastje. V koritih rastejo: ozkolistne preobjede, soške smiljke in skalne jelenke. V vlažnem skalovju prevladujejo združbe lip in skalni kamnokreč. Prepadni robovi so prerasli z grmiščem malega jesena in črnega gabra. Posebnost v Tolminskih koritih so obsežne blazine mahov, ki poraščajo vlažne skale tik nad koriti.

Do izhodišča pridemo tako, da se peljemo po cesti iz Tolmina skozi Zatolmin. Od tu dalje sledimo oznakam za Tolminska korita in parkiramo na parkirišču pri baru Tolminska korita.

Za ogled korit vstopimo na vstopni točki. Tam kupimo vstopnice, ki za odrasle stanejo 6 evrov in 3 evre za otroke. Od tu nas čaka 4 kilometre dolga pot, katero prehodimo v približno eni uri in pol.

Termalni izvir

Termalni izvir je prva znamenitost, ki jo ponujajo Tolminska korita in katero si lahko ogledamo.

Termalni izvir ima povprečno temperaturo vode od 18,8 do 20,8 °C (Tolminka pa ima med 5 in 9°C). Voda s površine pronica globlje v globino in se s pomočjo geotermične energije tam segreje, nato pa se po razpokah dvigne nazaj na površino. Termalni izvir se izliva v Tolminska korita in je opazen samo ob nizkem vodostaju Tolminke. Od tukaj se vidi tudi Hudičev most, ki ga bomo na koncu ogleda Tolminskih poti tudi prečkali. Vrnemo se nazaj do mostu, kjer smo prej zavili levo, ampak gremo mimo njega in ga ne prečimo spet. Potem pridemo do sotočja Tolminke in Zadlaščice.

Sotočje Tolminke in Zadlaščice

To je najnižja točka v Triglavskem narodnem parku. Leži na nadmorski višini 180 metrov. Reka Zadlaščica je rezervat za našo avtohtono soško postrv. Ta postrv ima velik marmornat vzorec, pri odraslih ribah ni rdečih pik, njena posebnost pa je tudi njen arhaičen dedni zapis. Od tu dalje se sprehodimo do razpotja, kjer najprej zavijemo desno do medvedove glave in skakalc.

Zadlaščica – najmočnejši pritok Tolminke

Izvir te reke leži med podornim skalovjem na nadmorski višini 780 metrov. Takoj za izvirom se reka skrči v globoko sotesko in v zgornja Tolminska korita. Tudi tik pred Tolminskimi koriti se skrči. Voda teče v števinih slapovih in skočnikih. Največji slap na tej reki je visok 20 metrov.

Tolminka

Reka Tolminka, ki odlikuje Tolminska korita, izvira pod Spodnjimi Bohinjskimi gorami in se pri Tolminu izlije v reko Sočo.

Skakalce in Medvedova glaba

Medvedova glava se imenuje naravni most, ki je nastal iz velike skale. Skala se je zataknila med stenami Zadlaščice, tamkajšnjega kanjona. Skala je zaraščena z mahom in je že od nekdaj spodbujala domišljijo, da izgleda kot poraščena medvedova glava. Ime Skakalce so domačini nadeli temu delu korit, ker voda skorajda skače med tolmuni in se v majhnih slapih slikovita preliva skozi čudovito sotesko. Od tu se vrnemo nazaj do razpotja in nadaljujemo v drugo smer, kjer pridemo na asfaltirano cesto in zavijemo desno do Dantejeve jame.

Zadlaška (Dantejeva) jama – zahtevna turistična jama

Jama je ime dobila po Zadlazu, tamkajšnji vasi. Je le ena od jam, po kateri je odtekala voda iz ledenika reke Soče. Jama se v dolžino razteza 1140 metrov, v globino pa 41 metrov. V jami so tudi tri dvorane. Drugo ime pa je jama dobila po Danteju Alighieriju, ki je jamo v 14. Stoletju obiskal in po njej napisal Božansko komedijo. Leta 1922 so jo prvič raziskali in jo kasneje prilagodili tako, da jo lahko tudi obiščemo (naredili so stopnice in ji poglobili rove). Dokončno pa so jo raziskali leta 1977. Za obisk je potrebno spremstvo jamarskega vodnika in primerna pohodniška oprema.

