Peleti so priljubljena oblika ogrevanja doma

Lesni peleti so vrsta energenta iz stisnjenega lesa. Lesni peleti so priljubljena izbira za ogrevanje domov in podjetij, saj so razmeroma dostopni in proizvajajo malo dima ali vonja. Uporabljajo se lahko v pečeh na pelete. Pri proizvodnji lesnih peletov se iz lesa odstrani tudi vlaga, zaradi česar je manj verjetno, da bi se nenamerno vžgali. Prav tako so običajno cenejši od drugih oblik obnovljive energije kot sta sončna ali vetrna energija. Lesni peleti so obnovljiv vir energije in postajajo vse bolj priljubljeni kot alternativa fosilnim gorivom. Lahko se uporabljajo tudi v kaminskih pečeh za zagotavljanje toplote in ambienta.

Peleti

Prednosti lesenih peletov

Uporaba lesnih peletov kot energenta ima številne prednosti. Nekatere od najpomembnejših prednosti so: lesni peleti so obnovljiv vir energije. Drevesa, iz katerih so izdelani, ponovno rastejo, kar pomeni, da ni nevarnosti, da bi zmanjkalo energenta. So ogljično nevtralni, kar pomeni, da v ozračje ne sproščajo toplogrednih plinov. Zato so okolju prijaznejša izbira kot nekatere druge oblike energije. So učinkoviti, saj na enoto lesa proizvedejo več toplote kot drugi načini kurjenja lesa. To pomeni, da potrebujete manj peletov za proizvodnjo enake količine toplote kot pri drugih gorivih. Gorijo čisto, z malo dima ali drugih onesnaževal, ki se sproščajo v zrak. To je bolje za vaše zdravje in okolje. Lesne pelete je enostavno skladiščiti in prevažati, saj zavzamejo manj prostora kot druge oblike lesnega goriva. Zato je njihova uporaba priročnejša. Imajo visoko kalorično vrednost, kar pomeni, da na kilogram proizvedejo več toplote kot druga lesna goriva. Z uporabo lesnih peletov torej za svoj denar dobite več toplote. So stroškovno učinkoviti, saj so pogosto cenejši od drugih vrst lesnega goriva, če jih kupite v razsutem stanju. Zato so dobra izbira za tiste, ki imajo omejen proračun. So enostavni za uporabo, saj potrebujete le standardno peč na drva. Za njihovo uporabo ne potrebujete posebne opreme.

Vrste lesnih peletov

Lesni peleti so obnovljiv, čist in učinkovit vir goriva iz stisnjenih lesnih odpadkov. Poznamo štiri glavne vrste lesnih peletov: iz trdega lesa, iglavcev, lubja in peletirane biomase. Peleti iz trdega lesa so izdelani iz 100 % trdega lesa, kot sta hrast ali bukev. Imajo visoko toplotno vrednost in pri zgorevanju proizvajajo zelo malo pepela. Peleti iz mehkega lesa so izdelani iz iglavcev, kot sta bor ali smreka. Imajo nižjo toplotno vrednost kot iz trdega lesa, vendar se pri njihovem zgorevanju običajno tvori več pepela. Pogosto uporabljajo v industriji ali za ogrevanje domov. Peleti iz lubja so izdelani iz dreves, ki so bili posekani in jim je bilo odstranjeno lubje. Imajo zelo nizko kalorično vrednost in pri gorenju proizvajajo veliko pepela.

Primerjava lesnih peletov in drugih energentov

Lesni peleti so izdelani iz stisnjene žagovine, zato so obnovljiv vir. Poleg tega povzročajo manj onesnaževanja kot fosilna goriva ter jih je lažje skladiščiti in prevažati. Če imate možnost izbire, so okolju prijaznejša možnost. Navsezadnje se morate sami odločiti, kaj je najboljše za vas in za planet. Drva je težko skladiščiti in prevažati. Prav tako drva ne dajo zelo enakomerne toplote. Morda se sprašujete, ali je plin najboljša izbira za ogrevanje doma. Plin ni tako energetsko učinkovit kot nekatere druge možnosti. To pomeni, da boste za ogrevanje stanovanja s plinom porabili več denarja kot pri drugi možnosti. Plin je lahko nevaren. Če v vašem domu plin uhaja, je lahko vdihavanje hlapov zelo nevarno. Plin lahko tudi onesnažuje okolje. Če za ogrevanje stanovanja uporabljate plin, v zrak spuščate ogljikov dioksid in druga onesnaževala. To ima lahko škodljive učinke na okolje in vaše zdravje. Uporaba kurilnega olja za ogrevanje stanovanj ima tudi nekaj slabosti. Nakup in namestitev potrebne opreme sta lahko draga. Kurilno olje ni tako učinkovito kot nekatere druge oblike ogrevanja. To pomeni, da boste za ogrevanje doma porabili več olja, kar pomeni višje račune za gorivo. Kurilno olje je lahko nevarno, če z njim ne ravnamo pravilno. Je vnetljivo in lahko povzroči požar, če ni pravilno shranjeno in uporabljeno.