Ricinusovo olje blagodejno vpliva na kožo

ricinusovo olje

Ricinusovo olje je morda v zadnjem času že malo pozabljena snov, ki na prvi pogled ne zbuja ravno najbolj pozitivnih občutkov, pa vendar je to snov s skoraj čudežnimi lastnostmi. Tropski ricinus je rastlina, ki izhaja iz Vzhodne Afrike, se je pa že pred tisočletji razširila po svetu. Rastlino so poznali že Egipčani in Antični Grki.

Rastlina je izjemno zanimiva tudi zato, ker so njena semena izjemno strupena. Samo štiri semena lahko ubijejo odraslega človeka. Semena namreč vsebujejo surovi ricinus, za katerega velja, da je kar 6.000 krat močnejši strup od cianida. Strup napada človekov živčni sistem in lahko človeka ubije v 24 urah. Vendar pa se strupena snov ricinus med postopkom izdelave olja izloči in ostane kot odpadek, tako da je ricinusovo olje povsem nestrupeno in popolnoma varno za uporabo v industrijske, zdravstvene in kozmetične namene.

Olje so že stari Egipčani uporabljali, kot zdravilo za nego obraza ter za stenje svojih svetilk. Tudi antični Grki so poznali ricinusovo olje in so ga uporabljali, kot odvajalo ter za nego kože. Olje ima veliko pozitivnih lastnosti in uporabljamo ga lahko na najrazličnejše načine. Najpogostejši način uporabe je za pospeševanje prebave in spodbujanje izločanja, pogosto se uporablja tudi za hitro celjenje površinskih ran na koži. Ker ima olje visoko sposobnost prehajanja v medcelični prostor, ga pogosto uporabljamo tudi za celjenje raznih manjših brazgotin, za odpravo prhljaja in za zdravljenje  preveč mastne kože. Uporablja se tudi za zdravljenje in odpravo težav s hemoroidi.

V zadnjem času pa se ricinusovo olje čedalje bolj uporablja v kozmetiki. Uporablja se kot dodatek raznim kopalnim balzamom, milom, šamponom, dodajajo ga v kreme, maskare, šminke, v različne gele za lase. To je sodobna industrijska uporaba olja, seveda pa ga zelo preprosto lahko uporabljamo tudi sami doma. Ko gre za razne prebavne motnje in motnje odvajanja, ga popijemo, za ostale tegobe je pa najpogostejši način nanos olja na težavno mesto. Na ta način ga lahko uporabljamo za odpravljanje težav s hemoroidi, lahko ga vtiramo v manjše brazgotine, da na ta način počasi izginejo, uporabljamo pa ga lahko še na celo vrsto drugih načinov. Zelo dobro vpliva na rast las in trepalnic, zato ga lahko z nanosom na trepalnice ali na lasišče uporabimo za bolj bujne lase in daljše in gostejše trepalnice. Previdnost velja le pri nanosu na oči, saj pri nekaterih lahko povzroči alergijsko reakcijo.

Ricinusovo olje se čedalje bolj pogosto uporablja tudi za nego kože. Kot smo že omenili, ga proizvajalci kozmetike že nekaj časa s pridom uporabljajo v proizvodnji različnih kozmetičnih preparatov in pripomočkov, lahko pa olje s pridom izkoristimo tudi sami doma. Izjemno olje deluje pri zdravljenju premastne kože. S svojo lastnostjo, da nase veže maščobo, izjemno učinkovito deluje pri odpravi te zelo pogoste težave, predvsem pri mladostnikih. Uporabimo ga skupaj z negovalno kremo, ki jo uporabljamo. Pri normalni uporabi se svetuje uporaba približno 40% ricinusovega olja in 60% negovalne kreme, če pa imamo kožo zelo mastno, pa lahko delež ricinusovega olja še povečamo. Na ta način bo naša koža postala bolj čista, suha in negovana, naš izgled pa bistveno lepši. Olje se lahko uporabi tudi pri odstranjevanju strij, učinkovito je tudi pri boju proti znakom staranja in proti pojavljanju prvih gubic na obrazu.

Se pa ricinusovo olje čedalje bolj uporablja tudi v medicinske namene. Omenili smo že težave pri zaprtju, poleg tega pa olje čedalje bolj uporabljajo tudi za zdravljenje in zmanjšanje bolečin, krepitev imunskega sistema, olje zmanjšuje razna vnetja, pomaga pri delovanju jeter. Zelo učinkovit je pri zdravljenju težav s hemoroidi, vse pogosteje pa ga uporabljajo tudi pri zdravljenju artritisa in različnih mišičnih obolenj.

Uporabimo ga lahko tudi za učinkovito odpravljanje različnih glivičnih obolenj, tako na koži kot na nohtih, saj olje bistveno pospeši proces zdravljenja. Učinkovit je celo pri odpravljanju mikrosporije, ki je ena najtrdovratnejših glivičnih obolenj in ki se zelo težko zdravi.

Ricinusovo olje se s pridom uporablja tudi v industriji. Uporabljajo ga kot dodatek motornim oljem v avto industriji, v proizvodnji plastike in na splošno v kemijski industriji pri proizvodnji različnih kemičnih proizvodov. S pridom se uporablja tudi v boju proti insektom in komarjem. Uporablja se celo v proizvodnji različnih sintetičnih smol, prav tako ga uporablja živilska industrija v proizvodnji arom in okusov.

Kot lahko vidimo, je ricinusovo olje izjemna snov, katere uporaba je tako široka, da je vse načine uporabe pravzaprav kar težko zajeti v en sam članek. S svojimi izvrstnimi lastnostmi ga že tisočletja s pridom uporabljamo v zdravstvene in lepotne namene, v modernem času pa smo njegovo uporabo razširili še v sodobno industrijo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja