Nasveti za vožnjo poleti

Od 15. marca naprej ne potrebuje avto zimske opreme, zato je potrebna menjava v letne pnevmatike. Razgret asfalt, visoke temperature, polni prtljažniki prtljage in daljša potovanja so le ene od značilnosti vožnje v poletnem času. Zaradi tega so letne pnevmatike še posebej postavljene na preizkušnjo in jih je potrebno tudi bolj redno preverjati.

Menjava pnevmatik je zakonsko predpisana

 Glede na vremenske razmere, lahko z menjavo še nekoliko počakate, ko pa so temperature dovolj visoke, pa je skrajni čas, da obiščete vulkanizerstvo, letne gume pa namestite na vaše vozilo. 

Letne pnevmatike so zaradi svoje posebne sestave gumene zmesi prilagojene visokim temperaturam ozračja in asfalta, zato se v suhem in vročem vremenu veliko bolje držijo ceste, zaradi nižjega kotalnega upora pa se tudi manj obrabljajo in poskrbijo za manjšo porabo goriva.

Na kaj je potrebno biti pozoren pri menjavi v letne pnevmatike

Nekateri so mnenja, da je ob sklepanju kompromisov najboljša teorija ta, da je najbolje obrabljene letne pnevmatike dati na zadnja kolesa, vendar temu ni tako. Če še vseeno vztrajate pri tem, da se ne želite posloviti od rabljenih pnevmatik, je bolje, da jih date na prednja kolesa, ne glede na to, ali ima vozilo pogon na prednja kolesa ali na vsa štiri kolesa. V tem primeru se bo sposobnost vlečne sile na podlago nekoliko zmanjšala, vendar bo vozilo ob zavijanju veliko bolj stabilno.

Vedeti moramo, da tudi če so letne gume poceni, ločimo simetrične in asimetrične, o čemer nam pričajo tudi oznake na pnevmatikah. Pri simetričnih je označena smer vrtenja, zato jih lahko menjate le v smeri spredaj-zadaj, ne pa tudi levo in desno. Pri asimetričnih pa je označeno katera stran je zunanja, zato jih je potrebno vsakokrat ob njihovi menjavi zamenjati tudi po diagonali. Pomembno je, da se letne pnevmatike namestijo v skladu z navodili proizvajalca, saj sicer ne morejo optimalno opravljati svojega dela.

vožnja poleti

Zimske gume poleti?

Da zimske gume niso primerne za poletje, je jasno že vsem in to ni le prodajni oglas zaradi katerega bi bila prodaja letnih gum večja, ampak so letne pnevmatike enostavno bolj prilagojene razgretemu asfaltu in visokim temperaturam. V kolikor ste eden izmed tistih, ki želi zimske gume v poletnih mesecih še do konca obrabiti, vam povemo, da je takšno dejanje lahko tudi zelo nevarno.

Glede na ta, da je danes ponudba letnih gum zelo pestra in so vam na voljo tudi letne pnevmatike na obroke, je varčevanje na račun manjše varnosti zagotovo nesmiselno. Najcenejše letne pnevmatike si ob pestri ponudbi na trgu zagotovo lahko privoščite, pestra ponudba letnih gum vam je na voljo tudi na številnih prodajnih mestih Petrola. 

Pogostejše preverjanje profila letne pnevmatike in tlaka v gumah, ko so temperature višje

Ko so temperature ozračja, in s tem tudi razgretega asfalta, visoke, je potrebno poskrbeti za pogostejše preverjanje profila in zračnega tlaka v pnevmatikah. Ker zrak v vročem vremenu hitreje uhaja iz gum, so le te lahko hitro premalo polne, kar posledično poveča tudi njihovo obrabo in slabši profil. 

  • Pred potovanji obvezno preverite tlak v gumah

Glede na to, da se običajno odpravimo na počitnice v bolj oddaljene kraje in je takrat naše vozilo napolnjeno do zadnjega kotička, je obvezno opravilo, predno pritisnemo tipko pelji, da preverimo tlak v naših pnevmatikah. Pri tem ne pozabite, da zračni tlak vedno preverjajte na hladnih pnevmatikah.

Polno obremenjen avtomobil in daljše poti zahtevata, da so letne pnevmatike tudi ustrezno napolnjene, pri čemer ne smete pozabiti tudi na tiste letne pnevmatike, ki so na prikolici, ki jo vlečete za seboj. Pri novejših avtomobilih ima vsako kolo senzor za preverjanje tlaka, ne pozabite pa, da je potrebno te vrednosti na novo nastaviti, ko je avtomobil polno naložen.

Poleg tega, da boste ob ustreznem tlaku v gumah, poskrbeli za njihovo manjšo obrabo in porabo goriva, bo tudi avtomobil lažje vodljiv, vožnja bo bolj tekoča, zaviranje pa bo tudi bolj odzivno. Potrebno se je zavedati, da sta dolžina zavorne poti in oprijem na razgreti površini ob polno naloženem avtomobilu odvisna tudi od ustrezno napolnjene letne pnevmatike.

Preveč napolnjene letne pnevmatike poslabšajo tako varnost kot udobje. Prenapolnjene gume so občutljive na mehanske poškodbe, zato jo lahko kaj hitro presekate na udarni jami ali makadamu.

  • Ne pozabite preveriti tudi stanja letne pnevmatike

V poletnem času redno prevrite tudi stanje vaših gum. Če opazite kakršnekoli poškodbe, zareze ali bule, je potrebno nujno obiskati vulkanizerstvo. Letne pnevmatike vam bodo v tem primeru zamenjali in se s tem izognili nevšečnostim in dodatnim stroškom.

Ko boste preverjali tekalno površino, bodite pozorni tudi na neenakomerno obrabo, ki je prav tako nevarna za defekt med vožnjo, poleg tega pa lahko izgubite optimalni oprijem in porabite več goriva. Vzroki za neenakomerno obrabo so lahko prav tako nepravilen tlak v gumah ali pa neustrezna geometrija oziroma nastavitev podvozja.