Izdelava spletne strani za začetnike

V današnjem času, ko je splet postal dostopen večini ljudi, je zelo priporočljivo, da se v primeru, ko želite nekaj ponuditi širši množici ljudi, poslužite različnih medijev. Če se lotite izdelave spletne strani, lahko s tem naredite velik korak za vašo promocijo, prodajo morebitnih izdelkov, storitev …

Še nedolgo nazaj je bila kvalitetna izdelava spletne strani zelo zahteven projekt za večino ljudi. Danes pa lahko z nekaj pridobljenega tehničnega znanja in osnovnim razumevanjem programskih jezikov to že storite sami.

Kako začeti?

Najprej se poučimo o osnovnih pojmih: potrebujemo spletni prostor za gostovanje spletne strani in pa domeno. Domena je unikaten, neponovljiv naslov vaše spletne strani. To je prvi kontakt stranke z vašo dejavnostjo, zato jo je treba izbrati premišljeno. Če želite, da bi prodrli na slovenski trg, registrirajte domeno s končnico .si, v primeru evropskega ali svetovnega trga pa izberete končnici .com ali .eu. Spletni prostor je prostor na strežniku, ki vam omogoči, da tam gostuje vsebina vaše spletne strani. Ko veste, kaj boste potrebovali za vašo spletno stran (kateri paket gostovanja) in ko registrirate domeno ter paket, se vaša izdelava spletne strani začne.

Kako poteka izdelava spletne strani?

Te se lahko lotite na več načinov. Odvisna je od vaših zahtev, se pa načini razdelijo na tri velike skupine (odvisno od zahtevnosti izdelave in platforme). Najzahtevnejša možnost je postavitev spletne strani od samega začetka. Da jo izdelate in vzdržujete, potrebujete veliko tehničnega znanja. Morate se spoznati na HTML, CSS, metode JavaScript, Flash, vedeti nekaj o orodjih FrontPage in DreamWeaver. To pride v poštev takrat, kadar za svojo spletno stran potrebujemo nekaj bolj specifičnega.

Za manj zahtevne uporabnike pa obstajata enostavnejša načina:

  • Izdelava spletne strani s pomočjo CMS orodij; to je za uporabnika enostaven sistem, ki vam nudi tako postavitev spletne strani kot tudi urejanje vsebin. Za ta način se poslužite CMS platform, kot so Joomla, WordPress in Drupal. Za namestitev le-teh potrebujete tudi paket gostovanja, poslužite pa se lahko dveh načinov: pri enem si pomagate s FTP orodji. S tem se povežemo direktno na strežnik pri izbranem ponudniku gostovanja in naložimo vsebine. Tehnično enostavnejša pa je aplikacija Softaculous, kjer ne potrebujete FTP orodij in jo namestite le z nekaj kliki.

Ko je spletna stvar nameščena, uredite spletišče. Odvisno od tega, kaj želite ljudem predstaviti, vnašate fotografije, besedila ter izberete temo, widgete in vtičnike. Ker je izbor tem in dodatnih funkcionalnosti praktično neomejen, je izdelava spletne strani precejšen izziv za vašo domišljijo.

Aplikacije so večinoma odprtokodne, zato vam za njihovo nadgradnjo ni treba skrbeti. Je pa res, da so zaradi proste dostopnosti takšne strani bolj odprte za vdore.

  • Spletni urejevalnik; ta omogoča objavo in urejanje vsebin. Poznamo Squarespace, Weebly, Wix … Razlika je v tem, da pri urejevalnikih ni potreben ločen paket gostovanja, saj gostujejo na strežnikih, ki jih ima v lasti podjetje, ki jih ponuja. Do urejevalnika zato dostopamo kar prek uporabniškega vmesnika. Izdelava spletne strani na ta način je za uporabnika precej enostavna, saj si lahko izgled spletnega mesta izbere že s klikom na izbrano možnost. Tudi urejanja teme se lotimo le s premikanjem gradnikov po spletnem mestu, takoj zatem pa že začnemo z urejanjem vsebin. Ko smo z njo zadovoljni, jo objavimo, po navadi s preprostim klikom. Spletni urejevalniki so hitri, enostavni in varni za uporabo, je pa res, da več kot ponujajo, dražji so.

Se še vedno ne znajdete?

Če se vam izdelava spletne strani kljub vsem naštetim možnostim zdi prezahtevna, pa je najbolje, da najdete kakovostnega ponudnika omenjenih storitev. Ponudba je seveda plačljiva, vam pa prihrani veliko časa in nenazadnje tudi živcev.