V jami bivati znani vrsti jamskih hroščev in pa tudi netopir vrste mali podkovnjak, ki tu prezimuje. Od tu se vrnemo nazaj in nadaljujemo po asfaltirani cesti ter prečkamo hudičev most.

Hudičev most

Hudičev most so zgradili leta 1907. Najprej je bil most narejen iz lesa, kasneje pa so ga predelali in pri gradnji uporabili konstrukcijo iz železa. Most vodi čez ozko in nevarno globel. Od tu naprej sledimo cesti in pridemo do mesta, kjer smo prej vstopili – ogledali smo si Tolminska korita.

Kaj si še lahko pogledamo v bližnji okolici Tolmina?

Bližnja okolica Tolmina ponuja veliko in se nam izplača poleg Tolminskih korit pogledati še kaj drugega. Isti dan si še lahko ogledamo spominsko cerkev Sv. Duha na Javorci, ki je bila zgrajena leta 1916 in je kulturni spomenik iz prve svetovne vojne. Do nje pridemo tako, da se peljemo po 8 kilometrov dolgi cesti nad Tolminskimi koriti, kjer pridemo do planine Polog.

Iz planine Polog si še lahko ogledamo Avstro-ogrsko vojaško pokopališče. Iz planine lahko v 2 urah pridemo do muzeja na prostem Mrzli vrh Avstro- ogrska in italijanska prva obrambna črta. Tudi mesto Tolmin je lepo in si ga lahko ogledamo.

Iz Tolmina se zapeljemo do Zatolmina in od tam sledimo oznakam za v vas Čadrg. Pred bifejem v zaselku Laz je parkirišče, kjer parkiramo. Od tu pa se v 45 minutah sprehodimo do Križa na Kobilniku. Do Avstro-ogrskega pokopališča iz 1. Svetovne vojne na Ločah se sprehodimo iz središča Tolmina, kjer gremo po Gregorčičevi in Prešernovi ulici in nato do zaselka Loče. Na Mestnem trgu v Tolminu si lahko ogledamo Tolminski muzej. Vstopnina znaša 4 evre za odrasle in 3 evre za otroke. Zapeljimo se tudi do sotočja Soče in Tolminke, kjer tudi vsako leto poteka nekaj festivalov kot so: Metal camp, kreativni tabor Sajeta in Soča Reggae Riversplash. Sotočje se nahaja le nekaj sto metrov od Tolmina.

Okolica Tolmina ima veliko gozdnih cest in kolovozov, zato veliko ljudi te ceste izbere za gorsko kolesarjenje. Da si lahko ogledamo vse to lahko ostanemo v Tolminu več kot en dan. Tolmin nudi kar nekaj apartmajev, hotelov, penzionov, hostlov in počitniških hišk. Seveda tudi kampi ne manjkajo za vse tiste, ki rajši kot za prenočišče na postelji izberete ˝spanje pod zvezdami˝. Če res imate možnost, da lahko v Tolminu ostanete več dni, ostanite. Vse to kar sem zgoraj napisala in še več si lahko ogledate. Lahko se zapeljete tudi v bližnji Kobarid, ki tudi nudi kar nekaj izletov. Od Kobarida imate tudi v bližini reko Nadižo, ki je veliko toplejša od reke Soče.

Pozor!

Pot do Tolminskih korit ni dolga, ampak je strma in včasih tudi izpostavljena. Tolminska korita in njihov ogled ni priporočjiv majhnim otrokom in za ljudi, ki se morajo izogibati telesnim naporom. Obvezna je pohodniška obutev.