Escape room – Slovenija ponuja širok nabor različnih avantur

Soba pobega (v angleščini escape room) je avanturistična detektivska igra, ki se dogaja v prostoru, kamor je zaklenjena manjša skupina ljudi (običajno 2-6 oseb).

Igralci s pomočjo predmetov in namigov, ki so jim dani, rešujejo uganke, odklepajo ključavnice, dešifrirajo kode in iščejo sledi. S tem pridejo na prostost v določenem času (najpogosteje imajo časa za pobeg 60 minut). Escape room Slovenija je zasnovan tako, da se morajo igralci med seboj povezati, uporabiti sposobnosti logičnega sklepanja ter s skupnim sodelovanjem priti do rešitev. Če se pri reševanju zatakne, je vedno na voljo ‘gamemaster’, ki igro opazuje, ponudi namig ob pravem času ter skrbi za varnost in vrhunsko igralno izkušnjo.

Tematika je običajno povezana s krajem, kjer se pustolovščina dogaja. Prvi escape room v živo se je odprl na Japonskem v letu 2007 in je bil sestavljen za 5-6 oseb. Video igro, po kateri je bila avantura zasnovana, pa je razvil Japonec eno leto prej. Sicer je mogoče, da je igra sočasno ali že prej nastala tudi kje drugje, vendar o tem ni konkretnejših virov. Nekateri sicer navajajo, da je bil prvi escape room odprt že leta 2006 v Silicijevi dolini po navdihu zgodb Agathe Christie.

Zgodovina sob pobega v Sloveniji

Escape room Slovenija je pričela z aktivnostmi v letu 2014 in doživela izjemno hiter razcvet, saj je bilo do konca leta 2014 v Ljubljani aktivnih že šest sob pobega. Največji zastopniki pri nas so Escape Room Enigmarium, ki imajo locirane sobe pobega tudi na Hrvaškem in v Italiji.

Decembra 2014 so v Ljubljani odprli še en escape room – Slovenija je dobila še ponudnika Mindmaze, čigar posebnost je v tem, da sta obe sobi povezani z zgodovino Ljubljane. Okupirana Ljubljana in Alkimistova sobana ponujata svojevrstno doživetje, kjer na nek način skozi dogodivščino spoznamo tudi zgodovino mesta, s čimer sta še posebej aktivni za turiste.

Ravno tako je v letu 2014 zaživel v Ljubljani The Key Escape room, ki ga odlikuje inovativen dizajn, primeren za otroke, odrasle, za team buildinge … Spadajo med najbolj priljubljene sobe pobega, kar dokazujejo ocene na Trip Advisorju.

Zbirka Escape room Slovenija je postala bogatejša za svetovno verigo sob ‘Fox in a box’ v juniju 2017. Prisotna je namreč kar v 32 državah sveta. V Ljubljani so na voljo tri sobe, ki ponujajo različne tematike. Znane so po svoji inovativnosti, nekatere trike in uganke pa boste tam srečali prvič. Pri izdelavi namreč sodeluje svetovni znani profesor, ki velja za inovatorja na področju razvoja sob pobega.

 

Ljudje zahtevajo vedno nove možnosti in izzive. Zato je s svojo tehnološko in scenografsko dovršenostjo julija 2018 v Ljubljani za navdušenje poskrbel escape room Brainout. Njegova posebnost je, da gre za virtualno resničnost, vključena pa je tehnologija obogatene realnosti in tehnologija za sledenje obraza. Escape room Slovenija ima tako bogatejši repertoar še za en inovativen miselni izziv.

Ni vsak escape room nujno kvaliteten

Ker se je ta dejavnost izkazala za zelo dobrodošlo in obiskano, je od prve sobe pobega nastalo tudi po ostali Sloveniji malo morje različnih tematskih sob pobega. A soba pobega ni sama po sebi nujno dobra in kvalitetno zastavljena. Zato se je leta 2016 ustanovilo Gospodarsko interesno združenje ‘Escape room’ dejavnosti, kjer se trudijo s skupnim nastopom prizadevati, da se Escape room Slovenija uvrsti med najboljše ponudnike ‘escape destinacij’ na svetu.

Z združevanjem ponudnikov vseh escape roomov poskušajo zagotavljati visoke kakovostne in varnostne standarde, dajejo primere dobre prakse, organizirajo konference in okrogle mize in promovirajo branžo, ki je v zadnjih letih postala tako iskana in popularna.

Čeprav se največ ponudnikov nahaja v Ljubljani, jih najdemo tudi v drugih mestih po Sloveniji. Sobe pobega z določeno tematiko lahko najdete tudi v Mariboru, na Bledu, v Kamniku, v Laškem, v Celju, v Murski soboti, v Brežicah, v Kostelu, v Mirni in še kje. Tisti, ki bodo želeli obstati na trgu, bodo morali nenehno vlagati v inovacije, razvoj lastnih rekvizitov, v marketing in vzajemno promocijo. Escape room Slovenija sicer vključuje že preko 30 ponudnikov, v igrah pa se je pomerilo že več deset tisoč Slovencev.