Klop – kako preprečiti vbod in okužbo?

Klop je majhna gozdna žival, ki jo uvrščamo med pajkovce, po natančnejši kvalifikaciji pa med pršice. Glede na njegov življenjski slog pa je verjetno večini ljudi zanj ljubše uporabiti nadimek zajedavec. Da klopi ne spadajo ravno med najbolj priljubljene živali, pa obstajata dva razloga. Prvi je ta, da občutek, ko je nate prisesana tuja žival, ni nič kaj prijeten, drugi pa, da vam lahko vbod te majhne živalce prizadene okužbo s katero izmed pogostih bolezni, ki jih prenašajo klopi. Zato se je potrebno pred vbodi klopa čim bolje preventivno zaščititi.

Preventivna zaščita pred vbodi klopov mora postati vaš nujen korak pred odhodom v območja, v katerih se lahko potencialno nahajajo klopi. Res je, da ni vsak klop okužen z virusom in da ni nujno, da se bo okužba z okuženega klopa prenesla na vas, toda glede na letno poročilo o številu obolelih za klopnimi boleznimi, se nikar ne igrajte loterije in ne računajte na to, da se vam ne more nič zgoditi. Zavedati se namreč morate, da tri najbolj znane in najpogostejše bolezni, ki jih prenašajo klopi, zahtevajo veliko bolj zahtevno zdravljenje kot je le nekajdnevni počitek ob čaju, hkrati pa vam lahko pustijo posledice, ki vas bodo zaznamovale za vse življenje.

Najbolj znane bolezni, ki jih prenaša klop na območju Slovenije:

1. Lymska borelioza

Lymska borelioza oziroma bolj po domače povedano borelija je bolezen, ki jo povzročajo istoimenske bakterije. Da vas je klop z njo okužil, opazite lahko šele po nekaj dneh, tednih, včasih celo v nekaj mesecih po vbodu klopa, ko se na koži pojavi rdečica, ki se počasi širi in ima obliko obroča. Ker to bolezen povzročajo bakterije, ki uničujejo določena tkiva v našem telesu, je potrebno zdravljenje z antibiotiki. Najbolj učinkovito je v začetni fazi razvoja borelioze, saj je v vsaki naslednji fazi poškodovanih več tkiv.

2. Klopni meningoencefalitis

Klopni meningoencefalitis po domače poenostavimo kar klopni meningitis, prenaša pa ga klop, okužen z virusom KME, ki se v kri človeka lahko začne izločati že v nekaj minutah po vbodu klopa. To pomeni, da ko pridemo domov iz gozda, smo lahko s tem virusom že okuženi. Največja grožnja virusa KME je ta, da le-ta napade naše osrednje živčevje. Osrednje živčevje sestavljajo možgani in hrbtenjača, ki nadzorujejo vse glavne življenjske procese. Prvi znaki okužbe se začnejo kazati že po enem tednu od vboda klopa v obliki slabega počutja, bruhanja ter bolečine v mišicah in sklepih. V primeru nezdravljenja se iz tedna v teden širi krog bolezenskih znakov.

3. Humana granulocitna anaplazmoza

Od vseh treh glavnih klopnih bolezni v Sloveniji je granulocitna anaplazmoza najmanj znana. Za to boleznijo zboli bistveno manj bolnikov kot pri boreliozi ali klopnem meningitisu. Humano granulocitno anaplazmoza ravno tako na človeka in velike sesalce prenaša klop, hkrati pa tudi začetni bolezenski znaki spominjajo na začetne faze klopnega meningoencefalitisa. To bolezen ravno tako kako lymsko boreliozo zdravimo z antibiotiki.

Zgoraj naštete klopne bolezni niso nič kaj prijetne, zato imate zdaj še en razlog več, da se pred odhodom v gozd lotite temeljite preventive.

5 preventivnih korakov, ki vas lahko zaščitijo pred vbodom klopa

1. Pozanimajte se, kje se nahaja največ okuženih klopov

Kadarkoli greste v gozd ali na poraslo območje, morate imeti v mislih, da na vas lahko zleze klop. Toda še vseeno se je dobro pozanimati, kje so trenutna območja, kjer je pojavnost okuženih klopov največja. V Sloveniji trenutno največ okužen bolnikov s klopnim meningoencefalitisom pride z Gorenjske. Ta podatek naj vas ne odvrne od nedeljskega izleta na Gorenjsko. Bodite le še bolj pazljivi na dosledno in preventivno uporabo zaščitnih sredstev.

2. Uporabite zaščitna sredstva

Danes je ponudba zaščitnih sredstev, ki odganjajo klope, tako široka, da nimate izgovora, da se pred odhodom v gozd ne zaščitite z ustreznim preventivnim sredstvom.  Pomembno je, da zaščitno sredstvo uporabite v skladu z navodili in tako preprečite neželene stranske učinke ali neučinkovitost sredstva.

3. Na sebi imejte primerna oblačila

Klop se želi prisesati na mesto, ki je dobro prekrvavljeno in poraščeno. Zato z izbiro dolgih hlač in zaprtih čevljev naredite že velik korak k temu, da vas klop ne bo izbral za primernega gostitelja, saj bo veliko težje našel primerno mesto za vbod.

4. Temeljito se preglejte

Sprotno samopregledovanje lahko prepreči vbod klopa. Po navadi se klop kar nekaj časa sprehaja po gostitelju, preden ga vbode. Če boste že med samim sprehodom bili pozorni če po vas leze kakšen klop, nato pa se boste temeljito pregledali še po prihodu domov, lahko preprečite vbod klopa, oziroma klopa odstranite tako hitro, da vas še ne bo okužil.

5. Poskrbite za pravočasno cepljenje

Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu najbolj učinkovito prepreči morebitne okužbe s to zahrbtno boleznijo. Po navadi poteka v zimskem ali poznem jesenskem času, ko je konec sezone klopov. Po prvih treh odmerkih je potrebno cepljenje obnavljati na pet let.

Klop je žival, ki vam lahko hitro povzroči veliko nepotrebnih težav. Zato dovolj zgodaj poskrbite za primerno zaščito, da boste lahko brezskrbno uživali v sprehodu po gozdu.