Kako učinkovito odpraviti bolečine v križu?

bolečine v križu

Sodoben način življenja je sedež način preživljanja časa, saj sedimo v avtomobilu, ko se peljemo v službo, sedimo v službi, med obroki, pred televizijo itd. Prav sedeč način življenja vodi v bolečine v križu. Če tudi vas pogosto boli križ ali ste si poškodovali hrbet, preberite spodnje nasvete, kako odpraviti te bolečine.

Za začetek razjasnimo, da hrbtenico podpirajo velike paraspinalne mišice, ki podpirajo celoten zgornji del telesa in so nenehno v uporabi in zaradi tega tudi zelo obremenjene. Hkrati pa so omenjene mišice nagnjene tudi k poškodbam, iz katerih izvirajo bolečine v križu ali hrbtu. Posameznik se lahko poškoduje med različnimi športnimi aktivnostmi. Mnogi rekreativci prekomerno krepijo trebušne mišice, medtem ko na hrbtne prepogosto pozabijo. Včasih je lahko usoden samo nenaden zasuk ali premik in zbadajoča bolečina v hrbtu ter neželeno mirovanje z bolniško je na vidiku. Do poškodbe hrbta lahko pride tudi na delovnem mestu, pa naj gre za sedenje v pisarni ali pa dvigovanje težkih bremen in upogibanje trupa. Eden najpogostejših vzrokov bolečin v križu je zagotovo delo za računalnikom in uporaba pametnega telefona. Za bolečine v križu je lahko vzrok tudi nepravilna izbira obutve, še posebej če ima izbran čevelj povsem raven ali tanek podplat, v kateri stopala težje skrbijo za ravnotežje, obremenjujejo hrbet pa tudi gležnje, kolena in kolke. Tudi visoke pete pripomorejo k bolečinam v hrbtu.

bolečine v križu

Bolečine v križu, kako si pomagati?

Običajno obiščemo fizioterapevta, ko so bolečine že neznosne. Fizioterapija zagotovo oblaži bolečine, še posebej če terapevt izvaja katero od naslednjih zelo učinkovitih terapij.

• Human Tecar terapija je oblika manualne oz. ročne masaže, ki v kombinaciji z globinsko stimulacijo radio-frekvenčno tehnologijo prodre globoko v telo, po potrebi do trdih ali mehkih tkiv, vse do ciljnega, poškodovanega področja in ga stimulira in zmanjšuje bolečino.
• Manualna terapija in vaje, saj z ročno masažo in vajami, ki jih dela pacient med terapijo in tudi doma, se okrepijo oslabele mišice, kar je ključnega pomena za uspešno rehabilitacijo.
• K-laser je aparat za takojšnjo rehabilitacijo, ki je še posebej priljubljen pri vrhunskih športnikih, saj se tovrstno terapijo lahko izvaja vsak drugi dan. Fizioterapevti poročajo, da pri manjših poškodbah zadostuje že šest obravnav.
• HiTop pa je elektroterapija, ki uporablja izjemno visoke frekvence, tako v telo vnese več energije kot ostale elektroterapije, saj ne stimulira le živčevja in mišic, temveč deluje neposredno na metabolizem celic.

Ne glede na to, kakšno terapijo boste izbrali, vse naprave in pripomočke v nakup ali najem nudi podjetje Semos, ki nudi tudi rezervne dele in potrošni material ter servis vseh njihovih naprav. Na njihovi spletni strani si lahko ogledate seznam fizioterapevtov, ki izvajajo omenjene terapije. Lahko pa se odločite za izposojo aparatov in izvajate terapije za bolečine v križu sami doma. Prevzem izposojenega aparata je možen v Celju.