Folna kislina preprečuje bolezni in med nosečnostjo skrbi za pravilen razvoj

Folna kislina je ena od v vodi topnih oblik vitamina B9. Redno uživanje folne kisline lahko pomaga preprečevati nekatere bolezni, še posebej pomembno pa je, da ga redno jemljejo nosečnice ali ženske, ki želijo zanositi. Uživanje folne kisline poveča tudi plodnost moških.

Razlika med folno kislino in folatom

Če ste že slišali za folno kislino, ste verjetno slišali tudi za folat. Mnogi izraza uporabljajo kot sopomenki, a sta njuna pomena različna. Tudi folat je, tako kot folna kislina, ena od vodotopnih oblik vitamina B9. Razlikujeta pa se v tem, kje se pojavljata. Folat je oblika, prisotna v naravi, najdemo pa jo na primer v listnati temnozeleni zelenjavi in citrusih. Že ime folat izhaja iz latinske besede folium, ki pomeni list. Folna kislina pa v naravi ni prisotna, temveč jo uživamo v obliki prehranskih dodatkov in obogatenih živil.

Folna kislina – čemu koristi?

Kar nekaj je procesov v človeškem telesu, pri katerih ima folna kislina ključno vlogo. Začne se že pri golih osnovah, pri sintezi in popravljanju DNK. V nosečnosti in otroštvu je pomembna pri rasti in hitri delitvi celic.

Jemanje folne kisline med drugih pomaga preprečevati srčnožilne bolezni. V Združenih državah Amerike bi lahko po nekaterih ocenah preprečili preko 13 tisoč smrti samo s povečanim uživanjem folne kisline. Pri tem seveda ne gre pretiravati, saj lahko prevelike doze folne kisline celo povečajo tveganje za nastanek nekaterih zdravstvenih obolenj. Dokazano pa je, da zadostne količine B-vitaminov, med katerimi je tudi folat, znižujejo koncentracijo homocisteina v krvi – to je aminokislina, katere previsoke količine lahko povečajo tveganje za srčno kap in aterosklerozo.

Poleg srčne lahko zmanjša tudi tveganje možganske kapi. Osebe, pri katerih je tveganje možganske kapi večje, so tiste, ki imajo povišan krvni tlak. Uživanje folne kisline pa povzroči znižanje krvnega tlaka.

Uživanje folne kisline igra ključno vlogo pri plodnosti tako žensk kot moških. Pri moških uživanje folne kisline pozitivno vpliva na nastanek spermijev, pri ženskah pa spodbuja zorenje oocitov, vgnezditev jajčeca in nastanek posteljice v nosečnosti. Uživanje folne kisline je pomembna tudi pri pravilnem razvoju zarodka v nosečnosti, a v tem bomo podrobneje govorili čez nekaj odstavkov.

Tudi, ko plodnost ženske počasi pojenja, torej v menopavzi, ima jemanje folne kisline še vedno svoje prednosti. Med drugim blaži vročinske oblive, ki jih ženske doživljajo v menopavzi.

Ljudem, ki bolehajo za sladkorno boleznijo tipa 1, hrana, bogata s folatom, lahko koristi, saj je zaradi bolezni koncentracija folne kisline v njihovi krvni plazmi nizka.

Folna kislina pa lahko igra vlogo tudi pri preprečevanju sladkorne bolezni tipa 2, debelosti ter kopičenju holesterola v jetrih in v krvi.

Uživanje folne kisline učinkuje na serotoninske in noradrenalinske receptorje v možganih, posledično pa lahko pomaga pri odpravljanju depresije. A trenutno so rezultati študij, v katerih so raziskovali povezavo med folno kislino in depresijo, še preveč nejasni, da bi lahko z gotovostjo trdili, da uživanje folne kisline dejansko zdravi depresijo.

Študija, ki je trajala tri leta in v kateri je sodelovalo preko 800 ljudi, ki so bili starejši od 50 let, je pokazala izboljšanje kratkoročnega spomina in umskih sposobnosti pri tistih sodelujočih, ki so prejeli po 800 mikrogramov folne kisline vsak dan.

Uživanje folne kisline naj bi v kombinaciji z uživanjem ciankobalamina in piridoksina zmanjšalo tveganje za degeneracijo rumene pege v starosti in s tem poslabšanje vida.

Kot smo že omenili, pa je jemanje folne kisline zelo priporočljivo v času nosečnosti. Če ste noseči in vas zanima, kako bi vam lahko uživanje folne kisline koristilo, berite dalje.

Kdaj naj začnem jemati folno kislino?

Če ste že noseči, je priporočljivo, da folno kislino začnete uživati v tretjem ali četrtem tednu nosečnosti. Takrat se namreč pri zarodku pojavijo napake, ki jih uživanje folne kisline lahko pomaga preprečiti. Ker uživanje folne kisline poveča možnosti za zanositev, pozitivno pa bo vplivalo tudi na vaše zdravje, ne bo škodilo, če jo začnete jemati že prej, preden sploh zanosite.

Z jemanjem folne kisline lahko preprečite precej zdravstvenih težav pri otroku. Folna kislina vas lahko zaščiti pred splavom, otroka pa pred prezgodnjim rojstvom, prenizko težo ob rojstvu ter zajčjo ustnico in volčjim žrelom. Prav tako redno jemanje folne kisline v nosečnosti prepreči razvoj dveh hudih okvar na nevralni cevi (delu zarodka, ki se kasneje razvije v možgane in hrbtenjačo). To sta spina bifida in anencefalija. Pri spini bifidi gre za stanje, pri katerem se vretenca otroka med nosečnostjo ne razvijejo popolnoma. Zadnji del hrbtenice se ne zaraste. Pri otrocih s hudo obliko je hrbtenjača vidna navzven. Pri anencefaliji pa gre za to, da se večji del možganov, skupaj z lobanjo, lasiščem in možganskimi ovojnicami, sploh ne razvije. Takšni otroci, razen redkih primerov, žal ne živijo dlje kot nekaj ur ali dni, ne vidijo, ne slišijo in se ne zavedajo svoje okolice, njihovega stanja pa ni mogoče zdraviti.

Uživanje zadostnih količin folne kisline lahko torej vas in vašega nerojenega otroka ščiti pred marsikatero boleznijo. Še enkrat opozarjamo, da z vnosom folne kisline ni dobro pretiravati, saj vam to lahko bolj škodi kot koristi. Da boste natanko vedeli, koliko folne kisline potrebujete in v kakšni obliki, se pogovorite s svojim zdravnikom.