5 nasvetov glede vzdrževanja vašega bazena

bazenska tehnika

Marsikdo se strinja, da ni pravega poletja brez kopanja v vodi, bodisi na morju bodisi v domačem bazenu. Ravno prav ohlajena voda v domačem bazenu poskrbi za takojšnjo prijetno osvežitev v vročih dneh in kar vabi k temu, da se ohladite v njej. Seveda pa morate pred tem poskrbeti za to, da bo vaš bazen zmeraj v brezhibnem stanju in takoj pripravljen za uporabo. V ta namen je na tržišču na voljo različna bazenska tehnika, ki je nepogrešljiva za vzdrževanje vašega bazena. V izogib različnim nečistočam v vašem bazenu vam je na voljo pestra ponudba bazenske tehnike in opreme za bazene, ki si jo lahko ogledate na spletni strani podjetja Bestway, ter izberete le najboljše za vzdrževanje vašega bazena. Da vam bo šlo lažje, si v nadaljevanju preberite nekaj nasvetov, kako svoj bazen zmeraj ohraniti v najboljši formi.

Filtriranje vode je ključnega pomena za čisto vodo v bazenu

Filter v bazenu poskrbi za kristalno čisto vodo, v kateri boste lahko ujeli celo svoj odsev, če boste s filtrom tudi pravilno ravnali. Najpogosteje uporabljani filtri za bazene so peščeni in kartušni in rečemo lahko, da je to osnovna bazenska tehnika. Kartušni filter deluje tako, da se voda filtrira skozi papirnato kartušo, pri peščenem pa skozi kremenčev pesek. Vodo v bazenu je potrebno prefiltrirati vsaj enkrat dnevno, ob višjih temperaturah pa tudi dvakrat. Pazite tudi na redno čiščenje filtra, a to naj ne bo prepogosto, saj velja, da popolnoma čist filter vodo filtrira manj učinkovito kot tisti z ujetimi delci umazanije, saj ujeta umazanija pomaga zadržati še manjše delce, ki jih filter sicer ne bi zadržal.

 Poskrbite za redno mehansko čiščenje nabrane umazanije v vodi in na vodi

Bazenska tehnika, ki ne sme manjkati v vaši zbirki za čiščenje bazena, so tudi ročni, polavtomatski ali avtomatski sesalci, s katerimi lahko učinkovito očistite površino bazena, kjer se čez dan nabere listje, žuželke in druga umazanija iz okolice. Poleg tega je treba za ohranjanje čistoče bazen posesati vsaj enkrat tedensko in pri tem temeljito očistiti stene in dno.  Za to je še posebej uporabna bazenska tehnika kot je robotski sesalec, ki se vozi po dnu bazena ali tak, ki deluje na baterije, lahko pa si omislite tudi bazenski sesalec z možnostjo priklopa na vrtno cev ali črpalko.

 Ne pozabite na ustrezen pH vode

Bazenska voda je podvržena nenehnim spremembam v svoji sestavi in eden najpomembnejših podatkov o ustreznosti vode v bazenu je njen pH. Njegove vrednosti se morajo gibati med 7.0 in 7,4, saj je tako zagotovljeno najboljše počutje kopalcev, pa tudi bazenska tehnika ima ob ustreznem pH-ju daljšo življenjsko dobo. Za merjenje in uravnavanje pH-ja voda je nepogrešljiva bazenska tehnika, med katero sodijo testni lističi za vodo in naprave za doziranje kemičnih sredstev v bazensko vodo.

Bazensko vodo redno dezinficirajte s kemičnimi sredstvi

Za čisto vodo v bazenu je treba redno opravljati tudi za dezinfekcijo vode, in sicer z dodajanjem ustreznih količin klora, aktivnega kisika in broma. S tem boste preprečili nastanek oz. razvoj alg, bakterij in drugih snovi ter mikroorganizmov, ki bi lahko oškodovali bazenski vodi in kopalcem v njej. Tudi tukaj je nepogrešljiv pripomoček bazenska tehnika, s katero lahko izmerite te vrednosti in nato dodate ustrezne količine posameznih dezinfektorjev.

Ob neuporabi bazen ustrezno zaščitite

Pokrivalo za bazen je obvezna bazenska tehnika vsakega lastnika bazena. Vodo v bazenu ščiti pred vnosom umazanije, listja, vejic, žuželk in drugih delcev, pa tudi pred različnimi vremenskim razmerami kot sta močno sonce, deževje ali nevihta. Bazenska pokrivala so narejena tako, da se pritrdijo na bazen, njihova kakovost pa zdrži tudi težo snega, v primeru da bazen z njimi pokrijete tudi pozimi. Druga njihova funkcija je ta, da ob pomoči sončnih žarkov grejejo bazensko vodo v času, ko bazen ni v uporabi. Bazenska tehnika je nujen del vsakega bazena, saj olajša njegovo vzdrževanje in tako je vedno primeren za sproščanje, udobje in zabavo.